Óránként 500 forintért volt Mézga Géza hangja Harkányi Endre

A színészek gázsija néha megalázóan kevés volt, mégis lelkesen lettek a Mézga család tagjai. Utólag pedig úgy gondolják, életük egyik legnagyobb kalandja volt a bohókás famíliának kölcsönözni a hangjukat.
A színészek gázsija néha megalázóan kevés volt, mégis lelkesen lettek a Mézga család tagjai. Utólag pedig úgy gondolják, életük egyik legnagyobb kalandja volt a bohókás famíliának kölcsönözni a hangjukat.

Ma már egyetlen televízió sem tűzi műsorára a hatvanas-hetvenes évek legnépszerűbb magyar rajzfilmjét, a Mézga családot. Hiába a régi nagy siker, új szelek fújnak: dollármilliós technológiával készült digitális rajzfilmeké a világ, a tévétársaságok úgy gondolják, senki sem kíváncsi a kopaszodó, kétbalkezes családfőre, a feltaláló fiára, vagy az örökké elégedetlen feleségére,

Paulára, akinek biztosan jobb élete lett volna Hufnágel Pisti oldalán...

Sok magyar család elé tartottak görbe tükröt Mézgáék. Az egész ország szerette őket

Pedig a Mézga család mesébe illő sikerének egyik eleme a jó szinkron volt. A szövegeket Romhányi József író, költő, műfordító készítette, és a pletykák szerint az általa szövegben megalkotott karaktereket megszemélyesítő szinkronhangok kiválasztásába is beleszólása volt, pontosan tudta például, hogy a családfő, Géza hangja nem lehet más, mint Harkányi Endre.

– Minket választottak ki, nem mi jelentkeztünk – mondja a Borsnak, Harkányi Endre, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. – És mi szívesen mentünk, hiszen akkoriban nagyon keveset kerestünk a színházban. A szinkron- munka kiegészítő kereseti lehetőség volt, de ott is nagyon kevés volt a gázsi. Egy óra alatt felvettünk egy részt, ezért kaptunk 500 forintot, mégis csináltuk, mert nagyon megszerettük! A hangunkat előre vették fel, a karaktereket utána animálták, ez is érdekesség, nem biztos, hogy erről tudnak az olvasók – teszi hozzá hallható izgalommal Harkányi. A művészt komolyan felvillanyozta a régi emlékek felidézése: – Irtózatosan jól éreztük magunkat a szinkronban, imádtuk a munka minden percét. Nagyon sokat nevettünk.

A színész imádta a pocakos rajzfilmfigurának kölcsönözni a hangját © MTI

Amikor arról kérdezzük, hogy szerinte mitől volt ennyire népszerű a sorozat, így válaszolt:

– Nagyon jól volt megírva Romhányi által a szöveg. Szellemes volt és okos – vágja rá Harkányi. – Ez volt szerintem az alapja a sikernek.

A művész azt is elárulta, hogy volt időszak, amikor komoly hátránynak érezte a Mézga családban való szereplést.

– Az igazság az, hogy a sorozat elindulása után bármit játszottam a színházban, mindig Mézga Gézával azonosítottak az emberek. Ez sokszor zavaró volt, de elfogadtam, hogy így alakult. Ebből is érezni lehetett, hogy mennyire népszerű volt a rajzfilm. Alig akadt ember az országban, aki nem nézte.

A nagy siker ellenére, a harmadik után, a negyedik évad – bár elkezdték gyártani – nem készült el soha.

– Nepp József rajzfilmrendező leforgatott velünk néhány évvel ezelőtt egy promóciós részt a folytatáshoz, de hiába házalt vele, nem kellett senkinek – mondja szomorkásan Harkányi –, pedig meggyőződésem, hogyha a nézőket kérdeznék meg, azok a mai napig szívesen emlékeznek vissza az MZ/X, és a kapcs.ford szavakra. Aki pedig nem ismeri ezeket, annak ajánlom, hogy nézzen utána miről beszélek, nem bánja meg!

Borítékolható siker

Nem merész jóslat, hogy Mézgáék újra nagy sikert hoznának annak a tévécsatornának, amely műsorra tűzné a sorozatot. A nézők ugyanis nem felejtették el a csacsika családot, az internetes videomegosztó portálon, a YouTube-on több százezres nézettséget produkál egy-egy rész. Kevesen tudják, hogy Nepp Józsefék animációs remekét külföldön, többek között Németországban, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában is nagy sikerrel vetítették.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors