Korda György: 2018 lesz az én évem - interjú

Korda György kapta idén a Szenes Iván életműdíjat. Az énekes méltán büszke erre az elismerésre, mint ahogy arra is, hogy 60 éve töretlen a népszerűsége.

Korda György kapta idén a Szenes Iván életműdíjat. Az énekes méltán büszke erre az elismerésre, mint ahogy arra is, hogy 60 éve töretlen a népszerűsége.

Mit szól, hogy idén ön kapta a Szenes Iván életműdíjat?

Örülök, hogy Szenes Iván szavait és szellemiségét generációknak adhattam és adhatom át. A tízezer fős kö­zönség mellett volt még egy különlegessége az estnek: Szenes egyik legszebb dalát, az Addig szeretnék élni csak című sláger szövegét először elszavaltam, mint költeményt, utána énekeltem csak el. És nagyon büszke vagyok rá, hogy az estet levezénylő Bodrogi Gyula ezután azt mondta nekem: „Jóisten, azt tudtam, hogy énekelsz, de nem tudtam, hogy te így szavalsz!” Nagy kitüntetés ez számomra egy színészóriás szájából.

Jövőre lesz 60 éve, hogy mikrofont ragadott, egyedülálló ez a karrier...

Más is énekel ennyi ideje, de én folyamatosan pályán vagyok, és nem úgy, hogy tízévenként tartok egy búcsúkoncertet, hanem minden hétvégén, de a hétköznapokon is fellépek. Ez azért páratlan, mert ilyen előadó, mint én, aki folyamatosan a véráramban benne van napi szinten, olyan nincs.

Mik voltak a mérföldkövek?

Alig, hogy elkezdtem, egyből elvittek katonának. Akkor még nem tudtam, hogy az a sok katonatársam fogja megalapozni ezt a hosszú karriert. Megtanultam ott sok dolgot, többek közt, hogy csak akkor tudok kitűnni a többi ember közül, ha jobban teljesítek valamiben. Ezért még jobban elkezdtem tanulni énekelni. Következtek a táncdalfesztiválok, amik megalapozták az arcomat, a dalaimat. Majd jöttek a slágerek, amik óriási népszerűséget hoztak.

Klárikával együtt 100 évesek lesznek jövőre: ő 60, a felesége 40 éve énekel © Bánkúti Sándor

Aztán amikor 20–25 év után ez kezdett volna kicsit hanyatlani, akkor betoppant az életembe Klárika, akivel új karrierbe kezdtem, mint Korda György és Balázs Klári. Tízévnyi óriási magaslat után ez is kezdett volna lefelé indulni, amikor jött a póker. Utána a Magyar vándorban az alakításom, majd a Nacsa paródia. Ezek mind meghatározó pontjai voltak a pályámnak, miközben folyamatosan megerősítették a szerepemet a könnyűzenei társadalomban és a közönség szívében.

Mivel készül a jubileumra?

2018 a Korda éve lesz. Klárika is negyven éve énekel – amióta közösen csináljuk –, így százévesek leszünk együtt. Nem olyan lesz, hogy csak kiállunk ketten a színpadra, hanem nagy körítést adunk a dolognak. Eleinte csak táncosokkal, vetítéssel, DJ-vel, későbbiekben pedig vendégművészekkel is kiegészülünk. Mindez év végén egy nagykoncertben csúcsosodik ki.

Segít valaki a szervezésben?

Hatvan év alatt sosem volt menedzserem. Most sincs, de profi stáb segít majd, mert bőven lesz dolgunk. Szeretnénk el­jutni Erdélybe, Szlovákiába, Németországba, Zürichbe, Lon­donba. A szponzorokat, marketinget, szerződéseket, mindent ők intéznek. Kivéve a sminket. Azt Klárika oldja meg, mivel ő profi kozmetikus. Egyébként a szerződésekben sem nagyképű dolgokat kérünk: egy külön öltözőt, pohár vizet, vagy egy kávét szeretnénk csak.

Hogyan készülnek a turnéra?

Januárban elutazunk egy hónapra Floridába. Ez ilyen erőnléti edzés lesz. Szeretnénk megerősödve, lebarnulva, fessen és – remélhetőleg – egészségesen hazajönni. Az, hogy 60 év után még a fiatalok felé is tudok teljesíteni, érdekli őket a személyiségem, és az ahogy énekelek, meg amit énekelek, mind olyan csoda, ami arra inspirál, hogy minél jobban teljesítsek.

Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors