Bud Spencer erejével a rák sem bírt

Egy magyar dokumentumfilmesnek köszönhetően valódi titkokra derült fény a legendás pofonosztó, Bud Spencer életéből. Többek között arra, hogy a hetvenes években halálos kór támadta meg.
Egy magyar dokumentumfilmesnek köszönhetően valódi titkokra derült fény a legendás pofonosztó, Bud Spencer életéből. Többek között arra, hogy a hetvenes években halálos kór támadta meg.

Kendőzetlenül mesélt halálközeli élményeiről és a túlvilágról alkotott elképzeléseiről Bud Spencer élete egyik utolsó interjújában, amelyet épp egy magyar filmesnek adott. Király Levente rendező és forgatókönyvíró négy éven át készítette a Piedone nyomában című filmet, amely február 28-tól lesz látható a hazai mozikban.

Király Levente négy éven át forgatta a filmlegendáról szóló filmet

Csak ketten tudtak a betegségéről

Spanyolországban a Morcos misszionáriusok című filmet forgatta 1974-ben, amikor megtudta, hogy vastagbélrákja van. Azonnal el­hagyta a felvétel helyszínét, hogy Amerikába utazzon a producer, Dino De Laurentiis kíséretében, ahol megerősítették a diagnózist – meséli a Borsnak Király, akinek a legenda elárulta, hogy a fájdalmas injekciók mellett kapott egy újabb időpontot kontrollvizsgálatra, és amikor visszatért a filmforgatásra, senkinek sem beszélt a történtekről, változatlan nyugalommal folytatta a munkát a felvételek alatt.

Riccardo Pizzuti (jobbra) tizenkilenc filmben volt Spencer bokszzsákja

– Nagyokat evett esténként, és nápolyi lévén nagyon optimista maradt. Mindig azt mondta: „futtetenne!” azaz „fütyülj rá!”. A film forgatásának befejeztével Bud visszament a soron következő vizsgálatokra Amerikába, ahol az orvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy a rák eltűnt. Felszívódott. Életének utolsó éveiben gyakran mondogatta is, hogy nem tudhatjuk, miért éppen mi kapjuk el ezt a kórt, és nem más, vagy miért éppen nekem sikerül kigyógyulnom, a másiknak meg nem, ez igazi rejtély – idézi fel a filmsztár szavait a rendező, aki megkérdezte a nagy Piedonétől, fél-e a haláltól. Azt a választ kapta, hogy nem. Inkább arra kíváncsi, mi van odaát.

Nem tudott és nem is akart ellenállni a szerencsejátékok csábításának © MTI

Milliókat kaszinózott el

A másfél órás portréfilmben nemcsak az olasz filmszínész, hanem a családtagjai, barátai, sportoló- és színésztársai is megszólalnak. Például az a Riccardo Pizzuti, aki a filmvásznon az 1969-es, a Bosszú El Pasóban című filmtől kezdve 1991-ig összesen tizenkilenc alkotásban állta Carlo Pedersoli pofonjait.

– A forgatások végeztével nagyon sokszor kaszinóba mentünk. Ám 1974-ben olyan sok pénzt, 60 millió lírát (akkori értékén számítva hatmillió forintot) veszítettünk, hogy a kaszinó tulajdonosa lefoglalta az autónkat, amelyben benne volt az addig leforgatott filmanyag is. Dino De Laurentiis producernek a helyszínre kellett utaznia, hogy az általunk elvesztett autó árát kifizesse, és a benne lévő filmanyagot visszakaphassa. Bud mindig a kettest és a nullát játszotta meg a ruletten. Imádta a kaszinózást, volt, hogy saját asztalon játszott, csak a krupiéval. Amikor nyert, gyakran ne­künk adta az összes zsetonját. Aranyszívű ember volt – emlékezett Pizzuti.

A Morcos misszionáriusok forgatása közben derült ki, hogy a színészt megtámadta a betegség

Műszakállal kezdte a karrierjét

Már legalább hat-hét éve nem sportoltam, amikor a színészkedésbe belevágtam. Sosem akartam színész lenni, nem is tekintem magam igazi színésznek, csak úgy színészkedem. Az első filmjeimben még szakáll nélkül játszottam. Egy nap aztán kitaláltam, hogy műszakállt ragasztok fel magamnak. Egy darabig így filmeztem, de annyira kényelmetlen volt, hogy végül sajátot nö­vesztettem. Elvégre így kedveltek meg az emberek – fogalmazott Bud Spencer a róla szóló filmben, amely az érdekes történetek mellett bepillantást enged a Pedersoli család otthonába, a morlupói nyaralójába, kedvenc nápolyi éttermébe és római kávézójába, ahol idejének nagy részét töl­tötte.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors