Celeb

Keresztes Ildikó: A barátaim Tina Turneréhez hasonlítják a hangomat – interjú

Bors

2021. január 17. vasárnap 04:00

Az énekesnő azt ígéri a rajongóinak, idén külsejében és zenéjében is megújulva kapják vissza a hosszú kihagyás után. Addig viszont még le kell adnia a felszaladó pluszkilókat. Egyelőre azonban a lakásfelújítás és édesanyja egészségének a megőrzése köti le.

Forrás: Tv2

Sok veszteség érte a szakmát rövid idő alatt, és nem is titkolta, ez mennyire megviseli önt. Hogy van most?
Jobban. A barátaim elvesztése még inkább megtanított arra, hogy csakis a tartalom, az érték számít. Az a szakmai alázat, az a tehetség, az a zsenialitás, ahogy Balázs Fecó vagy Mihály Tamás állt a zenéhez, igazi példa. Az ő hagyatékuk örök és felbecsülhetetlen, és ez az a szint, amit érdemes kitűzni magunk elé, ez az az út, amin érdemes járni.

Mit vár ettől az évtől előadóként?
Sok mindent, nagyon remélem, hogy lassan visszarendeződés lesz, és újra minden egy régi, de jobb kerékvágásba kerül. Remélem, hogy márciusban színpadra léphetek a Budapesti Operettszínházban és a Turay Ida Színházban is az új darabokkal, és hogy szép lassan a koncertek is beindulnak. S persze kíváncsi vagyok, mit szól majd a közönség ahhoz a régi-új Keresztes Ildikóhoz, akit kap majd.
Megújulásra zenében vagy külsőben számíthatnak?
Mindkettőben. A külsőmet illetően azt gondolom, mindig is újító típus voltam, de most a zenében is változás jön. Már nem érzem, hogy mindig fel kell égetni, robbantani a színpadot, lesz benne lágyabb vonal is. De azért persze nem kell teljes átalakulásra gondolni, nagyrészt maradok, aki vagyok, megfűszerezve valami újjal.

Honnan ez a rengeteg erő, energia önben?
Ez becsapós… Csak a szűk környezetem tudja, hogy amennyire energikus vagyok, ugyanannyira tudok ennek a teljes ellentéte is lenni. Voltak csendesebb, befelé figyelő idősza­kaim mostanában, de mindig ott a másik véglet, amikor meg tombol bennem az alkotás, mindamellett, hogy sok más fronton is helytállok. Például nemrég belefogtam egy óriási lakásfelújításba, amibe rengeteg energiát ölök, s a járvány kezdete óta igyekszem még jobban segíteni és óvni az édesanyámat, hogy mindene meglegyen és ne kelljen sehová se mászkálnia.
Nagyon aggódik miatta?
Igen, mert ez a járvány rá nagyon veszélyes. 82 éves, és pont a tüdeje a leggyengébb, úgyhogy nem is engedem, hogy utcára lépjen. Az anyukám rendkívül aktív, jókedélyű ember, aki ha kimegy, képes mindenről megfeledkezni és legszívesebben mindenkit áthívna egy kávéra. Legyen szó a szomszédról vagy egy kedves járókelőről, akivel odakinn épp szóba elegyedett. Úgyhogy ennek gátat kellett szabnom. Miatta is nagyon várom a járvány végét, mert nagyon ráfér már a szabadság…

S önnek a színpadon kívül mi hiányzik a legjobban?
A mozgás biztosan. Nagyon nehéz, hogy jó ideje nem lehet a megszokott módon edzeni, és meg is látszik rajtam. Plusz öt kiló jött fel, amit valahogy le kéne adnom. Persze drága Szulák Andi kolléganőm ilyenkor ha meglát, azt szokta mondani: „Na végre úgy nézel ki, mint egy ember”. De én látom, hogy magamhoz képest ez nagyon sok, és nem érzem jól magam a bőrömben, úgyhogy fontos, hogy hamar visszaszerezzem a formámat.
Biztos sokszor szembesült vele, hogy Tina Turnerhez hasonlítják itthon. Gondolkodott már azon, mi lett volna, ha mondjuk a tengerentúlra születik?
Hogyne, és tudom is a választ. Biztosan ugyanígy a zenéből élnék, és nem is rosszul. Ismerem magam, a képességeim, és lehet, nem lennék a legnagyobb Grammy-díjasok között, de azért ismernék a nevem. Drága Fecó is így konferált fel az utolsó közös fellépé­sünkön: „A mi magyar Tina Turnerünk”.

Érezni, hogy tényleg jól van. Szokták mondani, hogy egy nő szárnyalásához kell a férfienergia. Van most a háznál?
Kilenc évvel ezelőtt, a válásomnál megfogadtam, soha többé nem mesélek a magánéletemről. Most sem törném meg ezt a hagyományt. Legyen elég annyi, hogy boldog, kiegyensúlyozott és elégedett vagyok az életemmel.

Névjegy

Született: 1964. augusztus 8., Marosvásárhely

Artisjus-, és többszörös eMeRTon-díjas magyar énekesnő, színésznő, előadóművész. Együttesei: Rózsaszín Bombázók, Kormorán, Omega, Keresztes Ildikó Band, Jeff Porcaro Emlékzenekar, Janis Joplin Emlékzenekar 1999-ben debütált mint szólóénekesnő. 2005-ben elénekelte a Csak szex és más semmi című film betétdalát, a Boldogság, gyere haza című szerzeményt, ami óriási népszerűséget hozott számára. 2014-ben a Sztárban sztár show-műsor versenyzője volt, majd 2016-ban A nagy duettben szerepelt és a Star Academy tehetségkutató zsűrijének tagja volt. 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetést.

Számos színházi, film- és televíziós szerepet is eljátszott.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15166957_auto_resized.jpg
origo.hu

Orbán Viktor: Hazudtak Brüsszelben, a spekulánsok pedig dörzsölik a tenyerüket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15167262_auto_resized.jpg
metropol.hu

Újabb megrázó részletek: Gergő a lakásukban akasztotta fel magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15166717_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kontra (Facebook): Németország tönkretette magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15167777_auto_resized.jpg
ripost.hu

Percekkel korábban is karambolozott már a Rákóczi hídnál történt baleset okozója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15163789_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Északi Áramlat - Zaharova: az incidens amerikai ellenőrzés alatt álló területen történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15164347_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Krausz Gábor elárulta: ennek a desszertnek nem tud ellenállni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8959_resized.jpg?avcount=1664540109
vg.hu

Ezért vásároljon hazai terméket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8958_resized.jpg?avcount=1664540109
vg.hu

Az elmúlt 250 év híreit olvashatod, most ingyen! (X)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15168046_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő: Előbb a Tétényi úton, majd percekkel később a Rákóczi hídon balesetezett ugyanaz a kamion

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8965_resized.jpg?avcount=1664540109
life.hu

Teszt: ennyire vagy hajlamos a felfázásra

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/7eQeDH1yffpysowiLW9z5ZJS_2aZ4Lg4DIoDjYNNPjM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NkNDNlZTQ4MTJjNDQ0ZjBiMGY1ODYzNmQ0YzI1MWQw.jpg
Balhé

Újabb sztárbalhé: „Annyira szánalmas egy sz*r nő vagy, hogy ilyet a világ nem b*szott” – Béci kiosztotta Baukó Évát

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/nSf6ULWI4IxUfgLyMhtwalLrUbbBPkP7rxi5dbCNAMM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQxMTc1ZDEzZWQyOTQ4YThiNjM0OGE5MDY2ZWFhMmE1.jpg
VÉSZHELYZET

Szegedi Fecsó várandós kedvese: Imádkoztunk, hogy ne induljon be a szülés!