A húsvéti kalácsot a katolikusoknál a sonkával együtt a templomban szenteltették meg, de más szokások is fűződnek hozzá: mindenszentekkor több tájegységben készítették a temető előtt koldulók számára, abból a célból, hogy a halottak nehogy hazalátogassanak.
Húsvétkor magyar szokás szerint legtöbb családban sonka, tojás és kalács is kerül az asztalra, de a bárány fogyasztása is jellemző ekkortájt. E megszentelt ételek régi elnevezése a kókonya, melynek eredete a mai napig tisztázatlan.
Ilyenkor a szentelt ételeknek még a morzsáját, maradékát sem dobták ki, mert különleges erőt tulajdonítván nekik mágikus célra használták ezeket. A morzsát a tyúkok elé szórták, hogy a következő évben jobban tojjjanak, a szentelt sonka csontját gyümölcsfára akasztották, hogy sokat teremjen.
A kalácsot- bármikor is sütök – én mindig édes kelt tésztaként készítem. Tudom, hogy nagyon sokan a sonka mellé a jellegzetes sós kalács dukál, de én a sonka mellé inkább ropogós héjú házikenyeret teszek az asztalra, a kalácsot pedig meghagyom uzsonnára lekvárral, tejeskávéval. Ennek megfelelően most is édes kalácsrecepteket kerestem.
Hagyományos kalácsrecept kicsit átvariált töltelékkel, eredetije a lengyel zsidóság húsvéti kalácsa.
Hozzávalók a tésztához
A töltelékhez
A lisztet, a cukrot és az élesztőt tálba teszem. Hozzáadom a két tojást, a vajat és a meglangyosított tejet, majd robotgéppel alaposan megdagasztom. Lágy, ragadós tészta lesz belőle. Megszórom egy kevés liszttel és meleg helyen kétszeresére kelesztem. A megkelt tésztát lisztezett felületen fél centi vastag téglalappá nyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, egyenletesen megszórom fahéjjal, elosztom rajta a csokoládét és az áfonyát is. Hosszanti oldalánál feltekerem, mint a bejglit, majd hat egyenlő részre vágom. A darabokat sütőpapírral kibélelt téglaformába rakom jó szorosan, majd még fél órát kelesztem. A sütőt ezalatt 180 fokra előmelegítem. A megkelt kalácsot 25 percig fóliával letakarva, majd 10 percig fedetlenül készre sütöm.
Ez egy sima fonott kalács, négyes fonással készítettem az itt látható videó alapján.
Hozzávalók
A lisztet és az élesztőt elkeverem. A tojássárgát a vajjal, 2 dl tejjel és a cukorral, meg a sóval összekeverem, és a folyadékhoz folyamatosan adagolom a lisztet és a maradék tejet. Robotgéppel addig dagasztom az egyveleget, amíg ruganyos, hólyagos tésztát nem kapok. (Ha a liszt még további tejet venne fel, természetesen lehet hozzáadni, de nekem a 3 dl bőven elég volt.) A tésztát konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem. Ezután jól átgyúrom és ekkor dolgozom bele a mazsolát is. Elfelezem és mindkét adagból egy-egy kb. 40 centis rudat sodrok, a sodrás közben meg is tekergetem a tésztát. Ezután a két rúdból négyes fonással kalácsot csinálok (tényleg érdemes megnézni a videót). A megformázott tésztát sütőpapírral kibélelt téglaformába teszem és még fél órát kelesztem. Eközben a sütőt 170 fokra előmelegítem. A másodjára megkelt kalácsot a tésztából kimaradt tojásfehérjével megkenem és kb. 45 perc alatt készre sütöm. Rácsra téve hagyom kihűlni.
Ez a hagyományostól eltérő recept, a tészta nem foszlós, hanem kicsit tömörebb, inkább egy gyümölcskenyérhez hasonló, a Good Food magazinban találtam.
Hozzávalók
A lisztet a vajjal elmorzsolom. A friss élesztő használata esetén a langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, (porélesztőnél elég az élesztőt a liszthez keverni) és a túróval, tojássárgájával, és a maradék hozzávalókkal lágy tésztát gyúrok belőle. Egy órán át kelesztem, cipóvá formázom (én most sütőpapírral bélelt téglaformában sütöttem ki) és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. A tetejére lehet porcukrot hinteni és nagyon jól illik mellé az eper-, vagy más pikáns lekvár.
Ez a recept nagyon sok helyen kelt ostoros rétes néven fut, de a réteshez semmi köze, a kalácsok közt viszont nagyon is helye van. A férjem kedvence, ennek az adagnak a fele öt perc alatt tűnik el nálunk. Kakaós töltelék helyett lehet dióval, mákkal, vagy fahéjjal is készíteni.
Hozzávalók
A töltelékhez
A tetejére: a tésztából kimaradt tojásfehérje
A tészta hozzávalóiból rugalmas, inkább lágy tésztát dagasztok robotgép segítségével, akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem, ez kb. egy órás művelet.
Amíg a tészta kel, a tölteléket elkészítem, ehhez a hozzávalókat simára keverem.
A megkelt tésztát átgyúrom, hat részre vágom. A hat darabot lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtom, s vékonyan megkenem a teljes felületet a töltelékkel. A két rövidebbik oldalnál kb. egy centire behajtom a tésztát és hosszanti oldalánál feltekerem, mint a bejglit. Ezt minden tésztadarabbal eljátszom, majd három-három rudat összefonok, így két szép kis fonott kalácsom lesz. Egy szűk tepsit – amibe a kalácsok épphogy beleférnek – sütőpapírral kibélelek, belefektetem a kalácsokat és hagyom 10-15 percig pihenni őket. Ezalatt a sütőt 180 fokra – légkeverésen 160 fokra – előmelegítem. A pihentetés után a kalácsokat megkenem a tojásfehérjével, és kb. 45-50 perc alatt aranybarnára sütöm.
Nem javaslom, hogy bárki langyosan/melegen megkóstolja, mert akkor még kihűlni sem lesz ideje, pedig hidegen is nagyon puha, finom.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.