

Ebben a cikkben megmutatjuk, miért nem szabad elhagyni a zöldség- és gyümölcsmosást, milyen veszélyes következményei lehetnek a figyelmetlenségnek, és hogy pontosan milyen baktériumok, férgek vagy akár mérgek juthatnak be a szervezetedbe egyetlen mosatlan falattal.

A nyers zöldségek és gyümölcsök felszínén gyakran megtalálhatók különböző baktériumok, gombák, paraziták és vegyszermaradványok. A mezőgazdaságban használt permetszerek és növényvédő szerek egy része még alapos mosás után is nyomokban jelen lehet, hát még akkor, ha ezt a lépést teljesen kihagyjuk. Ezek az anyagok hosszú távon hormonális problémákhoz, allergiákhoz, sőt idegrendszeri károsodáshoz is vezethetnek.
Ami a mikroorganizmusokat illeti, a mosatlan zöldségeken és gyümölcsökön a leggyakrabban előforduló baktériumok közé tartozik a Salmonella, az E. coli és a Listeria monocytogenes. Ezek mind potenciálisan veszélyesek, különösen a gyerekek, idősek, várandósok, és gyenge immunrendszerrel élők számára. A fertőzés tünetei közé tartozik a hasmenés, hányinger, láz, hasi görcsök és kiszáradás. A Listeria különösen veszélyes a magzatra nézve, vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethet.
A paraziták, mint például a toxoplazma vagy a galandféreg petéi szintén megbújhatnak a gyümölcsök héján. Ezek az élősködők akár évekig jelen lehetnek a szervezetben anélkül, hogy komolyabb tüneteket okoznának, miközben folyamatosan gyengítik az immunrendszert. A toxoplazmózis különösen veszélyes a magzatokra nézve, és vetéléshez vagy fejlődési rendellenességekhez vezethet.
A külföldről importált áruk esetében még nagyobb a kockázat, hiszen gyakran hosszú utat tesznek meg, több kézen áthaladnak, és különböző környezeti tényezőknek vannak kitéve. Egy-egy gyümölcs több tucat ember kezén is átmehet, mire a polcra kerül.
Tévhit, hogy a bio vagy organikus megjelölés felmentést ad a mosás alól. Ezek a termékek is érintkeznek a talajjal, levegővel, állatokkal, és gyakran ugyanazokkal az eszközökkel dolgozzák fel azokat, mint a hagyományos termékeket. Az alapos öblítés, áztatás vagy akár zöldségtisztító ecet használata mind segíthet csökkenteni a kockázatokat. Egyetlen perc a csap alatt sokszor elegendő ahhoz, hogy eltávolítsuk a legveszélyesebb szennyeződéseket.
Nem túlzás azt állítani, hogy akár egyetlen falat mosatlan gyümölcs is elég lehet ahhoz, hogy napokra ágyba döntsön. A kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az egészségedet csak azért, mert nincs kedved vagy időd megmosni egy almát vagy paradicsomot? A válasz egyértelmű. A következmények túl súlyosak lehetnek ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk azokat.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.