Valóban veszélyes a szójatej? Lerántjuk a leplet az igazságról

Valóban veszélyes a szójatej? Lerántjuk a leplet az igazságról

szójatej
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 10. 07:15
A különböző növényi tejek az elmúlt években már szinte minden bolt polcain megtalálhatók voltak. Közülük is vannak kevésbé népszerűek, azonban a szójatej népszerűsége valósággal bezuhant az utóbbi időben. Hogy mi az oka? Mutatjuk!

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a növényi alapú tejhelyettesítő italok, ráadásul sokan úgy gondolják, hogy egészségesebb alternatívákról van szó, mint az állati eredetű tejek. Nos, a valóság az, hogy mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt. Az egyik növényi alapú tejhelyettesítő, a szójatej azonban indokolatlanul rossz hírnévre tett szert az utóbbi időben.

Egy pohár szójatej.
Egy tévhit miatt sokan félnek a szójatejtől.
Fotó: Nishihama /  Shutterstock 

A szójatej tényleg veszélyes lenne?

A Psychology Today-ben jelent meg egy írás, amely szerint külföldön mintha eltűnni látszana a legtöbb kávézó és néhány élelmiszerbolt polcairól a szójatej. Egyre több kávézóban tapasztalható, hogy szójatej helyett más növényi tejeket, például zab- vagy mandulatejet kínálnak, ugyanis a szójatej már nem elérhető. Az internetes portál szerint a szójatej elleni hadjáratot egy széles körben elterjedt pletyka indította el, amely a The New York Times folyóiratban megjelent cikken alapult. Az említett cikkben a szerző a mellrák és a szójatej közötti összefüggésre világított rá, noha egyértelmű kutatás ma sincs, ami megerősítené ezt a véleményt. Bár bizonyítást nem tartalmazott, de a cikk hatására még a Starbucks is egy rövid ideig betiltotta a szójatejet – majd nem sokkal később visszahozta a kínálatába. 

A tévhit alapját egy 2009-es tanulmány adta, amelyet Watson, Sauerzopf és Moorehead publikált. A szerzők érdeklődését az váltotta ki, hogy Japánban rengeteg szójaterméket fogyasztanak és azt feltételezték, hogy a japán nők esetében ezáltal nőhetett a mellrák kockázata. Az elméletüket végül egy kísérlettel próbálták bizonyítani: extrém nagy dózisú szójavegyületet fecskendeztek egerekbe, amely egyes példányoknál emlődaganatokat okozott.

Később megannyi kutatás és tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a szójatej mellrákot okozna az emberek esetében. Sőt, táplálkozástudományi szakértők szerint inkább az egészséges tejhelyettesítők közé tartozik. Az állati kísérletek eredményeit azzal magyarázták a kutatók, hogy ezek gyakran nem értelmezhetők ugyanúgy emberekre, valamint az egerek a szójatejhez képest sokszorosan nagyobb dózisú szóját kaptak. 

A pletyka terjedésével, a tudományos megértés hiányával, valamint a rák miatti félelemmel és hiszékenységgel erősödött, így a tévhit nehezen volt visszaszorítható, ezért sok vendéglátó inkább úgy döntött, hogy kivezeti a szójatejet, és más tejhelyettesítő alternatívákat használ.

Ez is érdekelhet: 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.