Online kukkolják a tányérba valót

Sokakat beszippantott egy internetes játék, a Farmville, ami nem szól másról, mint arról, hogy virtuálisan egy farmon növényeket és állatokat nevelhetünk.

A baráti társaság gondoskodik a zöldségekről © Myfarm

A Bács-Kiskun megyei Hartán egy baráti társaság ebből a játékból merített ihletet saját vállalkozásukhoz. Ők gazdálkodnak, a vásárlók pedig webkamerán keresztül nézhetik, hogyan nő a saját uborkájuk.

Nem számít a távolság

Egy nyolc négyzetméteres föld bérlése közel százezer forint. Ebből a pénzből hetente egyszer házhoz szállítanak nekünk egy 2–4 kilós kosarat tele zöldséggel. Összesen 20–24 kosarat kapunk, vagyis körülbelül négyezer forintra jön ki egy heti adag.

– Azt, hogy mit vessünk, a leendő vásárlóink mondhatták meg. A vevők tulajdonképpen egy honlapon keresztül földet, parcellát bérelnek tőlünk, és ami ott megterem, az az övéké – árulta el a Borsnak Kövesdi Gábor, a MyFarmHarta ötletgazdája és alapítója. – Háromszázhatvan fokos látószögű kamera segítségével pedig folyamatosan követhető, hogy mi történik a területen, hogyan fejlődnek a zöldségek – részletezte Gábor.

A megvalósításba tavaly nyáron kezdett bele a csapat, a 400 négyzetméteres veteményesnek pedig már a 70–80 százalékát befoglalták a vásárlók. Az első magokat múlt hétvégén vetették el. Céljuk, hogy vegyszermentes zöldségekbôl készüljön a vasárnapi ebéd.

A cikkhez kapcsolódó véleményt itt olvashatja el.