Nyaralás helyett: íme a legfinomabb toszkán fogások - szaftos saltimbocca és babos minestrone

Nyaralás helyett: íme a legfinomabb toszkán fogások - szaftos saltimbocca és babos minestrone

borjú
PUBLIKÁLÁS: 2020. október 11. 12:00
Bors

Toszkán minestrone leves

Elkészítési idő: 80 perc (+ a bab és a csicseriborsó áztatási ideje)

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (10 adag): 40 dkg apró szemű gyöngybab (áztatás utáni súly) * 40 dkg csicseriborsó (áztatás utáni súly) * 2 nagy fej vöröshagyma felaprítva * 2 gerezd zúzott fokhagyma * 5 ek olívaolaj * ½ fej kisebb káposzta felszeletelve * 4 szál zeller felaprítva * 2 sárgarépa felkarikázva * 10 dkg paradicsompüré * kb. 30 bazsalikomlevél * 1 csomag petrezselyem felaprítva * 2 felkarikázott cukkini * 3–4 babérlevél * 20 dkg parmezánkéreg * só, bors * 2 dl vörösbor * 2 l erőleves  * bazsalikom pesto a tálaláshoz

Elkészítés: A gyöngybabot és a csicseriborsót megmossuk, és legalább 12 órára beáztatjuk. A vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, beletesszük a fokhagymát, majd a káposztát, a zellert és a sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, csicseriborsót, a bazsalikomot, a petrezselymet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az erőlevessel, és lassú tűzön legalább két órán át főzzük, míg a bab és a csicseriborsó megpuhul, és a leves besűrűsödik. Akkor beletesszük a parmezánkérget, a paradicsompürét, a cukkinit és a vörösbort (ha szükséges, még egy kis vizet vagy erőlevest), és még 30 percig főzzük. A tányéron 1–1 teáskanálnyi pestóval tálaljuk.

Saltimbocca

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (4 adag): 1 kg borjúhús * 1 tk zsálya * 10 dkg prosciutto * 5 dkg liszt * 4 dkg vaj * 4 ek olívaolaj * 1 csokor petrezselyem * 80 ml édes fehér bor * 80 ml konyak * 80 ml marha alaplé

Ez is érdekelheti

Elnyerte méltó helyét a sütőtök: ezen a héten lekvár és fagyi készül belőle + omlós marhás ragu

Gondolta volna? Remekül passzol a juharszirup a csülökhöz

Profi szakácsok rántják le a leplet a leggyakoribb konyhai hibákról

Elkészítés: A borjúhúsból 8 szép szeletet vágunk, és enyhén kiklopfoljuk. Meghintjük apróra vágott zsályalevéllel, majd 1–1 szelet prosciutto sonkát fektetünk rá. A szeleteket felgöngyöljük, megtűzzük és lisztbe forgatjuk. Egy nagy serpenyőben összeolvasztjuk az olajat és a vajat, és a hústekercseket körbesütjük benne. Ezután rászórjuk a petrezselymet, meglocsoljuk konyakkal és édes desszertborral, aláöntjük az alaplét, és 5 percig lefedve, majd további 5 percig fedő nélkül sütjük.

KÍmélő megoldás: Risotto funghi – gombás rizottó

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: * * *

Hozzávalók (2 adag): 25 dkg erdei gomba * 1/2 kk cukor * 1 kk só * 1 kk citromlé * 7 dl csirke alaplé * 5 dkg vaj * 1 salottahagyma, finomra aprítva * 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva * 15 dkg kerekszemű rizottórizs * 1/2 dl száraz fehérbor * só, fehérbors * 3 dkg parmezán, lereszelve * 10 levél friss petrezselyem, finomra aprítva * A tetejére: egy csipet chili, olívaolaj

Elkészítés: Az alaplét felforrósítjuk, a gombákat megtisztítjuk és nagy darabokra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. Az alaplevet folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot. A folyamat összesen 15–20 percig tart. A főzési idő felénél hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a reszelt parmezánt, végül a vaj másik felét. A petrezselymet (néhány levél kivételével) finomra aprítjuk és a rizottóba szórjuk. A két levelet vékony csíkokra vágjuk, és a díszítéshez használjuk. Tálaláskor megszórjuk kevés csilivel, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.