Naponta néz szembe a halállal a 23 éves Anna – 8 éve él agydaganattal, háromszor élesztették újra

Alaposan próbára tette az élet a 23 éves Annát: születésekor leállt a légzése, háromszor újraélesztették. Tiniként életmentő agyműtéte volt. Egy autóbaleset miatt nyolc éve agydaganattal él. Mégsem önmagát helyezi előtérbe – másokon szeretne segíteni.
Alaposan próbára tette az élet a 23 éves Annát: születésekor leállt a légzése, háromszor újraélesztették. Tiniként életmentő agyműtéte volt. Egy autóbaleset miatt nyolc éve agydaganattal él. Mégsem önmagát helyezi előtérbe – másokon szeretne segíteni.

– Az orvosok azt mondták az édesanyámnak, talán jobb, ha babaként veszít el, mint később – kezdi élettörténetét Szerencsi Anna a Ripostnak. A most 23 éves lány lyukas szívvel született. Világra jöttekor majdnem megfulladt, háromszor kellett újraéleszteni. Noha kicsit később tanult meg járni, úgy tűnt, nem lesz semmi baja. 12 éves korában azonban egy súlyos baleset megváltoztatta az életét.

Agyrázkódása lett, de úgy tűnt, más baja nincs. Később viszont előfordult, hogy minden ok nélkül hánynia kellett, rendszeresen fájt a feje. Migrénje van, mondták az orvosok.

Anna állapota bármikor rosszabbra fordulhat, ő mégis mosolyog. Optimizmusa nem csak a családjának, de mindenkinek erőt ad, aki megismeri történetét

Akkor ijedtünk meg, amikor egyszer csak nem tudtam nyelni – idézi fel a lány. – Akkor meg azt mondták, anorexiás vagyok. Az ultrahangon találtak valamit a torkomban, ami a tükrözésre eltűnt. MRI-t kért az orvos, akkor derült ki, hogy a gerincem nem vezeti el az agyvizem, a fejemben meg nő a nyomás. Közölték: ha nem műtenek meg azonnal, talán egy évem lehet hátra.

A következő MRI-n már daganatot is találtak az agyában. Egy szelepet szereltek a fiatal lány koponyájába és a mellkasán keresztülvezetett, beültetett katéterrel elvezették az agyvizét a gyomrába.

– A daganat elérte a látóidegeket, így bármelyik reggel arra ébredhetek, hogy megszűnt a periférikus látásom. Akkor azonnal újra műteni kell, ám mivel az agyam azon területét teljes mértékben el kellene távolítani, ez újabb súlyos következményekkel járna, úgyhogy most várunk.

A fiatal lány testét összesen 25 tetoválás díszíti, és még szeretne újabbakat. Az ábrák a családjához, a barátaihoz kötődnek és a betegségeit is megjelenítik

Annának emellett szívritmuszavara is kialakult – ő láthatóan mégsem hagyja el magát. Sőt, optimista, és tele van tervekkel. Noha eredetileg minden vágya az volt, hogy pincér lehessen, erről le kellett mondania. Ő azonban ahelyett, hogy feladta volna, új álmokat keresett:

– Saját kozmetikát szeretnék, sminkes tanfolyamra megyek. Mindig kellenek új célok, álmok, ezek tartanak életben.

Annának azonban még a kozmetikánál is fontosabb, hogy erőt adjon másoknak.

– Indítottam egy videócsatornát, ahol elmesélem a történetem, és a jövőben sok-sok pozitív dolgot szeretnék itt az emberekkel megosztani. Szeretném megmutatni, hogy mindig van miért küzdeni!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors