Megúszhatjuk az influenzajárványt a maszkviseléssel

Minden vírus ellen véd

Bár október utolsó és november első hetében több mint nyolc­ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az országban, a laboratóriumi vizsgálatok egyelőre csupán egyetlen influenzás megbetegedést igazoltak – írta meg a Házipatika. Az influenzafigyelő-szolgálat hagyományosan október elején, a 40. héten kezdi meg működését Magyarországon, idén azonban ez csak a 44. héten indult el.

A maszkviselés nem csak a koronavírustól, de az összes légúti fertôzéstől is óv © Mediaworks Archív

Szerencsére az influenzajár­ványtól még messze vagyunk, és abban bízunk, hogy a maszk az influenzavírust is megtorpanásra kényszeríti majd – kezdte a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus professzor. – Jó tudni, hogy a maszk viselése bizony nem csak a koronavírus ellen véd, hanem minden más légzőszervi megbetegedés ellen is. Éppen ezért, könnyen lehet, hogy a kemény intézkedések mellett idén ki sem alakul az influenzajárvány – mutatott rá a szakember.

Ez is érdekelheti!

A WHO szerint maszkviseléssel elkerülhetőek az újabb lezárások

Bors-őrjárat: Nincs mese: fel a maszkot!

Jakabos Zsuzsa: A maszkviselés feszültséggel jár!

Kell az oltás is

Az, hogy elmarad az influenzajárvány, nem lenne egyedülálló jelenség, ugyanis a déli féltekén ez nyáron meg is történt.

Az influenza elleni oltás tovább véd a fertőzéstől © Shutterstock

A déli féltekén június, július, augusztusban szokott kialakulni az influenzajárvány, ugyanis ott akkor van tél. Ausztráliában és Dél-Afrikában idén nem ütötte fel a fejét az influenza, nem alakult ki járvány. Ez itt is könnyen megtörténhet – hívta fel a figyelmet a szakember. Ha még tavasz előtt megérkezik a koronavírus elleni vakcina, és mindenki ledobja a maszkot, akkor viszont némi késéssel, de még megjöhet az influenzaszezon. – Ha március végéig nem jelenik meg az influenza, akkor kimondhatjuk, hogy talán mi is megúsztuk az idei szezont.

A virológus szerint a maszkviselés mellett továbbra is fontos az influenza elleni oltás.

– Egy kettős fertőzés súlyos kimenetelű is lehet, hiszen a két betegség, vagyis az influenza és a koronavírus felerősítik egymást. A veszélyeztetett korosztály és a rizikócsoportok tagjai – idősek, krónikus betegek, kismamák – mindenképpen kérjék az oltást, hiszen a vakcina abban a környezetben is véd, ahol nem hordunk maszkot – zárta a szakember.

Nincs több kifogás!

Végleg megszabadulhatunk ag­godalmainktól, de a kifogásoktól is: nem jut be kevesebb oxigén, a maszk nem nehezíti a légzést és nem károsítja szerveink működését, még aktív sportolás közben sem azzal, hogy eltéríti a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlását. Noha itthon sportolás közben nem kötelező maszkot viselni, jó tudni, hogy az még intenzív mozgás esetén sem gátolja a légzést, de eközben csökkenti a levegőbe juttatott cseppek mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését. Minimális volt az egészséges embereknél a maszkviseléskor belélegzett levegő áramlásának csökkenése, és annak fiziológiai hatása, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától – derítették ki a különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgáló kutatók.

Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható – mondta Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora. A kutatás vezetője hozzátette, hogy a bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nincs hatással arra, hogy egy ember hogyan érzi magát maszkban. Nehézségeik csak a súlyos szív- és tüdőbetegségben szenvedőknek lehetnek, hisz nekik a légzés már eleve nehezebben megy, nemhogy maszkban, sportolás közben.

A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors