Aktuális

Aggasztó hír: Már a gyerekek sem ússzák meg tünetek nélkül

Bors

Létrehozva: 2021.11.09.

Mivel az oltatlanok között terjed a legerőszakosabban a koronavírus, nemcsak a 12-18 évesek, de a magyar szabályozás szerint még be nem oltható 12 év alattiak között is egyre több a fertőzött.

Forrás: Pexels.com

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökének nyilatkozata alapján kijelenthető, hogy

hétről hétre egyre több a koronavírusos gyerek,

vagyis jól látszik, hogy igen nagy szükség volt a korosztály oltásának lehetővé tételére. 

Telnek meg a kórházak

Havasi Katalin szerint a korábbi hullámok során az volt a jellemző, hogy ha az egyik szülő megfertőződött, akkor a gyerekek alig észrevehető tünetekkel vészelték át a fertőzést – ezzel szemben

most úgy tűnik, hogy a fiataloknál is megjelennek a tünetek.

Az egyesület elnöke megjegyezte: amíg a kicsik nem beolthatók, addig még fontosabb a szülők védettsége.

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint náluk is felszökött a beteg gyerekek száma. Mint azt Velkey György kifejtette: az elmúlt időszakban a fiatalabb generáció sem találkozott a kórokozókkal a karanténban, a közösségekbe visszatérve viszont elkapják őket – ráadásul

a szezonális megbetegedések mellett nagyobb számban fertőződnek meg a koronavírussal is.

Velkey szerint igazán súlyos esettel még nem találkoztak, ám a fejfájásos, hányós, hasmenéses, torokfájásos koronavírusos tünetek mellett a fulladások is rendre előfordulnak.

Ennek értelmében hazánk elsőszámú sürgősségi orvosa, Zacher Gábor roppant fontosnak tartaná a 12 éven aluliak oltását – feltéve, hogy azt hamarosan az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezni fogja. Ugyanakkor a doktor úr is megerősítette, hogy bizony egyre több a fertőzött magyar gyerek.

Az USA már belendült

Mindeközben az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) tanácsadó testülete egyhangúlag, vagyis 14-0 arányban úgy határozott, hogy

az 5 és 11 év közöttiek számára is előszeretettel javasolja

az amerikai Pfizer gyógyszeripari, valamint a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina beadását. Mint azt Rochelle Walensky elmondta: a Covid-19 elleni védelem szempontjából ezen korosztály beoltása is fontos – mindez ahhoz is hozzájárulhatna, hogy az oktatás végre visszatérhessen a normális kerékvágásba.

Az előírások alapján az ellenanyagot két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják majd be, ami

a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmadát jelenti.

A szakemberek szerint a különböző kiszerelés, csomagolás, valamint a korábbiaktól eltérő méretű tűk kiszállítása időt vesz majd igénybe – ezzel szemben a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője, Jeff Zients úgy nyilatkozott, hogy a folyamat november 8-ig teljesen zökkenőmentessé válhat.

Kisebb adag, kevesebb mellékhatás

A Pfizer által kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, illetve

csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében

– derült ki a vállalat egy korábbi sajtótájékoztatóján közzétett tanulmányból. A cég ugyanakkor reméli, hogy a kisebb adag nyomán a lehetséges mellékhatások is csökkennek majd.

Szinte az egész világon folyamatban vannak a 12 év alatti gyermekek oltását célzó kísérleti vizsgálatok"– mondta el lapunk megkeresésére Dr. Tóth Sándor. A virológus szerint a gyermekek feltétlenül védelemre szorulnak, mindazonáltal azt sem rejtette véka alá, hogy a statisztikák szerint sajnos az sem kizárható, hogy a már oltottak is újra megbetegedhetnek –

eközben Kínában is megkezdték a 3 és 11 év közötti gyerekek oltását.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek