Aktuális

Áprilisi teendők a kertben: így lesz szép a fű, fa, virág

Bors

Létrehozva: 2021.04.12.

Összegyűjtöttük, hogy milyen tennivalókat érdemes ilyenkor elvégezni a kertekben, erkélyeken a zöldségekkel, virágokkal és fűszernövényekkel kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

Általános feladatok a ház körül

* Miután alábbhagytak az éjszakai fagyok, ideje megnyitni a kerti csapokat. Ezt követően ellenőrizzük le, hogy nem folyik, csöpög-e valahol a rendszer, ezzel is sok pénzt spórolva magunknak.

* Gyűjtsük össze a tél alatt összefújt ág- és levéltörmeléket. Ahol van erre lehetőség, használjunk a takarításhoz külön erre a célra igényelhető zsákot, ahol nincs, ott komposztáljunk, mivel a zöldhulladék égetése sok helyen tilos.

* Érdemes az összes fa felület -legyen az kapu, oszlop, pad vagy egy növény- lemosó permetezésnek alávetni. Erre a célra használjunk kénnel vegyes bordói levet, amelyet 1%-os töménységben kell a növényekre permetezni. Ez a szer teljesen környezetbarát, emberre, állatokra, növényekre nézve veszélytelen, de az összes gombás megbetegedést megelőzi - olvasható a tavaly elhunyt Bálint Gazda tanácsai között.

Gyep

* Az első lépés a trágyázás, ami történhet speciális gyeptrágyával vagy jóval környezetbarátabb szerves trágyával is. A lényeg, hogy nitrogénben gazdag legyen az anyag.

* A tönkrement, kopár részeket is ilyenkor érdemes helyre hozni: ahol kipusztult a fű, oda szórjunk magokat. Ezután öntözzük be a területet, majd várjunk 2-3 hetet és nyírjuk le a magához tért fűszálalak jó rövidre, nagyjából két centisre, majd jöhet a gyepszellőztetés.

Balkonnövények

Amint beköszönt a tavaszias időjárás, kitehetjük a dézsás növényeinket az erkélyre, teraszra, hogy szokják a szabad levegőt. Mielőtt ezt megtennénk, tisztítsuk meg a gyökereiket és locsoljuk meg őket tápoldattal. Fontos, hogy miután kivittük, ne a napra, inkább árnyékba tegyük őket és ha fagy várható, vigyük őket vissza a téli helyükre. Ha átültetésre van szükség, alaposan nézzük át a régi ládákat, hogy biztosan kibírják az idei szezont is, és mindig használjunk friss földet. Az átteleltetett muskátlit is most érdemes kicsit visszavágni, ahogy a büdöskét is ilyenkor célszerű elvetni.

Zöldségek és fűszernövények

Mielőtt elvetjük azt, amit ilyenkor kell, trágyázzuk meg a földet, akár fóliasátorban, akár más módon kertészkedünk. Az erkélyen nevelt fűszernövények földjéhez is nyugodtan keverhetünk egy kis biohumuszt, mielőtt elszórjuk a magokat.

* Fólia alá ilyenkor ültethető: karalábé, karfiol, édeskömény.

* Szabadföldbe ültethető ilyenkor: zöldborsó, hagymafélék, sárgarépa, retek, salátafélék, káposztafélék, burgonya, spenót, sóska, paradicsom, kapor és csemegekukorica. A hónap második felében lehet elültetni az uborkát, a főzőtököt, a cukkinit, a patisszont és a hónap legvégén a paprikapalántákat

Gyümölcsöskert

* A bogyós gyümölcsű cserjéket most lehet úgynevezett bujtásról szaporítani. Ehhez nincs más teendőnk, mint a bokor néhány hajtását a földbe vezetni, majd miután gyökeret eresztett, levágni a bokorról. Ilyenkor érdemes a bogyós gyümölcsű bokrok alá mulcsréteget vagy szalmát teríteni, hogy a gyümölcsök később ne szennyeződjenek be földdel.

* Az őszi- és kajszibarack fák esetében most van itt az ideje a metszésnek (friss vesszők levágása), amit akkor kell elvégezni, amikor a rügyek nyílni kezdenek. A meggyfákról pedig ilyenkor kell levágni a régi ágakból, az újakhoz viszont tilos nyúlni.

Növényvédelem

A gyümölcsfákon hamar megjelennek az év első kártevői, ezért résen kell lenni: ha észrevesszük, hogy a fiatal hajtások szárazak és lekonyulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a fát megtámadta valamilyen kártevő. Áprilisban jelenik meg a szilvafáknál például a poloskaszagú szilvadarázs, ezen kívül ebben az időszakban kezdenek elszaporodni a különböző levéltetvek, amelyek ellen minél előbb védekezni kell.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében