Erőss özvegye egy fillért sem kap

Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert. Carlos Soria spanyol hegymászólegenda eközben azt nyilatkozta: borítékolható volt a tragédia. Erőss az osztrákoknál kötött biztosítást, de az hatezer méter feletti balesetnél nem fizet. Családja egy fillért sem kap.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert. Carlos Soria spanyol hegymászólegenda eközben azt nyilatkozta: borítékolható volt a tragédia. Erőss az osztrákoknál kötött biztosítást, de az hatezer méter feletti balesetnél nem fizet. Családja egy fillért sem kap.

Végleg feladták a keresését a Kancsendzönga nyolcezer méter magasságában négy napja eltűnt hegymászóknak, Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek. – Most is vannak fenn serpák, de nincs sok esély. Ebbe bele kell törődni – jelentette ki az expedíciót vezető Kollár László. Hozzátette: ők is hazajönnek. – Holnap reggel el kell hagynunk az alaptábort, itt a monszun a sarkunkban. Öt-hat nap múlva érünk Katmanduba.

A jég marad a sírhelye

A Bors megtudta: a Hópárducnak becézett Erôss Ausztriában kötött biztosítást, de a szerződés hatezer méter felett történő baj esetén nem fizet. – Amióta Magyarországon megszigorították az extrém sportokra vonatkozó biztosítási feltételeket, kénytelenek voltunk egy osztrák céghez fordulni, és ott fizettük a biztosítást – mondta Erőss felesége, Sterczer Hilda.

– Azt azonban tudni kell, hogy ott és a világon mindenhol csak hatezer méterig érvényesek ezek az életbiztosítások. Addig viszont teljeskörűen. Ebben az is bennefoglaltatik, hogy ha valakit baleset ér, akkor helikopteres mentés indul érte, és teljes orvosi ellátás is jár. E fölött a ritka levegő miatt a helikopter már működésképtelen.

Az asszony viszont azt is elmondta: ha tehetné, sem akarná a biztosítással hazahozatni férje testét. – A tapasztalat azt mutatja, hogy az így eltűntek felszerelései közül kerül néha elő valami esetleg tíz, húsz, harminc év múlva, amikor egy gleccser kidobja.

– Testre nem emlékszem, hogy lett volna rá példa. És ha előkerülne, én akkor sem engedném, hogy hazahozzák. Nem hiszem, hogy bármit is változtatna a helyzeten, ha hazai földbe temetnénk Zsoltot. Inkább maradjon a jég örök birodalmában.

Soria: hibáztak

A neves spanyol mászó, Carlos Soria maga is tagja volt az egyik legfelszereltebb mászócsapatnak. A rutinos férfi kemény szavakkal illette a Kancsendzöngára mászó csapatokat. Szerinte ugyanis a mászók kétszer is hibáztak.

– Sokan vannak, akik azzal kérkednek, hogy ők nem használnak oxigént, közben meg egy büdös fillért nem fizetnek a serpáknak, akik rögzítik a köteleket, és ha ezek nem használnak oxigént, senki nem jutna fel a csúcsra – fogalmazott a férfi. A továbbiakban sem finomkodott. Állítja: hiányos kötélmennyiséggel indultak neki a hegynek.

– A legelején megegyeztünk, hogy mindenki köteleket fog rögzíteni, erre rajtunk kívül senki nem csinált semmit. Mentünk tovább elöl, bár éreztem, hogy ez nagyon veszélyes. 8300 körül jártunk, amikor láttam, hogy több mászó elindult utánunk, bármiféle biztosítás nélkül. Mi visszafordultunk, nyugodtan akartunk ereszkedni, és elszámoltuk magunkat a kötelekkel, elfogytak még jóval a csúcs előtt. Aznap tizenegy ember jutott fel, öten nem értek le élve – magyarázta Soria.

Hozzáteszi: mindenkit ott ért baleset vagy ott fáradt el a csúcs alatt, ameddig nem értek el a fix kötelek. A férfi azt is kijelenti: nincs és nem lesz mentőexpedíció a magyarokért.

– Nincs semmiféle mentőexpedíció, mert hát ki menne fel? Nem akartak pénzt költeni serpákra, most még néhány teljesen kimerültnek közülük ajánlottak pénzt. Nem tud senki segíteni, négyezerről még lehet menteni, 8300-ról már nem – szögezte le.

Vár a külügy

A Külügyminisztérium is figyelemmel kíséri Erőss Zsolt tragédiáját: – Folyamatosan tájékozódunk a fejleményekről, nyomon követjük az ügyet – biztosít Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője.

– Megkeresés a segítségnyújtásra még nem érkezett: sem a kutatásra, sem a test hazaszállítására. Abban az esetben, ha érkezne, a minisztérium hatásköre szabályozott. Minden egyes eset személyes elbírálást kap, de mi ilyenkor segítünk.

A támogatói már gyászolnak

Erőss a Brokernet és a Columbia márka reklámarca is volt, a főváros több pontján is óriásplakáton reklámoztak a közkedvelt hegymászóval. Mindkét cég gyászolja tragikusan elhunyt reklámarcát: – A Columbia Magyarország részéről megdöbbenve hallottuk, hogy a sikeres csúcstámadás után Erőss Zsolt és Kiss Péter a leereszkedés közben eltűntek – olvasható a cég közleményében.

– Életét úgy élte, ahogyan ő azt elképzelte, mosolya, optimizmusa és derűs hangulata csak úgy lehetett teljes, ha időről időre visszatért oda, ahonnan igazán erőt meríthetett. Reméljük, hogy jó helyen van – búcsúzik a márka csapata mély fájdalommal. Azt még nem tudni, Erőssel készült plakátok meddig maradnak kint.

Társai temették el

Egy rossz mozdulat okozta 2009 májusában Szabó Levente halálát. A férfi Erőss Zsolttal és Barna Dániellel igyekezett a Mansulu csúcsára. A férfi nem érte el a csúcsot, hamarabb visszafordult. Levente lába egy meredek szakaszon kicsúszott, majd egyenesen egy letörés irányába csúszott, ahonnan lezuhant. Társai később rátaláltak, a férfinak esélye sem volt: közel ötszáz métert zuhant. Zsolt és Dániel a hóban temették el.

Életét adta barátjáért

1985. május 26-án a tapasztalt hegymászó, Greskovits Péter barátjával, Csanádi Sándorral együtt indult a Himalájára. A csapat a Himalchuli Eastet próbálta meghódítani, amikor egy nagy hóvihar rontott rájuk. A feljegyzések szerint Greskovits – élete árán is –, de megpróbálta kimenekíteni barátját. Sajnos ez nem sikerült, egyikük sem került elő többé.

Hétezer méterről zuhant

Gárdos Sándor orvos 2001. október 11-én, a Millenium Mount Everest expedíció orvosaként indult útnak. A csoport csúcstámadása nem sikerült, ugyanis a rossz időjárási viszonyok miatt visszafordultak. Szerencsétlenségére azonban a doktor valamiért visszamászott a hátrahagyott táborba. Később csak a holtteste került elő, amelyet egy gleccseren találták meg. Egy kilométert zuhant.

Örökre ottmaradt

Várkonyi László holttestét hónapokkal a halála után találták meg. A férfi 2010. április 26-án tűnt el: mászótársával, Klein Dáviddal együtt a Mount Everestre igyekeztek. 7800 méteren azonban egy lavina zúdult rájuk. Kleint kimentették, Várkonyi azonban eltűnt. Később megtalálták a testét. Családja úgy rendelkezett, hogy a mászó abban a környezetben nyugodjon, amelyet úgy szeretett.

Tragédia az Annapurnán

Az egyik legismertebb áldozata a lavinának Horváth Tibor volt. A férfi Erőss Zsolttal mászott az Annapurna egy veszélyes szakaszán. Horváth az alaptábor felé indult, amikor az idő nagyon rosszra fordult: jelentése szerint több helyen mellig érő hóban haladt, míg máshol a tartókötelek hiányoztak. Ez volt az utolsó jelentése: egy lezúduló lavina ugyanis elsodorta és maga alá temette.