Aktuális

Erősítse immunrendszerét a koronavírussal szemben szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel

Hetes Réka

Létrehozva: 2020.04.29.

Amellett, hogy egészségesebb lesz, még spórolhat is a most szezonális alapanyagokkal.

Forrás: shutterstock

A zsenge leveles növények, saláták szezonja van jelenleg. Érdemes most ezeket választani a piacon és a boltban is a külföldről behozott áruk helyett. Ezeket már a természetből szerzik be a tápanyagokat a növények, így erősebb és egészségesebb lesz a zöldség, gyümölcs.

A termelőknek is kevesebb vegyszert kell használniuk, ezáltal a mi szervezetünkbe is kevesebb jut. És nem elhanyagolható szempont, hogy a szezonális zöldségek és gyümölcsök olcsóbbak. Ilyenkor érdemes feltankolni kedvencünkből, amit akár le is fagyaszthatunk, vagy savanyúság, befőtt formájában is tartósíthatjuk.

– A helyben, azaz itthon termett zöldségeknek, gyümölcsöknek mindig magasabb a vitamin és ásványi anyag tartalma. Ezért is érdemes odafigyelni arra, hogy éppen minek van szezonja és azokból főzni valamit – tanácsolja a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus.

Hónapos retek

Segít a bedugult orr ellen. A retek ízét adó egyik vegyület a mustárolaj-glikozid nyákoldó és csillapítja a köhögést. A gumóján kívül a levele is nagyon egészséges. Vasban, karotinban és folsavban gazdag, ezért ne dobjuk ki, azt is rágcsáljuk el a szendvics mellé vagy tegyük bele a salátába.

Spárga

A diétázóknak jó barátja a spárga. Mindegy, hogy zöldet vagy fehéret választunk. Magas rost és ásványianyag tartalma mellett alig van benne néhány kalória. Építsük be a heti menübe. A legjobb, ha néhány perc alatt puhára pároljuk, így nem veszít sokat az értékéből. Főzzünk mellé tojást, hogy elegendő fehérje is legyen a tányéron.

– Szigorúan csak a zsenge részét használjuk. Egyesével roppantsuk meg a szálakat. Az így letört alsó, fás részt ne használjuk fel. A friss hajtások hamar elkészülnek, sós vízben három perc alatt puhára párolódnak – magyarázta a dietetikus.

Eper

Antioxidáns-tartalma révén igazi „szupergyümölcs”. A benne található vegyületeknek köszönhetően véd bizonyos betegségek ellen, például hozzájárul a vércukorszint normalizálásához. Erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír. Nem utolsó sorban pedig az öregedést is lassítja. Legjobb nyersen enni, mert hő hatására sokat veszít a jótékony vegyületeiből.

– Készíthetünk belőle egy egyszerű pohárkrémet. Turmixoljuk össze a gyümölcsöt, tegyünk hozzá egy kis zselatint. Egy natúrjoghurtot is keverjünk el egy kevés zselatinnal. Poharakba rétegezzük a két krémet. Friss mentával díszíthetjük. Cukor hozzáadása nélkül is finom desszert. Cukormentes zabkekszet is ehetünk mellé – mondott egy már általa kipróbált receptet Orsolya.

Fejessaláta

Itthon a legkedveltebb salátaféle. Amikor megvesszük, nem is gondolnánk, hogy az ízén túl milyen hasznos a testünknek. Enyhíti a fejfájást, nyugtatja az idegeket, segít az alvászavaron, csökkenti a szorongást a keserű ízét adó tejnedvének köszönhetően. Sok benne a C- és B-vitamin és több fontos ásványianyagot is tartalmaz.

– A fejessalátáról a tojásos nokedli jut eszembe úgy, mint szerintem még sokunknak. Gyakran csak emellé vesszük meg. Ha nem fogy el az egész, kicsit már meg is fonnyadtak a levelek az se baj, készíthetünk belőle bulgursalátát. Főzzük meg a bulgurt, keverjük hozzá a salátát, locsoljuk meg olíva, vagy más olajjal, amit szeretünk. Ha a bulgurt nem szeretjük, készíthetjük más gabonafélével. Hidegen és melegen is finom. Tehetünk a tetejére fetasajtot, de köretként is tálalhatjuk húsok mellé.

Újkrumpli

Itthon nem szokás a krumplit hámozatlanul felhasználni, míg egyes országokban héjastól készítik belőle a krumplipürét is. Ez nem véletlen, hiszen a burgonya héja közel 50, a szervezetünk számára hasznos tápanyagot tartalmaz. Többek között érfalerősítő és vérnyomásszabályzó hatással bír. Ezért is jó kihasználni az újkrumpli szezonját, hiszen mi csak ezt nem hámozzuk meg.

– Az újkrumpliban az ízén túl az is jó, hogy gyorsan elkészül. Én jó sok friss petrezselyemzölddel szoktam tálalni. Fontos, hogy a petrezselymet már ne érje hő. Attól elveszítené a C-vitamin tartalmának jelentős részét – hívta fel a fontos részletre a figyelmet a dietetikus.

Zeller

Régóta használt gyógynövény. Nem véletlenül, kiválóan javítja az emésztést, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású. És amiért érdemes most akár napi szinten enni belőle pár falatot: az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt. Tele van B-vitaminokkal, aminek köszönhetően képes csökkenteni a stresszt. A hiedelmek szerint a férfi potenciált is növeli.

Spárgaroppantás

Ez a technika csak a zöld spárga esetében működik.

1. Vásárlás előtt ellenőrizze, mennyire van kiszáradva a növény a vágási felületén. Ha nagyon, akkor inkább ne vegye meg, rég leszedhették.

2. Ha átment a spárga az első teszten, akkor vegyen kézbe egy szálat. Fogja meg két kézzel nagyjából a növény alsó egyharmadánál, majd próbálja meg elroppantani.

3. Az alsó vágott részt ne használja, az túl fás és ettől élvezhetetlen. A rügyes fele viszont nagyon finom és egészséges.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083755_auto_resized.png
origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711671611
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082861_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Egy hete még tudtad, de segítek!” – Hont András rövid időn belül másodszor is keményen odaszúrt Magyar Péternek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083766_auto_resized.jpg
vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711671611
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088894_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Debrecenből elindult az első olyan járat, mellyel a világ számos pontja válik elérhetővé

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711671611
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091060_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító üzenettel hagyta hátra Magyarországot Rubint Réka és Schobert Norbi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei