Aktuális

Brutális drágulás! Duplájára nőttek az építőanyagok árai

Bors

Létrehozva: 2021.07.01.

Iszonyatos módon drágultak az építőanyagok árai az utóbbi fél évben. Június végéig átlagosan 20-30 százalékkal fizettünk többet, de bizonyos termékeknek ennél jóval nagyobb mértékben, akár 100 százalékkal is felment az ára. Azt pedig egyelőre nem látni, a folyamat hol ér véget.

Két évvel ezelőtt még minden rendben volt, az emberek boldogok voltak és mindenki bizakodott, amit csak erősített a kormány családsegítő politikája, melynek hatására az egyszerű ember számára is belátható távolságba került a magyar álom: három gyerek, három szoba és a négy kerék.

Mindenki megígérte a nagy családi kompániát a CSOK-ért, és elkezdte építeni a jövőt, azaz csak építette volna, de jött a koronavírus és vele az infláció, leégett a BASF német vegyipari cég ludwigshafeni gyára, az Ever Given óriáshajó keresztbe állt a Szuezi-csatornán és az USA összeveszett Kanadával. Mindezek együttes hatkásását a lakásfelújítási támogatások és az áfacsökkentés is tovább súlyosbította, míg eljutottunk odáig, hogy egyes építőanyagok ára mára már az aranyéval vetekszik.

Brutális drágulás

A faáru több mint 60 százalékkal drágult tavaly október óta, a vasanyag 64-68 százalékkal, s szintén óriásit nőtt a műanyag ára is. A megkérdezett tüzépesek azt állítják, ilyen drágulást még sosem láttak. A házak külső szigetelőanyag árainak emelkedése azt jelenti, hogy míg ősszel egy 100 négyzetméteres ház szigetelését 1,6 millióért meg lehetett csinálni, ugyanez most 2,4 millió körül van.

Ennek ellenére áruhiány nincs, de a várakozási idők megnőttek. Van olyan gyártó, amelyik a mostani megrendeléseket csak decemberre tudja teljesíteni. Ugyanez a helyzet a szakikkal is, akik – ha egyáltalán találunk – horror árakon dolgoznak és hosszú kivitelezési időkkel.

Építkezési láz

Mások szerint viszont a felpörgő kereslet okozza a bajt. Sok a megrendelés a támogatások miatt, ez tény, de míg egy átlagos házat korábban 30-40 millióból fel lehetett építeni, most ez 10 millióval többe kerül, ráadásul az árak egyik napról a másikra változnak.

Beavatkozik a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az építőanyagiparban súlyos problémákat lát, akár 100 százalékot is meghaladó az árnövekedés, így a felújítási állami támogatást rögtön „át is szivattyúzzák” az emberektől az építőipari alapanyagokat gyártó cégekhez.

– Ez elfogadhatatlan. Intézkedésekre van szükség. Szeretném, ha ezeket még a héten a kormány meg tudná tárgyalni – fogalmazott Orbán.

Ha valaki hitelt vesz fel a felújításhoz, oda árakkal, ütemezéssel tervet kell benyújtani, de mivel kalkuláljon az ember, ha mondjuk a faanyag délelőtti ára köszönőviszonyban sincs a délutánival. Így a cseppet sem örömteli felújítás pillanatok alatt rémálommá, az erre felvett támogatás pedig komoly adóssággá változhat.

A helyzet már annyira súlyos, hogy a jelenséget már a kormány is aggasztónak találja, és kartellezésre gyanakodva az árakat a versenyhivatal is vizsgálja.

Csökkenés jöhet

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége május végén felmérést indított az építőipari cégek körében a drágulással kapcsolatos tapasztalatokról és várakozásokról, melynek eredménye az lett, hogy nem minden alapanyag drágulása tudható be a nemzetközi folyamatoknak. Vannak olyan termékek, amelyeknél a gyártási költségek változása nem indokolja az áremelkedés mértékét.

A drágulási hullámra sokan felülnek – fogalmazott Koji László, az EVOSZ elnöke.

Az alapanyag forgalmazó cégek optimisták, és úgy vélik, két hónapon belül elcsendesedik a drágulás, és az év második felében nyugvópontra jutnak az alapanyagárak. Az ÉVOSZ elnöke ugyanakkor nem hiszi, hogy az árak visszatérnek majd az áprilisi szintre, vagyis szerinte tartósan magas árakkal kell számolni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142868_auto_resized.jpg
origo.hu

Somló - Isten itt felejtett kalapja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27198_resized.jpg?avcount=1713501913
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141331_auto_resized.png
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140991_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141618_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713501913
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713501913
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713501913
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze