Aktuális

A liszt a titok - eláruljuk, hogy lesz tökéletes a karácsonyi bejgli

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.12.08.

<p>Diós, mákos, gesztenyés. E szavak hallatán is azonnal tudja mindenki, miről van szó: a bejgliről! De mégis mi az a kis plusz, amivel elérhetjük, hogy a miénk legyen az idei befutó?</p>

Pezsgőbe áztatom 

Ha valamilyen hozzávalót nem szeretünk, akkor meg kell találni a módját annak, hogy megsze­ressük. Marton Adrin a kandírozott gyümölcsök sem fognak ki az ünnepek alatt. 

– A klasszikus diós bejglit szoktam elkészíteni egy picike csavarral. A kandírozott gyümölcsöket 24 órával a bejgli elkészítése előtt beáztatom pezsgőbe. Hogy miért csinálom így? Mert nem szeretem annyira a narancshéjat és a kandírozott gyümölcsöket, mert picit furcsa ízük van, de az állaguk na­gyon jó. Ha pezsgőben ázik, akkor megváltozik az íze, sokkal elegánsabb lesz, és szerintem karácsonykor megengedhetők ezek a különleges ízek. Ha letelt az egy nap, lecsöpögtetem, és a diós töltelékbe keverem – árulta el a gasztroműsor-vezető, aki a tésztát hagyományosan készíti.

– Fontos, hogy a sütő nyitogatása nélkül készítsük el a süteményt. Ha mégis kiszakad a tészta, akkor a háziasszonyok még mondhatják azt is, hogy rusztikus módon készítették el a bejglit – adta a tippet a gasztroműsor-vezető.

Kihagyhatatlan a disznózsír 

Szamos László cukrász az Ízes életben árulta el, hogy ő maga hogyan készíti el a karácsonyi finomságot. 

– Nagyon fontos a liszt átszitálása, mivel ezzel lazítjuk és levegőt viszünk bele. A liszthez hozzáteszem a vajat, a disznózsírt, a porcukrot, az élesztőt és a tojást. Utóbbinál a sárgát tejjel kikeverem, és csak utána öntöm a liszthez. Ezután az egészet kézzel összekeverem  és átgyúrom. Körülbelül 23 dekákra kiporció­zom, és amíg pihen, addig elkészítem a tölteléket. A darált diós töltelékre a szokott hozzávalókon kívül jöhet még kandírozott narancshéj, a fahéj, és a méz. A töltelékbe mindig tegyünk egy kevés nagyobb szemes diót is, ez feldobja a süteményt – adta a tippeket a híres cukrász.

Reszelt citromhéj a töltelékbe

A karácsonyi nagy lakmározás alatt se feledkezzünk meg az alakunkról! – fi­gyel­mez­tette la­punk olvasóit Schobert Norbi. Az ő szokásos karácsonyi re­ceptje szinte semmiben nem tér el a szokásostól, csupán az alapanyagokat válogatja meg, így pedig egy 100 százalékig diétás bejglit tesz az asztalra. 

– Sima liszt helyett Up­date, cukor he­lyett pe­dig Update Zero éde­­sítőszer, ez az én titkom. A tésztába te­szek még Update vaníliás édesítőszert, ettől finomabb lesz. Ha készen van a tészta, akkor mehet a hűtőbe egy órára pihenni. A tölteléknél csak a cukrot kell helyettesíteni, az édesítőszer tökéletes a dióhoz és a mákhoz is. Mindig teszek egy kicsi reszelt citrom- és narancshéjat bele, de a tésztába is mehet ezekből. Felteke­rés után megszurkálom, megkenem tojássárgájával, és negyedóra pihenő után 180 fokos előmelegített sütőben 35 perc alatt kész – mondta Norbi.

Bors-tipp

A diót vagy a mákot forrázzuk le tejjel, ettől megdagad, így nem lesz száraz a töltelék. Ha nem szeretnénk tejet használni, akkor a kinyújtott tésztát kenjük meg lekvárral, majd erre jöhet a töltelék.

A tekercs nem az igazi

Sokan nem állnak neki otthon sütni, inkább megveszik a boltban a kész desszertet, így már nincs rá gond. Viszont nem mindegy, hogy me­lyiket vesszük le a polcról. Több néven futnak a sütemények, például diós tekercs fantázianévvel. Jó, ha tudjuk, hogy ezekben a termékekben kevesebb a töltelék fő alapanyaga, mint a bejgli nevű süteményeknél. Utóbbinak legalább 50 százalékban kell diót vagy mákot tartalmaznia. Különbség még, hogy a bejgliben valóban a fő alapanyagokat használják, nem pedig a diópótló dejót vagy a mák­krémet. A bolti bejglit körülbelül 2000 forintos kilónkénti áron kapjuk meg, míg a te­kercs megáll 1500 forint körül.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27684_resized.jpg?avcount=1714662018
origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27683_resized.jpg?avcount=1714662018
origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182393_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Meglepő módon Magyarországot dicsérte Ursula von der Leyen bizottsági elnök + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182068_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182360_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27677_resized.jpg?avcount=1714662018
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714662018
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714662018
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Háború

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!