Pezsgőbe áztatom
Ha valamilyen hozzávalót nem szeretünk, akkor meg kell találni a módját annak, hogy megszeressük. Marton Adrin a kandírozott gyümölcsök sem fognak ki az ünnepek alatt.
– A klasszikus diós bejglit szoktam elkészíteni egy picike csavarral. A kandírozott gyümölcsöket 24 órával a bejgli elkészítése előtt beáztatom pezsgőbe. Hogy miért csinálom így? Mert nem szeretem annyira a narancshéjat és a kandírozott gyümölcsöket, mert picit furcsa ízük van, de az állaguk nagyon jó. Ha pezsgőben ázik, akkor megváltozik az íze, sokkal elegánsabb lesz, és szerintem karácsonykor megengedhetők ezek a különleges ízek. Ha letelt az egy nap, lecsöpögtetem, és a diós töltelékbe keverem – árulta el a gasztroműsor-vezető, aki a tésztát hagyományosan készíti.
– Fontos, hogy a sütő nyitogatása nélkül készítsük el a süteményt. Ha mégis kiszakad a tészta, akkor a háziasszonyok még mondhatják azt is, hogy rusztikus módon készítették el a bejglit – adta a tippet a gasztroműsor-vezető.
Kihagyhatatlan a disznózsír
Szamos László cukrász az Ízes életben árulta el, hogy ő maga hogyan készíti el a karácsonyi finomságot.
– Nagyon fontos a liszt átszitálása, mivel ezzel lazítjuk és levegőt viszünk bele. A liszthez hozzáteszem a vajat, a disznózsírt, a porcukrot, az élesztőt és a tojást. Utóbbinál a sárgát tejjel kikeverem, és csak utána öntöm a liszthez. Ezután az egészet kézzel összekeverem és átgyúrom. Körülbelül 23 dekákra kiporciózom, és amíg pihen, addig elkészítem a tölteléket. A darált diós töltelékre a szokott hozzávalókon kívül jöhet még kandírozott narancshéj, a fahéj, és a méz. A töltelékbe mindig tegyünk egy kevés nagyobb szemes diót is, ez feldobja a süteményt – adta a tippeket a híres cukrász.
Reszelt citromhéj a töltelékbe
A karácsonyi nagy lakmározás alatt se feledkezzünk meg az alakunkról! – figyelmeztette lapunk olvasóit Schobert Norbi. Az ő szokásos karácsonyi receptje szinte semmiben nem tér el a szokásostól, csupán az alapanyagokat válogatja meg, így pedig egy 100 százalékig diétás bejglit tesz az asztalra.
– Sima liszt helyett Update, cukor helyett pedig Update Zero édesítőszer, ez az én titkom. A tésztába teszek még Update vaníliás édesítőszert, ettől finomabb lesz. Ha készen van a tészta, akkor mehet a hűtőbe egy órára pihenni. A tölteléknél csak a cukrot kell helyettesíteni, az édesítőszer tökéletes a dióhoz és a mákhoz is. Mindig teszek egy kicsi reszelt citrom- és narancshéjat bele, de a tésztába is mehet ezekből. Feltekerés után megszurkálom, megkenem tojássárgájával, és negyedóra pihenő után 180 fokos előmelegített sütőben 35 perc alatt kész – mondta Norbi.
A diót vagy a mákot forrázzuk le tejjel, ettől megdagad, így nem lesz száraz a töltelék. Ha nem szeretnénk tejet használni, akkor a kinyújtott tésztát kenjük meg lekvárral, majd erre jöhet a töltelék.
Sokan nem állnak neki otthon sütni, inkább megveszik a boltban a kész desszertet, így már nincs rá gond. Viszont nem mindegy, hogy melyiket vesszük le a polcról. Több néven futnak a sütemények, például diós tekercs fantázianévvel. Jó, ha tudjuk, hogy ezekben a termékekben kevesebb a töltelék fő alapanyaga, mint a bejgli nevű süteményeknél. Utóbbinak legalább 50 százalékban kell diót vagy mákot tartalmaznia. Különbség még, hogy a bejgliben valóban a fő alapanyagokat használják, nem pedig a diópótló dejót vagy a mákkrémet. A bolti bejglit körülbelül 2000 forintos kilónkénti áron kapjuk meg, míg a tekercs megáll 1500 forint körül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.