Így készíti a gulyást Jamie Oliver! Te megkóstolnád?

gulyás
PUBLIKÁLÁS: 2024. november 23. 16:30
A sokunk szívének és ízlelőbimbóinak oly’ kedves gulyás igazi hungarikum! Alapvető tény, hogy a gulyást senki nem készíti úgy, ahogy mi, magyarok. Vagy mégis?

Melyikünk ne botlott volna már bele külföldön egy-egy vendéglátóegység étlapját böngészve a magyar konyha egyik, ha nem a legismertebb és legkedveltebb fogásába, a magyar gulyásba? Biztosan szép számmal akadnak olyanok is, akik nem bírtak a kíváncsiságukkal vagy a honvággyal és meg is rendelték a fogást, belekóstolva pedig csalódtak. Ilyenkor általában nyugtázzuk, hogy gulyást bizony senki más nem főz úgy, mint mi, magyarok!

Gulyás bográcsban Karnok Csaba
Bográcsban az igazi a gulyás! Fotó: Karnok Csaba

 

Tényleg csak mi, magyarok tudunk jó gulyást főzni?

Most nem kisebb gasztronómiai szaktekintély, mint maga Jamie Oliver vette fel a kesztyűt, no meg persze a kötényt, hogy megmutassa, hol lakik a magyarok istene és előállt a saját receptjével!

Mutatjuk, hogyan készíti a sztárséf a magyar gulyást!

Ami az alapanyagokat illeti, Jamie Oliver párolt marhahúst, hagymát, paprikát, köményt, lisztet, marhahúslevest, paradicsomot készít elő, ha magyar gulyást támad kedve rittyenteni. A konyhaművészet egyik legismertebb fenegyereke szerint ezek a hozzávalók szükségeltetnek ahhoz, hogy egy hamisítatlan magyaros stílusú vacsora kerüljön az asztalra. Mindez neki 2, maximum 2 és fél órás műveletet jelent, aminek a végeredményéve akár egy hatfős társaságot is vígan jól tud lakatni.

Mielőtt azonban bármit is elárulna a receptről, felsorakoztat pár érvet is nemzeti ételünk mellett

Jamie szerint

  • a paprika és a kömény adja a gulyás lelkét, ettől lesz igazán magyaros ízű étel belőle,
  • ez a sűrű és meleg, szaftos étek igazi boldogságforrás lehet a hidegebb téli estéken,
  • a gulyást bárki könnyen elkészítheti, ráadásul könnyű variálni, finomhangolni is ezt a magyaros étket, amit ezért mindenki a saját ízlésére formálhat,
  • egyszerű beszerezni a hozzávalókat, ugyanakkor szinte mindenki rajong érte.

A receptje pedig a következő:

Egy nagy lábasban, közepes lángon olvasszunk fel vajat, amihez aztán adjuk hozzá a kockára vágott hagymát és körülbelül 5 percig pirítsuk, amíg áttetsző nem lesz. Ezután jöhet hozzá a paprika és a köménymag, amit keverjünk össze a hagymával! A marhahúskockákat a liszttel keverjük össze egy tálban addig, amíg egyenletes bevonatot nem kapunk a húskockákon. Ha ez megvan, akkor adjuk hozzá a marhahúst a fűszeres hagymához és pörköljük 2-3 percig, amíg megpirul. Ehhez önti hozzá a séf a körülbelül 60 ml marhahúslevest, amit jól összekever a hagymás-paprikás alappal. Miután ez megvan, Jamie hozzáadja a többi megmaradt alapanyagot is, azaz a húslevest vagy vizet, a paradicsomot, sót és borsot, amit forrásig kavargat. Ha elkezd forrni, akkor tartalék lángon főzi tovább egy fedő alatt, egészen addig, amíg a marhahúskockák megpuhulnak. 

Jöhet a tálalás, ami Jamie Oliver szerint ropogós kenyérrel vagy főtt tésztával lesz igazán tökéletes.

Végezetül pedig megemlíti, hogy a legtökéletesebb magyaros ízélményt akkor kapjuk, ha a gulyás mellé uborkasaláta, ecetes zöldségek és tejföl is kerül az asztalra!

Ja, hogy amúgy mi, magyarok nem így csináljuk a gulyást? Nézd meg a Mindmegette autentikus receptjét!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.