Zsírosabb marhalábszár a gulyás trükkje

Zsírosabb marhalábszár a gulyás trükkje

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. május 12. 13:00
<p>A nyárias melegben ideje, hogy elővegyük a bográcsot, és összehozzunk egy jó kis gulyáslevest, ahogy azt régen a parasztok is csinálták. Galuskával, kockára vágott hússal, és sok-sok zöldséggel. </p>
Zs.V. 

A gulyásleves közeli rokonságban áll a magyar konyhaművészet alapjaival: a pörkölttel, a paprikás csirkével, de még a halászlével is. A „gulás” ahogyan a külföldiek mondják olyannyira a miénk, hogy 2017 óta hungarikumnak számít. Az elkészítése az évek alatt nem sokat változott, megmaradt ugyanannak a bőséges, finom lének, mint ahogy azt több száz évvel ezelőtt is szerették. 

Pattogatott fűszerrel az igazi

A gulyás egy tartalmas lé kell, hogy legyen, ezt vallja Litauszki Zsolt is, a Gundel étterem executive chefje.

– Az igazi leves csak marhából készül, viszont ha színhúsból készítjük, akkor az kiszáradhat – mondta el a Borsnak Litausz­ki Zsolt.

– Legjobb a pofa, lábszár, vagy a lapocka, ami kicsit kocsonyásabb. Én nagyon szeretem, ha a kömény és a fekete bors érződik benne. A trükk az, hogy nem őrölt fűszereket teszek bele, hanem egy forró serpenyőbe teszem az egész borsot és köményt, szigorúan olaj nélkül, ami rövid időn belül kipattan hasonlóan a kukoricához. Ez azért jó, mert ilyenkor a fűszerekből az illóanyagok és az olajok kijönnek, így finomabb, izgalmasabb levest kapunk. Ha kipattogtak a bogyók, gyorsan leveszem a tűzről, ne­hogy megégjen, majd apróra vágom, és mehet a levesbe – árulta el titkát a séf. 

Új köntösben

Marton Adri marhalábszárból készíti, általában mangalicazsíron. Fél kiló húst lefedve másfél órán keresztül főz, ezután teszi bele a zöldségeket, aztán takarás nélkül még 45 percig hagyja a tűzön. A TV2-n debütáló szombaton Konyhatündér című gasztromagazin háziasszonya nem akárhogyan tálalja a klasszikus gulyást.

– Egy üres üvegben (nagyjából: öt centi átmérőjű, hat centi magas) rétegezzük fel felváltva a krumplit, húst, sárgarépát. Tá­lalás előtt mindegyik tányér kö­zepén fejjel lefelé fordítsuk az üveget és óvatosan emeljük fel, úgy, hogy 

a répa, krumpli, hús „torony” megmaradjon. Ezután az átszűrt gulyáslevet kancsóval locsoljuk köré.

Belefőzöm a faggyús részt

Olvasónk, Petricsné Ibolya a családi recept szerint só helyett pörköltkockával ízesít.

– Jó sok hagymára teszem a húst, hogy sűrű legyen a szaftja, mint a pörköltnek. A marháról levágom a kövér, faggyús, hártyás részt, de belefőzöm, mert attól jó az íze (később kidobom vagy megeszik a macskáim). Ha majdnem puha a hús, akkor teszem bele a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, 1-2 szál zellerzöldet, paprikát, paradicsomot és egy kis cikkely kelkáposzta is finom bele. Utoljára a kockára vágott krumplit. Fű­szerezni a pörköltet szoktam, pirospaprika, őrölt bors, kömény, só, fokhagyma. Felöntöm annyi vízzel, hogy jó sűrű maradjon a leves. Olykor utánaízesítem, mert az ízek is felhígulnak a vízzel.

 Az első szakácskönyvet, amelyben a gulyás receptje is szerepel, 1816-ban adták ki Miskolcon, Búza szükségben felsegéllő jegyzések címmel, amit Rátz Zsuzsanna írt. Étlapon először 1836-ban szerepelt a mo­sonmagyaróvári Fekete Sas vendéglőben. 

Vajon a külföldieknek mennyire ízlik a „gulás”? 

Orit és Hana: Izraeliek vagyunk, és mi otthon szoktuk elkészíteni a magyar gulyást. Hozzávalónak csak magyar paprikát használunk, úgy az igazi. Nagyon szeretjük.
Ela és Nejc: Nálunk, Szlovéniában is van gulyásleves, eddig csak ott ettünk, de itt is szeretnénk megkóstolni, hogy milyen az igazi magyar.
Arianna, Iuisella és Daniela: Olaszországból érkeztünk, és pont tegnap este ettünk gulyáslevest, de 10-ből csak 5 pontot adunk neki. Túl sok volt benne a krumpli, amit nem szeretünk, és a hús sem volt az igazi, mert rágós volt.

Hallott már róla?

A húsokat ne áztassuk, csak folyó vízzel mossuk, mert így értékes tápanyagokat menthetünk meg, melyeket az áztatóvízzel kiöntenénk. 

Az öreg hús könnyebben puhul, ha főzés előtt beszórjuk szódabikarbónával vagy lespricceljük szódavízzel. 

A sózott hús alján keletkezett lé virágok öntözésére is alkalmas.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.