Édesség

A sztárok kedvenc cukrásza szobrokat csinál a tortából - ő alkotta Hosszú Katinka esküvői tortáját is

H.N.ZS.

Létrehozva: 2024.07.09.

Módosítva: 2024.07.26.

Hérics Máté tortái nemcsak extrém külsejükkel hívják fel magukra a figyelmet, hanem mennyei ízvilágukkal is, így nem csoda, hogy számos sztár is tőle rendel. A különleges műalkotások hetekig készülnek, ám Máté nagy örömére néhány perc alatt el is fogynak.

Hérics Máté egy hétköznapi cukrász is lehetne, ám ő ennél sokkal több. A 40 éves Máté azzal írta be magát a cukrászok nagykönyvébe, hogy mert nagyot álmodni: úgy döntött, hogy ötvözi a génjei között csendben megbúvó művészi hajlamot a cukrászattal és egyedi formatortákat alkot meg. Az álom valósággá vált és beindult a tortabiznisz Máté és a vendégei nagy örömére. A tehetséges cukrász az évek során igazi tortaszobrásszá vált, aki cseppet sem sajnálja, hogy műalkotásai másodpercek alatt semmivé válnak.

Azt hitted, hogy ez bajai halászlé? Á, dehogy! Ez is egy torta Fotó: Facebook

Hérics Máté gyermekkorában rengeteg időt töltött a konyhában imádott édesanyjával, így hamar beleszeretett a szakács-cukrász mesterségbe. A pályaválasztás előtt álló lázadó kamasz sorsát megpecsételte a felvételi.

Az egyik legjobb dolog, ami történhetett velem, hogy végül cukrász lettem. Csodálatos mestereim voltak, akik felfigyeltek a tehetségemre és támogattak

 — meséli Máté, akit nemcsak édesanyja, hanem édesapja is inspirált. Hérics Nándor Munkácsy-díjas magyar festő- és szobrászművész budai otthonuk műtermében alkotott, ahol Máté észrevétlenül magába szívta a művészetet. Máté édesapja 4 éve agyvérzést kapott, amibe édesanyja is belebetegedett és néhány hónappal ezelőtt végleg itt hagyta a családot. A híres festőt jelenleg gyermekei és családjaik ápolják.

A magyar celeb világ színe java is Mátétól szerzi be a szülinapi tortákat Fotó: Rozman Péter

A család számomra nagyon fontos. Édesapám a példaképem. Kamaszként én is megéreztem a kézügyességet a saját kezemben, amit már akkor is szerettem volna kamatoztatni

 — magyarázza Máté, aki az érettségi és a szakközépiskola elvégzése után bejárta a budapesti elit vendéglátóegységeket, majd saját vállalkozásba kezdett és édesapja nyomdokaiba lépve tortaszobrásszá vált. 2018-ban megnyitotta saját műhelyét.

Rengeteget güriztem, hogy elérjem, de megérte. A vendégeim elégedettek az extrém tortákkal és a különleges ízeimmel

 — magyarázza Máté, akinél olyan hírességek rendelik a szülinapi tortáikat, mint Szulák Andrea, Pataki Attila, Krausz Gábor, Sebestyén Balázs vagy épp Gáspár Győző, de ő készítette többek között Hosszú Katinka esküvői tortáját is.

Krausz Gábor is Mátétól rendeli minden évben Hannaróza születésnapi tortáját Fotó: facebook

Máté nem riad vissza semmilyen felkéréstől, ugyanis készített már versenyautó, tank, tyúk, wc, de koporsó formájú tortát is.

Nagyon mennek a 18 plusszos témák, de az egyik nagy visszatérő formatortám például a bajai halászlé torta

 — meséli nevetve Máté, aki azt is elárulja, hogy néha nem a tortakészítés, hanem a tervezés a nagyobb meló. Néhány extrémebb forma elkészítésén Máté hetekig agyal, ugyanis nagyon fontos, hogy olyan vázat, emelvényt, szerkezetet készítsen el a formához, amin stabilan megáll majd a kreálmány.

Van, amikor fúrót, vasalót, viaszpisztolyt, hősugárzót, hajszárítót vagy éppen flexet fog a kezébe egy-egy torta vázának elkészítésekor, hiszen nagyon színes a paletta, amit formailag vissza kell hoznom a tortáimban

 — magyarázza a művész, aki mindig minden vevőjének elmondja, hogyan lehetne a legideálisabban felvágni a tortát és felhívja a vásárlók figyelmét, hogy vannak részek, amik bizony nem ehetőek, de fontosak ahhoz, hogy a torta stabil maradjon.

Máté ezt a rendelést is megugrotta Fotó: Facebook

Nem kis feladat ezeket szállítani. Előfordult már, hogy én szállítottam ki a tortát egy isten háta mögötti kis faluba, zötyögős földúton és szétesett. Akkor bizony ott a helyszínen kellett újra összeraknom, pedig még a gipszet is le kellett emiatt vennem a törött kezemről, mert csak így tudtam dolgozni

 — meséli Máté, aki a tortaszállítások során mindig felkészülten, eszközökkel indul útnak. Máté eddigi legdrágább tortája egy versenyautó volt, ami közel 800 ezer forintba került és csak a piskótához több, mint 100 darab tojást kellett feltörnie, de készített már félmillió forintos esküvői tortát is.

Volt olyan esküvői tortám, ahol a virágok 2 hónapig készültek, de hatalmas kihívás volt az is, hogy a versenyautó minden része élethű legyen

 — emeli ki Máté, aki szerint ezeknek az alkotásoknak azért lehet nagy sikere, mert amellett, hogy szépek, finomak is, nem beszélve arról, hogy szívvel-lélekkel készülnek.

Máténál a legegyszerűbb torta is kap valamilyen extra körítést Fotó: Rozman Péter

Az a legfontosabb, hogy bárhogy is néz ki egy torta, az legyen finom. Nálam pedig mindkettő egyszerre működik

 — zárja Máté, aki jelenleg feleségével és 2 éves kisfiával családja budai otthonában él és alkot. A tortaszobrász jelenleg egy könyv megírásán és egyéb nagyszabású terveken dolgozik, miközben azon van, hogy biztonságos jövőt építhessen fel családjának. Máté bízik benne, hogy képes lesz gyermekének tovább örökíteni mindazt a talentumot, amit felmenőitől kapott.

Máté lélegzetelállító tortáit a fotóra kattintva tudod megcsodálni! 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek