EU-csúcs

„Mesterhármas” - Orbán Viktor focis hasonlattal jelentkezett be az EU-csúcsról

Bors

Létrehozva: 2024.06.17.

A magyar kormányfő megérkezett Brüsszelbe.

Hétfőn első alkalommal ül össze az Európai Tanács az európai parlamenti választások után. Az eseményre már megérkezett Orbán Viktor is, aki Európa legnagyobb politikusaival tárgyalt.

ORBÁN Viktor; GOLOB, Robert; PLENKOVIC, Andrej
Orbán Viktor megérkezett Brüsszelbe Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI

A miniszterelnök az egyeztetést Giorgia Melonival kezdte, majd Mateusz Morawieckivel folytatta. Orbán Viktorhoz és a korábbi lengyel kormányfőhöz pedig egy másik politikus is csatlakozott. A magyar miniszterelnök ezt egy focis hasonlattal jellemezte.

Mesterhármas. Janez Jansával bővült a csatársor. Magyar-lengyel-szlovén egyeztetés az EU-csúcs előtt

- írta a közösségi oldalán Orbán Viktor.

Orbán Viktoré a második legerősebb legitimáció

A 27 tagállami vezető közül Orbán Viktor Európa-politikája rendelkezik a második legerősebb demokratikus legitimációval (44,82 százalék), kevesebb mint fél százalékkal maradva el a kvázi kétpártrendszerben versengő máltai Munkáspárt (45,26 százalék) európai parlamenti választási eredményétől. A legnagyobb felhatalmazást szerzők között szerepel még Donald Tusk, miután a PO 37,1 százalékos eredményt ért el, igaz, csak kevéssel megelőzve a 36,2 százalékot elérő PiS-t. Szintén az élmezőnyhöz tartoznak a portugál (31,1 százalék) és spanyol (30,2 százalék) kormányfők is. Pedro Sánchez spanyol szocialista miniszterelnök eredményét azonban beárnyékolja, hogy nem sikerült megnyernie a spanyol EP-választásokat, s alulmaradt a néppárti PP-vel szemben (34,2 százalék).

A német-francia tengely gyengülését jelzi, hogy a legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Németország és Franciaország országvezetőinek pártjai szerepeltek az egyik leggyengébben az összeurópai megmérettetésen.

Olaf Scholz német kancellár szociáldemokrata pártja mindössze 13,9 százalékos eredményt ért el, melyet még a teljes német rezsim által elszigetelt AfD is megelőzött (15,9 százalék). Emmanuel Macron francia elnök liberális listája szintén várakozáson alul szerepelt (14,6 százalék), s alulmaradt szuverenista kihívójával, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésével (31,37 százalék) szemben.

Az országvezetőknek arra is figyelemmel kell lennie, hogy a Bizottság elnökét ők csak jelölik, s jelöltjüket az Európai Parlament abszolút többsége (legalább 361 képviselő) választhatja meg - írja az Origo.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek