Választások

Orbán Viktor: A Fidesz legyőzte a régi és az új ellenzéket - Videó

K. C.

Létrehozva: 2024.06.10.

Módosítva: 2024.06.10.

A választások után Orbán Viktor exkluzív interjút adott, hogy összegezze a történteket.

Mint ismert, Orbán Viktor a választások estéjén úgy fogalmazott: vasárnap két választást tartottak Magyarországon, és mindkettőt a Fidesz–KDNP nyerte. Az európai parlamenti választásokon a pártlistákon a legtöbb voksot a kormánypártok kapták: a több mint kétmillió szavazat és a közel 45 százalékos eredmény tizenegy mandátumot eredményezett a brüsszeli testületben.

orbán viktor
Fotó: AFP / afp

Hétfőn 18:40-kor az M1-en adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök. Ezt még korábban a kormányfő a Facebook-oldalán jelentette be. 

„Kampány után munka van!” – fogalmazott a közösségi oldalán. 

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, hogy a 44,6 százalékos Fidesz eredmény az Európa-rekord. A miniszterelnök közölte, hogy az 56-57 százalékos részvétel azt mutatja, a magyar demokrácia él és virul, ez egy szép teljesítmény. 

A kormányfő szerint minden szereplő tudta, hogy csak akkor van esély a sikerre, hogyha mindenkit felkeresnek. Orbán Viktor a Tisza-pártról azt mondta, bonyolította az életüket. Mint hozzátette: Két választás volt egyszerre, és eleve nehéz volt. Mindezek mellett még bonyolultabb volt a helyzet, mert le kellett győzni a régi és az új ellenzéket. 

- Vannak olyan városok, ahol jól dolgoztunk és nyertünk, és vannak olyan városok, ahol rosszul dolgoztunk, és vesztettünk. Minél nagyobb a verseny, annál jobban kell dolgozni - mondta Orbán Viktor. A kormányfő a lehetséges európai szövetségesekről azt mondta, hogy a háború és a béke kérdése volt a legfontosabb. Egyelőre sikerült lelassítani a háborús vonatot, mert Franciaországban valódi politikai földindulás történt - ismertette a kormányfő. 

Ha a békepártiak nyernek a francia előrehozott parlamenti választáson, akkor az első félidőt megnyertük - mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: - Ezt követően pedig jönnek az amerikai választások.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most az önkormámyzati és EP-választást kellett megnyerni, és ez sikerült. 

Most a következő 1,5 évben van munka bőségesen, és erre kell összpontosítani, így a nyugdíjak értékének a megőrzése, az infláció lent tartása, és a gazdaság újraindítása a legfőbb kérdése. A kormányzati munka során a jövőben továbbra is figyelni kell a háború és béke kérdésére. 

- tette hozzá. 

- Ha a két jobboldali frakció (ECR és ID) megegyezik egymással, akkor a jobboldal második helyen végez, ha ehhez mi is csatlakozunk. Itt a nagyok megállapodására van szükség, ha Le Pen és Meloni megállapodik, akkor új helyzet lesz, de egy hónapot még meg kell várni. (...) Az önkormányzati választáson jól szerepeltünk, de nem annyira jól, mint szerettem volna. (...) Ilyen háborús időkben 14 százalékot ráverni a második helyezettre, az jó eredmény - mondta a kormányfő. 

- Itt a sikert nem adják ingyen, és a következő voksolást is meg kell nyerni, de ez még a jövő kérdése

 - mondta Orbán Viktor. A budapesti voksolásról azt mondta, hogyha 3 jelölt maradt volna talpon, akkor nem lett volna esély a változásra. A politikában csak az idő, a munka, az alázat számít, és jól kell szolgálni az országot - tette hozzá.

 Itt egy stabil és kiszámítható kormányzati munka van. 

Nyugaton a kormányzati munka előfeltételeinek a megteremtésével foglalkoznak 80 százalékban, míg nálunk a kormányzati munka a 80 százalék, és ennek oka, hogy nálunk nincs koalíciós kényszer - tette hozzá. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy olyan sportoló nincs, aki mindig világrekorddal nyer. Nincs ma Európában egyetlen párt sem, amely ne cserélne velünk boldogan - zárta a kormányfő. 


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek