Sokak örömére itt az eperszezon, egyre több árus rakja ki portékái közé a mézédes finomságot, sokak kedvenc gyümölcsét. A hirdetéseknél azonban jó résen lenni. A sokszor olcsóbb, kilós áron megkapható epret külföldről importálják és különböző vegyszerekkel kezelik, hogy kibírja a hosszú utat. Bár vonzó lehet megvásárolni olcsóbban a külföldit, most egy édesanya arra figyelmeztet mindenkit, hogy inkább vegyük meg drágábban a magyar termelői epret, hogy elkerüljük a bajt.
A mai világban egyre divatosabbá vált az interneten hirdetni az eladó gyümölcsöket. Így találkozott Erzsébet is a csalogató felhívással, miszerint 5 kiló eper 1600 forint/kiló áron eladó. Az édesanya rendelt is belőle, hiszen bár minden évben szokott ültetni epret, ez tavaly kimaradt, így kénytelen vásárolni a gyerekei számára.
A gyerekeim ettek belőle, mondták, nagyon finom. Etette magát. Aztán jött a feketeleves. Késő este a lányom egész teste viszketett, tele kiütéssel, a feje eldeformálódásig megdagadt, torka fájt, bedagadt, fulladásos tünetei voltak. A mentő éjszaka kórházba szállította. Szteroid, infúzió miegymás, de még most sem érzi magát teljesen jól
– írta ki az anyuka a Facebookra, kiemelve, hogy a 17 éves lánya sosem volt allergiás az eperre és feltehetően a mostani reakció sem az epertől lett.
Az okozhatta a tüneteket, amivel kezelték a gyümölcsöt. Szóval, ez most jó tanuló pénz volt
– hangsúlyozta az édesanya.
Erzsébet figyelemfelhívó posztjában részletezte, hogy mostantól csak magyar termelőtől fog venni epret, olyantól, akiről tudja, hogyan kezeli a gyümölcsöket.
– A magyar termelői eper jelenleg jó drága, de mégis tudod, hogy kb. honnan származik, a fogyasztást megelőzően 1-2 nappal szedik le. Amit vásároltam, az külföldi lehetett, jelenleg ugye olcsó, fogalmam sincs, hogy honnan származik, fogyasztást megelőzően legalább 1 héttel, az érés előtt leszedik, érés „egységesítővel” befújják és ki tudja mivel tartósítják – fejtette ki dilemmáját Erzsébet, aki kifejezetten az ára miatt választotta inkább a külföldi epret.
Tényleg csak akkor tudja az ember, hogy mit eszik, ha saját maga termeli és kezeli, illetve olyan termelőtől veszi, akiről tudja, hogyan termeli. Szóval, inkább a drágább, magyar és termelői, mint az ismeretlen eredetű, olcsó gyümölcs!
– zárta gondolatait az anyuka, aki mindenki figyelmét szeretné felhívni erre.
Mindenki kedvenc gyümölcséről nem is gondolná senki, mennyire káros, amióta permetezik. Kiderült, hogy az eper áll az első helyen a briteknél a szupermarketekben kapható gyümölcsök és zöldségek listáján, amelyek egészségre veszélyesek. Ugyanis a gyümölcs egészségre nagyon veszélyes növényvédő szerek mérgező toxinjait tartalmazza – írja a Daily Mail. Ezek a rákkeltő vegyületeknek nevezett PFAS-ok vagyis perfluor- és polifluortartalmú alkil anyagok jóformán kikerülhetetlenek és szinte mindenhol megtalálhatók. A legnagyobb probléma velük, hogy rendkívül ellenállók, és soha nem tűnnek el a szervezetből, és még súlyos betegségekkel is összefüggésbe hozhatók.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.