Nem mindegy mivel méregtelenítünk: ezekben a zöldségekben, gyümölcsökben van a legtöbb vegyszer!

gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2024. április 17. 12:00
A legfrissebb felmérések szerint sok a méreg a tavaszi zöldségben, gyümölcsben. Pedig éppen ezeket használjuk ilyenkor méregtelenítésre. Melyikben van a legtöbb és a legkevesebb vegyszer?

Tavasszal sokan méregtelenítenek, böjtölnek egy kicsit, hogy elkerüljék a tavaszi fáradságot és könnyebben elérjék a nyári formájukat. Ilyenkor pedig sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amikről kiderült: sok bennük a vegyszermaradék. Hogyan kerülhetjük el a szennyezett árukat? Most kiderül!

gyümölcsös feladvány, méreganyag, vegyszer
Melyik zöldségben, gyümölcsben van a legtöbb méreganyag? Fotó: Bors

Ezek tavasszal a legnépszerűbb zöldségek, gyümölcsök

A léböjt és méregtelenítő kúrák és a zöldség-gyümölcs préselés, turmixolás, smoothie készítés főszereplői a citrusfélék (narancs, grapefruit, citrom, lime) mellett az alma, körte, banán, kivi, mangó és az áfonya. Zöldségek közül népszerű tavasszal a sárgarépa, a szárzeller, az uborka, de akár káposzta, spenót, gabonafű és paprika is. De melyikben van a legkevesebb vegyszermaradék a friss kutatások szerint?

Sok a méreganyag a zöldségekben, gyümölcsökben

A legutóbbi, átfogó uniós felmérés szerint a zöldség, gyümölcsminták 58%-a volt vegyszermentes, 40% tartalmazott vegyszermaradékot határérték alatt, és 2,1%-a határérték felett. Továbbra is szennyezettebbek az EU-n kívülről származó termékek, de az Európai Unióban sajnos a mai napig engedélyezettek olyan növényvédőszer hatóanyagok, amik biztonságosságát megkérdőjelezi a tudomány. Vagyis a mai napig nagyon sok kockázatos anyag van a termékekben, a legtöbb pedig az itthon termeltben található, mivel az engedélyezett de egyértelműen káros 55 vegyszerből 50-et alkalmazunk-olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) weboldalán.

Ezek a leginkább és legkevésbé fertőzött zöldségek, gyümölcsök

A leggyakrabban többféle szermaradékkal szennyezett friss termékek a következők: alma, csemege szőlő, eper, banán, grapefruit, narancs, körte, barack és kaliforniai paprika. A tisztább termények közé tartozik a káposzta, brokkoli, avokádó, olajbogyó, ananász, mangó, görögdinnye, kukorica. Az EU-ban termelt gyümölcsök közül leginkább az eper, az őszibarack, a sárgabarack, zöldségek esetén a cikória, az uborka és a paprika minták voltak szennyezettek a legutóbbi, átfogó vizsgálaton. Az import gyümölcsök közül a csemege szőlő minták, a banán, a sárgabarack, a narancs, a mandarin, az alma és grapefruit, míg az import zöldségek esetén is uborka és paprika mellett a padlizsán minták voltak kimagaslóan szennyezettek. A Magyarországról származó gyümölcs és zöldség minták igen nagy hányadában lehetett kimutatni vegyszermaradványokat:

  • a cseresznye 50%-ában;
  • a fejes saláták 38%-ában;
  • az almák 34%-ában és az uborka minták 32%-ában.
zöldség, főzés, elkészítés
Ezeket együk, ha biztosra akarunk menni! Fotó: Unsplash.com

Ezt tegyük, ha biztosra akarunk menni

A bioélelmiszer, azaz az ellenőrzött ökológia termelésből származó termékek fogyasztása továbbra is a legjobb mód arra, hogy távol tartsuk magunkat a kockázatos vegyszerektől. Egy tudományos kutatás bemutatta, hogy már egyetlen hét bio diétát követően szignifikánsan csökkennek a vegyszermaradékok mind a gyerekek, mind a felnőttek vizeletében. Tehát ha a tavaszi zöldség-gyümölcs diéta során minimálisra akarjuk csökkenteni a bejutott kockázatos növényvédő szereket, akkor a következő termékek esetén elsősorban keressünk biót:

  • uborka;
  • zellerszár;
  • fejes saláták;
  • paprika;
  • eper;
  • citrusfélék;
  • sárgabarack;
  • cseresznye;
  • alma;
  • csemege szőlő;
  • banán;
  • körte;
  • barack.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.