Húsvét

Utolsó roham a sonkáért: így ismered fel a fenségest, és így az ehetetlent

Oszlányi Gyöngyvér

Létrehozva: 2024.03.30.

Már csak néhány óra maradt a húsvéti sonka megvásárlásához. Leginkább az üzletekben próbálkozhatunk, de nem biztos már, hogy mindenütt friss termékkel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el, hogy ehetetlen legyen az ünnepi menü? Utánajártunk, milyen módon ismerhetjük fel a rossz sonkát az üzletekben.

Aki az utolsó percre hagyta a sonkavásárlást, annak most érdemes vigyáznia, nehogy az ehetetlen húst válassza vagy jobb esetben ugyan az ehetőt, de frissnek már semmiképpen sem mondhatót. Mivel annak már kicsi az esélye, hogy nyitvatartó húsboltot találjunk, és így profi hentes szakértelmét vegyük igénybe, megkérdeztünk egy szakembert, mire ügyeljen az a vásárló, aki a boltban, segítség nélkül, maga választja ki a sonkát. 

Ez az, ami minden második vevőnek nehézséget jelent

Könnyű felismerni, de mi a helyzet a rossz sonkával? Észrevesszük-e a boltban, ha a hús minősége nem a legjobb? Mi van, ha megvesszük a jónak hitt sonkát, ami szétfő vagy az ünnepi asztalon derül ki, hogy íztelen és ehetetlen. Nincs annál rosszabb érzés, amikor rájövünk, hogy átvertek a kötözött sonkával. Ráadásul a lakosság 48 százalékának nehézséget jelent a megfelelő és jó minőségű sonka vásárlása.

ne vegyünk rossz sonkát
Utánajártunk, milyen a rossz sonka  Fotó: Bánkúti Sándor/Ripost

 A Bors ezért körbejárta, hogyan kerüljük el a sonkavásárlással járó kudarcot és ismerjük fel a rossz sonkát.

Készült egy felmérés, amiben a húsvét előtti sonkavásárlás tapasztalatait szedték össze, és ebben kiderült, hogy hiába a sok recept és a hagyományok megtartása, mégis kudarcként éljük meg az ünnepet, ha nincs tapasztalatunk a jó alapanyag kiválasztásában.

Mutatjuk mire kell feltétlenül figyelni. Ha megfogadod tanácsainkat, garantáltan nem lesz rossz a sonkaválasztásod. Megkérdeztük Dzsoni hentestől, aki Budapesten, a Harmincekettesek terénél már évtizedek óta árulja saját készítésű sonkáit, hogyan ismerjük fel a rossz húst?

Dzsoni, a hentes csak házi sonkát árul  Fotó: Bánkúti Sándor/Ripost

Milyen is a rossz sonka?

Túl zsíros vagy túlságosan száraz és rágós, íztelen vagy túl sós és sokszor büdös is. Ezek a rossz sonka legfontosabb ismérvei. Ha megfoghatjuk a sonkát a vásárlásnál és kicsit megnyomkodjuk, az állagán is érződik a minőség. Ha kemény, akkor száraz és nincs víztartalma, ha nagyon puha, amikor megfogjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy vizezett a sonka, mert túl sok benne a páclé.

 A másik fontos ismertetőjel, hogy rossz a sonka, ha szaga van. Viszont az előrecsomagolt változatoknál az orrunk nincs segítségünkre, így marad a tapintás, amivel meg lehet állapítani, milyen minőségű húskészítménnyel van dolgunk. Az igazi húsvéti sonkát 4-5 héten át érlelik, a gyorspácoltakról ez nem mondható el, ahogyan a hústartalom is kevesebb bennük, mert több adalékanyagot és szóját kevernek a színhúsba, plusz a műfüsttel és gyorspáccal pár nap alatt elkészül a rossz minőségű, ehetetlen, sonkának nem igazán mondható húsképződmény. Még egy ismertetőjel van, amely mutatja, hogy jó minőségű sonkával van-e dolgunk, mégpedig a lejárati idő.

Milyen húsfajtákat adnak húsvétkor?

Óriási a választék a piacokon tulajdonképpen minden fajta kapható. A legkedveltebb a kötözött sonka, de a parasztsonka is nagyon keresett. Hogyan látható, hogy rossz a minősége? Ha látszik a húson hogy berepedezett, akkor az túlságosan száraz és kemény, nyomásra sem tud levet ereszteni. Aztán vannak a húsmozaikoknak nevezett készítmények, amelyekbe pácolt marhahúst, zsírtalanított baromfihúst és sertéshúst tesznek. Ebből a fajtából szintén nem javasolt a vásárlás mert ez, nem az igazi kötözött sonka, amelyet húsvétkor fogyasztunk.

Az igazi húsvéti sonka legtöbbször sertéscombból vagy lapockából készül. Fotó: Bánkúti Sándor/Ripost

Az igazi húsvéti sonka legtöbbször sertéscombból vagy lapockából áll, esetleg tarjából vagy karajból. Van köztük soványabb és van, amely több zsírt tartalmaz. Dzsoni hentes viszont szereti, ha zsírja van a sonkának, meg ha rendes bőrös húsból készül. 

A rossz sonkánál látszik, hogy vizesedik, mert élénk a színe, túl fényes, semmi íze nincsen és még szeletelni sem lehet– tette hozzá a szakértő.

Ha gyorspácolt, azt nem szabad venni, mert nincs íze, szétesik a hús, amikor főzik és szeletelni sem lehet, egészítette ki a rossz sonkával kapcsolatos tapasztalatait a hentes. 

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/Yoh8-YSIRDKqMf9-uNybA9rzJl4TZXceXQqI49uPUUY/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY5MTFiZGE4ZDZhMTQ5OTU4NTA2NGVjMTc2NGE1OWU5.webp
Ezt ne hagyd ki!

Ilyen a tökéletes húsvéti kalács - Galamb Alex, az ország kedvenc roma pékje árulja a titkát

Így készül a tökéletes húsvéti kalács

Itt is igaz a régi mondás, az igazán drága az, amelyik túlságosan olcsó

Ha mindezek ellenére, bizonytalan az ember, érdemes megnézni mennyibe kerül a jó sonka. Csodák nincsenek, a jó sonkának meg kell fizetni az árát, és az sem utolsó szempont, hogy az ehetetlen sonka miatti bosszankodástól  is megmentjük magunkat az ünnepek alatt. 

Dzsoni, a hentes megmutatja, milyennek kell lennie a jó sonkának!

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172525_auto_resized.jpg
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27585_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174321_auto_resized.png
metropol.hu

Hilda megszólalt a Petrával való konfliktusról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170326_auto_resized.jpg
vg.hu

Készül a 96 méter magas kémény, épül a török üveggyár Kaposváron

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173346_auto_resized.png
metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27571_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171031_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714415712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714415712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú