Rejtély

A tudósoknak is kikerekedett a szeme: titokzatos alakzatok jelentek meg

B.

Létrehozva: 2023.10.08.

Az alakzatokat először Namíbiában és Ausztráliában dokumentálták, most azonban 263 helyszínt találtak.

Évtizedek óta nem sikerül megfejteni az úgynevezett tündérkörök rejtélyét, most egy új tanulmányhoz mesterséges intelligenciát használtak a műholdfelvételek elemzésére, és 263 helyszínt találtak, ahol  szabályos alakzatok jelentek meg.

A rejtélyes körök tehát gyakoribbak, mint elsőre gondolták: többnyire a Száhel-övezetben, Nyugat-Szaharában, Afrikában, Madagaszkáron, Délnyugat-Ázsiában és Közép-Ausztráliában találhatók.

Sok olyan helyen fedeztünk fel tündérköröket, amelyek létezéséről korábban nem tudtunk, mivel a témával kapcsolatos kutatások nagy részét mindössze két országban, Namíbiában és Ausztráliában végeztük

– idézi Fernando Maestre ökológust az Uniladra hivatkozva a life.hu.

A tanulmány társszerzője, Emilio Guirado elmondta, komolyabban vizsgálják, mik lehetnek a közösek azokban a helyszínekben, ahol az úgynevezett tündérkörök megjelennek.

A szakértők jelenleg úgy gondolják, hogy bizonyos talaj- és éghajlati tényezők jelenléte egyezik meg az említett területeken, de ez nem bizonyító erejű. Egy másik elmélet szerint a melegebb éghajlaton növekvő fű az utolsó cseppig kiszívja a vizet a talajból, és kör alakú formákat hagy a növényzetben.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek