Sorozatgyilkos

Magyar óvodások játszanak a százhalombattai rém játékaival

Kóré Károly

Létrehozva: 2023.10.03.

Ötéves volt a százhalombattai rém kislánya, amikor a sorozatgyilkost őrizetbe vették. Az életfogytig tartó fegyházbüntetését töltő Balogh Lajos vezeklésképp most éppen az ennyi idős gyerekek számára készít játékokat.

Tímea még sosem látogatta meg a rácsok mögött, pedig azt is elfogadná, ha az azóta diplomás nővé érett gyermeke beolvasna neki. Memóriajátékot készít a börtönben egy jóvátételi program keretében a százhalombattai rémként elhíresült Balogh Lajos. A négy fiatal lány meggyilkolásárt elítélt fogvatartott a szabadidejét matematikai kutatásokkal tölti.

Balogh Lajosra nem kíváncsi a külvilág Fotó: Bors

Élvezem, hogy kreatív munkát végezhetek, és a munkám gyümölcsét eljuttatják óvodákhoz és iskolákhoz. Februárban csatlakoztam a programhoz. A memóriafejlesztő kártyák lényege, hogy lefordítva kell azokat kiteríteni, majd mindenki körönként kettőt felfordíthat egy rövid időre. Az a játékos nyer, aki a legtöbb párt megtalálja

 – magyarázta Balogh Lajos, akinek azért is fontos az üzemben töltött idő, mert a napi egy órás sétán kívül csak akkor találkozhat a rabtársaival.

Senki sem látogatja a százhalombattai rémet

– Nincs kapcsolattartóm. Butaság lenne azt mondani, hogy nem látnám szívesen valamelyik testvéremet vagy a lányomat, de évtizedek óta nem ringatom magamat hiú ábrándokba. Természetesen gyakran az eszembe jutnak, ez az ünnepek alkalmával hatványozottan igaz. Előjönnek a régi, pozitív karácsonyi emlékek, de nem emésztem magamat olyan gondolatokkal, melyek már nem visznek előre.

Balogh csupán annyit tud a lányáról, hogy közgazdász szakon lediplomázott. Más hírt nem kapott róla.

– Tímea 5 éves volt, amikor börtönbe kerültem és kiléptem az életéből. Úgy nőtt fel, egy olyan környezetben, ahol folyamatosan azt hallotta, hogy én egy nagyon gonosz alak vagyok. Hozzáteszem, nem is várhattam mást, hiszen az egyik családtagot is meggyilkoltam. Annyit tud rólam, amit a szeretteitől hall vagy az újságokban olvas. Nem várhatom el tőle, hogy bejöjjön hozzám és ajándékot küldjön. Mivel ellene nem követtem el semmilyen bűncselekményt, sohasem tiltottak el tőle, de azt sem tudom, hogy hol él. A Vöröskereszt segítségével megkerestethetném, de tiszteletben tartom, hogy távol tartja magát tőlem. Megérdemlem, hogy a világ megvált tőlem – indokolta Lajos.

Balogh persze bármilyen üzenetet elfogadna a gyermekétől.

Ha meglátogatna és beolvasna, tudomásul venném. Erkölcsi joga van rá, hogy elém álljon, és közölje: tönkretettem az életét. Ez akkor is úgy van, ha szép emlékeink is vannak. Soha nem felejtem el például a születését. Sajnos nem lehettem ott, mert egy vírusos járvány miatt 1989-ben lezárták a szülészeteket.

Egy magyar börtöncella puritán berendezése  Fotó: Pesti Tamás / FEOL / Illusztráció

– A tudósok évezredek óta foglalkoznak a prímszámokkal, de én korszakalkotó felfedezéseket tettem a cellámban ülve. Jogos kérdés, hogy miért pont egy börtöntölteléknek adatnak meg ezek a felismerések? Biztos vagyok benne, hogy valamilyen módon a lányok keze is benne van ebben – szögezte le Balogh.

A gyilkos így magyarázza az egyik felfedezését:

– A tudósok úgy tekintenek a számokra, mint az emberiség által kitalált valamikre, amikkel a különböző mértékeket, többek között a hosszúságot, a magasságot meg lehet határozni. 

Én bármelyik matematikusnak be tudom bizonyítani, hogy a számok nem csupán erről szólnak. 

Néhány hónappal ezelőtt egy professzor arról beszélt egy ismeretterjesztő műsorban, hogy létezik egy szám, amely olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint amilyenekkel egyik másik sem! – árulta el tömören Balogh Lajos.

Kegyetlenül végzett áldozataival  

Balogh Lajost négy fiatal lány meggyilkolásáért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, miután 1995 januárjában őrizetbe vették. Ez akkor azt jelentette, hogy 25 év letöltése után megvizsgálják az esetleges szabadlábra bocsátása lehetőségét. A rémtettei idején még nem létezett a tényleges életfogytiglan, ami ezt az eshetőséget hivatott kizárni, és a jogtudósok szerint kifejezetten azok számára vezették be, akiket valószínűleg halállal sújtanának, ha ezt a büntetésnemet a rendszerváltáskor nem törölték volna el.

A százhalombattai rém a börtönben egy korábbi sérelméért rátámadt egy rabtársára, amiért újabb 5 éves szabadságvesztést szabtak ki rá. Ebből következik, hogy leghamarabb 2025-ben állhat a büntetés-végrehajtási bíró elé a szabadulás reményével.

 

https://cdn.borsonline.hu/2023/10/iPKYQdky6sz_LUBF4h6dIQFMTufA0ws9kmG-lNEg6fE/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY3NmY4NTUxZjJkNTRmMmFhNzliNTc3NWVmMTZkMjNl.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Exkluzív börtöninterjú: Virágot vinne áldozatai sírjára a százhalombattai rém

Interjút adott a börtönből a Borsnak a négyszeres gyilkos.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188997_auto_resized.jpg
origo.hu

Egy nap is kevés, hogy megismerjük az ország egyik legszebb várát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27771_resized.jpg?avcount=1714907112
origo.hu

Milliókat képes megölni az orosz Sátán II, a Földön nincs olyan pont, ahová ne érne el

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189960_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Global extra – Még szép, hogy a nyugat fél a kínai elnök látogatásától + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27773_resized.jpg?avcount=1714907112
origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27769_resized.jpg?avcount=1714907112
origo.hu

Félelem a moziban: Így nézhet ki az atomháború, ilyen lehet a pusztítás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186133_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189381_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jogfF7PWD2ZG_v7ZPEBBAVIK4FqRn1PTMqMbhYus9lA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNjNGJmNGZhMjc0ODQwOWQ5YWE2ODIzZmY3YTcyMTkw.jpg
Közélet

Nadrágszíjas plakátokkal fogadták Debrecenben Magyar Pétert

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/kBqv5f2TM6-4lVRKZvzYeGgp1FvmsIG6NaTuGHPNDY8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJjMTYxMDkwYTY2NzRmZTViOGJiNDgwNTBhYTllYmRj.jpg
Veszély

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér