Csakazértis

"Jött a könnygáz, vízágyú és elszabadult a pokol" - Gyurcsány Ferenc történelmi bűne, ami a forradalom 50. évfordulóján történt

Létrehozva: 2023.10.23.

Becsúfolta a demokráciát Gyurcsány Ferenc.

Ma, amikor büszkén emlékszünk arra, hogy 1956-ban a magyarok nemet mondtak a rabságra és a szovjet megszállásra, a kommunista diktatúrára, egy másik nap is eszünkbe jut, a pontosan 50 évvel későbbi. 2006 október 23-án hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy békésen emlékezzen és ünnepeljen, de a napra árnyékot vetett az őszödi beszéd, Gyurcsány Ferenc szégyenteljes beismerése, hogy hazugsággal, csalárd módon szerezték meg a hatalmat. Aminek a megtartása érdekében az 50. évfordulón rendőrökkel verette szét a megemlékező tömeget, sárba tiporva a demokráciát, átgázolva az embereken és mindazokon az értékeken, amiket 1956 jelent. 

 2006-os október 23-i események
Hazafelé tartó embereket is megvertek az azonosítót nem viselő, kivezényelt rohamrendőrök. Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Az eddigi legrészletesebb és leghitelesebb beszámoló arról, mi történt 2006. október 23-án, fényképekkel, visszaemlékezésekkel, az aznap történtek pontos és részletes térképével, a Csakazértis című kötetben jelent meg. 

A nemrég megjelent kötet az elmúlt húsz év közéleti történéseit dolgozza fel, köztük a leghitelesebb beszámolót adja arról, mi történt 2006 október 23-án. Fotó: Kiadó

A nemrég megjelent Csakazértis - ahogyan Orbán Viktor főtanácsadója látta című kötetben, melynek a szerzője Ómolnár Miklós, azok osztják meg emlékeiket, akik testközelből látták, mi történik, sőt mindent megtettek azért, hogy ne legyen még nagyobb tragédia. Sorozatunk előző részeiben Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, Varga Lajos, a Valton Security ügyvezető igazgatója és Varga Szilvia "Vaszil" visszaemlékezését idéztük. Most a könyv segítségével összefoglaljuk, hogyan történhetett az, aminek nem lett volna szabad megtörténnie soha. 

Minden az őszödi beszéddel kezdődött

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója így emlékszik a könyvben arra, hogyan értesült arról az őszödi beszédről, amit Gyurcsány Ferenc alig egy hónappal a 2006-os választások után az MSZP-frakció előtt, zárt körben mondott el: 

„Soha nem felejtem el, épp Egerből utaztam Budapestre és a vonaton zötykölődve olvastam az őszödi beszéd kiszivárgásának hírét. Emlékszem, akkor a mobilinternet még lassabb volt és akadozott, bennem a feszültség meg nőtt. Minden másodperc várakozás az információra óráknak tűnt. Azonnal hívtam Várhegyi Attilát, az akkori kampányigazgatónkat, hogy újra kell vágnunk a kampányvideóinkat, hiszen 

Gyurcsány lényegében elismerte, hogy a választást az emberek megvezetésével nyerték meg.

 Ekkor jelentek meg az azóta milliószor idézett mondatok először. »Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon!« »Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.« »Másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este…« (Gyurcsány) 

Az őszödi beszéd feketén-fehéren megmutatta, hogy a szocialisták 2006-ban nettó hazugsággal álltak a választópolgárok elé. A választópolgárokat semmibe vették. Nem tisztelték a magyar emberek véleményalkotási képességét és elvették a döntési szabadságukat. A baloldal miatt elveszett a magyar társadalomban a politikai bizalom. Ez lélektani fordulópont a modern magyar demokrácia történetében. Ha világosak lettek volna a költségvetés számai és kiderült volna, milyen trükköket vetettek be azért, hogy leplezzék a dolgokat, akkor nem nyerték volna meg a 2006-os választást. 

Jogos volt az országos felháborodás

A beszéd nyilvánosságra kerülése után a magyar emberek joggal háborodtak fel. Mi az, hogy hazudtak nekünk és becsaptak minket? A jobboldali és a baloldali szavazók egyaránt dühösek voltak. A jobboldaliak azért, mert nyilván csalással nyert a baloldal, a baloldal meg azért, mert őket is becsapták és megvezették. Mindenkit sértett ez a viselkedés, ezért lett egy nagy társadalmi elégedetlenség. A kormány teljesen hiteltelenné vált."

Állandósultak a tüntetések, amit Gyurcsány cinikusan azzal nyugtázott, hogy "Lehet tüntetni. Előbb-utóbb megunják, hazamennek."

Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde sokkolta az országot. 

Nem így lett.  Esténként tízezres tömeg gyűlt össze a Parlamentnél és követelte a kormányfő lemondását. Szeptember 18-án a tüntető tömeg megrohamozta az MTVA székházát, miután nem akarták beolvasni azt a petíciót, amit a szélsőjobbos Hatvannégy Vármegye vezetője, Toroczkai László vitt a tévészékházhoz. Ami ott történt, sokkolta az országot.

A Fidesz sem nézte tétlenül a történteket. Orbán Viktor 72 órás ultimátumot adott az MSZP-nek, hogy mozdítsa el a kormány éléről Gyurcsány Ferencet. Az ultimátum úgy szólt, hogy ha Gyurcsány marad, a Fidesz és hívei addig fognak demonstrálni, amíg a miniszterelnök nem távozik a hatalomból. "Lényegében addig akartunk tüntetni, amíg le nem mond a Gyurcsány-kormány. Azt mondtuk, hogy mindennap legyen egy rövid, egyórás tüntetés a Kossuth téren" - emlékszik Nyitrai Zsolt. A Fidesz nem támogatta az erőszakot, de ragaszkodott hozzá, hogy legyenek politikai következményei az őszödi beszédnek.

Az emberek békés megemlékezésre gyűltek össze. Fotó: Csakazértis

Ilyen hangulatban érkezett el az 1956-os forradalom 50. évfordulója. A Fidesz békés ünneplésre készült. "Olyan ünneppé kellett volna válnia az eseménynek, amiről az egész világ beszél. Végül beszélt is róla a világ, de nagyon más előjellel… Aznap Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke is ott volt velünk az Astoriánál" - nyilatkozta a könyvben Nyitrai Zsolt. Körülbelül 200 ezren gyűltek össze. 

Térképen, pontosan mi történt 

Közben azonban a Deák téren tüntetők és a rendőrök között összecsapás alakult ki, valaki beindította a dekorációs céllal kihelyezett tankot, és elszabadult a pokol. 

A Csakazértis című könyvben beszédes ábra jelent meg, amin jól látni, mi történt:

Fotó: Csakazértis

"Azért, hogy értse az olvasó, próbálom egyszerűen elmagyarázni, mi történt. Volt két tömeg. Egy békés, megemlékező tömeg és a hőbörgő tömeg. Egy épeszű irányító felfogja, hogy ha van a Deák térnél egy csetepaté és tisztában van azzal, hogy az Astoriánál összegyűlt egy nagy tömeg, akkor nyilvánvalóan nem a tömeg irányába tolja a csetepatét, hanem a másik irányba, ahol nincsen semmi. Épp azért, hogy elkerülje az összecsapást. Azt még egy gyerek is meg tudja mondani a maga naivitásával, hogy abból nagy baj lesz, ha a két tömeg összetalálkozik. 

A rendőrség mégis összetolta a két tömeget. Majd jött a könnygáz, vízágyú és elszabadult a pokol. 

Még ennyi idő után is nagyon nehéz szavakkal visszaadni azt, ami akkor és ott történt. Ezt csak az tudja igazán, aki átélte. Békés, egyszerűen csak hazafelé tartó polgárok sérültek meg. A rendőri brutalitás későbbi felderítését nehezítette, hogy a rendőrök nem viseltek azonosítót” - mondta el Nyitrai Zsolt. 

 2006-os október 23-i események
Könnygázzal támadtak a tömegre, a békés megemlékezőkre is Fotó: Szigetváry Zsolt

A Fidesz szervezői igyekeztek mindent megtenni azért, hogy az emberek épségben el tudják hagyni a helyszínt. Megnyitották a backstage-t, hogy az Erzsébet híd felé is utat nyissanak. A rendőrök a Deák téri tüntetőket "rátolták" a Fidesz rendezvényére és könnygázzal, gumibottal oszlatták a tömeget, gumilövedékkel lőtték az embereket. A következmény ismert: van, aki elvesztette a szeme világát, van, aki az események után öngyilkos lett, sok ártatlan ember megsérült, békés emlékezőket állítottak elő és tartottak fogva. 

 2006-os október 23-i események
2006 október 23-án éjszaka úgy nézett ki az utca, mint a csatatér. Fotó: MTI/Beliczay László

"Nagy kérdés volt, hogy az erős sokkhatás után miként lesz képes a nemzet felállni abból a kábulatból. Hosszú volt az út addig, amíg egyáltalán Békemenetet lehetett szervezni. Ezért tartom óriási bűnnek azt is, hogy 

az akkor történt rendőrattakért és a Gyurcsány-féle terrorért azóta sem kért senki bocsánatot,

 pedig nagyon sokan megsérültek a rendezvény résztvevői közül. Ez egy olyan súlyos megcsúfolása volt az ünnepnek, a szabadság vérbe fojtása, hogy ezt valószínűleg soha nem fogjuk tudni elfelejteni" - nyilatkozta Nyitrai Zsolt. 

 

Miért volt sokáig hosszú haja Kövér Lászlónak?

"Kövér Lászlónak volt egy fogadalma ebben az időszakban. Azt mondta, amíg Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, addig nem fog elmenni fodrászhoz. Meg is nőtt a haja és egy hosszú hajú rocker benyomását keltette. Utóbbi egyébként sem állt távol tőle, hiszen tudtommal nagy P. Mobil-rajongó és a mai napig odáig van Radics Béla gitárjátékáért (akinek élettörténetét/sorstragédiáját épp e könyv szerzője, Ómolnár Miklós írta meg a nyolcvanas években »R.&B. kapitány avagy pengék és halak« címmel). Amikor aztán kormányra kerültünk, a 2010-es alakuló frakcióülésen bejött Kövér megnyiratkozva és katarzisszerű meglepetést okozott. Nem csoda, hogy aznap ő kapta a legnagyobb tapsot a teremben" - emlékszik Nyitrai Zsolt a Csakazértis című könyvben.

Nyitrai Zsolt Kövér Lászlóval - utóbbi addig nem vágatott hajat, amíg Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök. Fotó: Csakazértis

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27550_resized.jpg?avcount=1714332911
origo.hu

Megkóstolta a macskaürülékből készült kávét Jákob Zoltán - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27540_resized.jpg?avcount=1714332911
origo.hu

Ukrajna beismerte, pillanatokra a teljes összeomlás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170587_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 természetes módszer, amivel kiirthatod a levéltetveket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170315_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169096_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egykori SZDSZ-es megmondóember: A Magyar Péter mögött lévő hálózat továbbra is rejtélyes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27541_resized.jpg?avcount=1714332911
origo.hu

Megrázó vallomást tett válásáról a TV2 sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170219_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714332911
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714332911
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714332911
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1616faTLxb4eRpUGa-MyZMHnHBTZoGTD0Wd98O0FfhI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMGQ1ZTc0MzAzNjQwM2E4ODZiODNlMjI5ZTc4ODkw.webp
Elképesztő

"Ösztönből cselekedtem" – édesanyja tartotta életben a kétéves kislányt, míg megérkeztek a mentők

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/YM-UjuD8q99H1YoJArWTYknsRn3FbIGSCsPKUaziPQU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU2ZGJhZDczMjUzNDQyMWVhNDliYzQ0OWQzODdlZjBj.webp
Közélet

Menczer Tamás: Elsők vagyunk – megint!