Szívszorító

Pékek vették észre a kórház előtt hagyott csecsemőt: ez vár a babára

K.D.R.

Létrehozva: 2023.09.09.

Újszülött babát találtak a kecskeméti vármegyei kórháznál szeptember 5-én. Vajon mit csinálnak vele a kórházban? Elvihetik még a szülei?

Ahogy arról korábban a Bors beszámolt, egy egészséges csecsemőt hagytak a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti főbejárata előtt kedden. Az inkubátor csak pár méterre volt, a egy lepedőbe csavart csecsemőt mégis az épület falának tövéhez helyezte valaki, a nem éppen kellemes, hajnali, 12 fok körüli hőmérsékletben. Szerencsére a közeli pékség dolgozói épp akkortájt érkeztek munkába, egyikük pedig figyelmes lett a babára. Azonnal értesítették a kórházat, így nem hűlt ki drasztikusan az újszülött. 

baba
Kisbabát hagytak a kecskeméti vármegyei kórház előtt – képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A kisbaba a Hajnal Viktor nevet kapja

Az első vizsgálatok alapján a kis Viktor szerencsére egészséges, 3500 gramm és 52 cm. Az elmúlt bő tízévben ő az ötödik gyermek, akit a kecskeméti intézménynél hagytak, a korábbi babákat azonban az inkubátorba tették, a legutóbbit 2019-ben. Hajnal Viktort azonban a kórház falához tették le, egy szál lepedőben, így a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást – írja az origo.

Reggel jöttem munkába és hallottam egy babahangot jobb oldalt, amikor a kórház előtt jöttem el. Oldalra néztem és észrevettem egy fehér dolgot a földön, a sarokban. Amikor jobban megnéztem, észrevettem, hogy egy kis kéz mozog ott, hogy más színű volt, mint a lepedő. Szóltam a kolléganőimnek, hogy nézzük meg, mert szerintem egy baba van ott

— idézte fel a történteket Sajdik Péter, a pékség munkatársa a hiros.hu-nak. 

baba
Az újszülöttek anonim és biztonságos elhelyezésére szolgál az inkubátor – képünk illusztráció (Fotó:Pixabay)

Ez a sors vár a kórháznál hagyott babákra

Nemrégiben a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai babamentő inkubátorába tettek be egy újszülöttet. Az akkori eset kapcsán a Borsnak a Heim Pál Gyermekkórház egyik egészségügyi dolgozója, Csenge elmondta, hogy mi a sorsuk azoknak a babáknak, akikről édesanyjuk lemond és akiket az intézmény inkubátorába helyeznek.

Kapnak infúziót és melegítik a kicsit. A legfontosabb, hogy ne hűljön ki és elfogadja a pici az ételt, amit adunk. Persze attól is függ, hogy milyen állapotban van a baba és addig marad nálunk, amíg az szükséges. Jellemzően elég kevés ideig szoktak bent lenni a kórházban, mert nem akarjuk, hogy bármi más betegséget elkapjanak – árulta el Csenge a Borsnak.

A Madarász utcai részlegről aztán a baba egyből gyermekotthonba kerül és kijelölnek számára gyámot, azután próbálnak a számára új családot keresni

– tette hozzá a fiatal kórházi dolgozó. Az inkubátorban elhelyezett újszülöttért egyébként hat héten át még jelentkezhetnek a szülei, a kórház előtt hagyott gyermekre azonban más eljárás vonatkozik, ez ugyanis bűncselekménynek minősül, így a szülő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indul.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek