Front

Véget ér a kánikula, erre kell figyelni az eső után

H.Á.

Létrehozva: 2023.07.18.

Megmutatjuk miért fontos, hogy milyen esőt hoz majd a hét.

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a meleg, nyári időszak allergia szempontjából nagyon megterhelő. Kevesen tudják azonban, hogy a nyári záporok, zivatarok hogyan függnek össze az allergiaszezonnal.

A hét első felében záporok, zivatarok várhatóak. (Képünk illusztráció) Fotó: Turbéky Eszter

Azt gondolhatjuk, hogy az allergia tüneteitől szenvedők számára kedvező, ha esik az eső. Ez sajnos nem minden esetben van így, előfordulhat ugyanis, hogy ront rajta. Ha viharos záporok, zivatarok formájában csap le, akkor tovább ront rajta, mivel összetöri a polleneket, így az allergiások jobban érzik majd a hatásukat.

Tudni kell, hogy viharok esetén a pollenszemcsék összetörnek és még mélyebbre jutnak a légutakba. Így ilyenkor az allergiások tünetei fokozódhatnak. Ezzel szemben az eső kimossa a polleneket a levegőből, így egy-egy esőzés után könnyebb az allergiásoknak

– mondta Dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvos.

A hirtelen kialakuló viharos záporok, zivatarok miatt a pollenek szempontjából terhes a nyár.

Egy másik fontos szempont lehet az allergiások számára a magas páratartalom. Egyes allergének ugyanis sokkal jobban el tudnak szaporodni, ha nyirkos, párás a levegő. Gondoljunk csak a penészgombák elszaporodására vagy a poratkákra.

Amennyiben a nagyon párás időjárásnak nézünk elébe, érdemes például párátlanítót, légkondicionálót használni, különösen forró, párás időszakban, hogy csökkentsük a levegő nedvességtartalmát.

Ezek hatását érzed most

A hét elején az alternaria nagyon magas koncentrációban van jelen. Ez egy erős allergént termelő penészgomba, melynek spórái gyakran előfordulnak a kültéri levegőben. Növényeken, de légkondicionálókban is megtelepedik.

A csalánfélék, mint például a nagy csalán vagy a falgyom magas koncentrációban vannak jelen.

A pázsitfűfélék, az útifű, a disznóparéjfélék és a libatopfélék közepes koncentrációban vannak jelen.

Alacsony koncentrációban találhatók meg a levegőben a ciprusfélék, tiszafafélék, fenyőfélék, a lórom, a hárs és a kenderfélék.

Abban az esetben, ha a hét első felében érkező esőzések kellemes, csendes eső formájában jelentkeznek, a levegőből kimossa a polleneket, ezzel csökkentve a koncentrációt.

Figyelj oda a szervezeted jelzéseire!

Amennyiben valakinek visszatérő allergiás tünetei vannak, érdemes kideríteni az okát, hogy mitől lehet. Azonban nem minden esetben indokolt allergiavizsgálatot csinálni. A július második felében jelentkező, de az első fagyoknál megszűnő allergiát szinte 100 százalékig biztos, hogy parlagfű okozza

– hívta fel a figyelmet dr. Bense Tamás háziorvos.

Hozzátette: számos más fajta allergia is lehet, hiszen van, ami egész évben jelen van, míg más csak szezonálisan jelentkezik.

Ne szenvedj feleslegesen!

A szakember elmondta, meg kell próbálni kezelni az olyan tüneteket, mint például a nátha és a szemviszketés. Ez történhet különböző orrspray-kel, orr- és szemcseppekkel is.

Ha ezekkel nem boldogulunk, akkor szóba jöhet allergiás gyógyszerek vagy cseppek alkalmazása is. Ezek végtelen skálán mozognak, ha valamelyiknél álmosító hatás van, akkor meg lehet próbálni egy másikat. Ha viszont valamelyik kevésbé hatékony, akkor érdemes átváltani másik fajtára, de semmiképpen nem ajánlott szenvedni, éjszakákat ülve ágyban tölteni egy allergia miatt.

– mondta dr. Bense Tamás.

Az allergiásoknak mindenképpen érdemes figyelniük a pollennaptárat és aki úgy érzi, miután konzultált háziorvosával, ha gyógyszeres kezelésre szorul, azt időben kezdje el szedni.

Lássunk néhány praktikát

A koronavírus miatt kialakult maszkhasználat az allergiások számára is segítséget jelenthet, főként ha FFP2-es vagy FFP3-as maszkról van szó.

Aki nagyon érzékeny a pollenekre akár naponta mosson hajat, sűrűbben váltson ruhát, cseréljen ágyneműt, törölközőt. Ilyenkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy abban a ruhában, amiben kint járkálunk, ne sokat legyünk bent.

Sokat számítana, ha az otthonunk felületei nem szőnyegpadlósak lennének, hanem minél inkább lemoshatók. A kemény borítású talajok a legjobbak, amik nedves ruhával könnyedén és gyakran áttörölhetők, felmoshatók.

Ami a bútorokat illeti, jó, ha kevés tárgy van rajtuk, mert úgy sokkal gyakrabban és könnyebben le tudjuk őket törölni, akár naponta kétszer is.

Fontos a napi többszöri szellőztetés, de annak is jól kell megválasztani az időpontjait. A szálló pollenek miatt jobb, ha csukott ablaknál alszunk, szellőztetni leginkább a hajnali órákban érdemes.

Záporok, zivatarok jönnek

Hétfőn a sok napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg északkeleten és a nyugati határszélen zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül. 35 Celsius-fok körüli forróságra kell számítsunk.

Sok napsütés és estefelé záporok, zivatarok várhatóak kedden. Az északnyugati szél élénk marad. A levegő hőmérséklete 30-36 fokos rekkenő hőséget tartogat.

Szerdán északnyugat felől erősen megnövekszik majd a felhőzet. Több hullámban alakulnak ki záporok, zivatarok. Az eső ellenére megmarad a nagy meleg. Aznap 34-35 fok körüli értékeket mérhetünk – írta meg a Köpönyeg.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27602_resized.jpg?avcount=1714477810
origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175898_auto_resized.png
metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174492_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172789_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27598_resized.jpg?avcount=1714477810
origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714477810
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól