Fülledtség

Figyelmeztetést adott ki a meteogyógyász: az előttünk álló időjárás megterheli a szervezetünket

H.Á.

Létrehozva: 2023.06.08.

A meteogyógyász a következő néhány nap időjárásáról beszélt.

Az egyik legismertebb időjáráshoz kapcsolódó hiedelem szerint, ha Medárd napján esik az eső, a következő 40 napban is, ellenben ha aznap szárazság van, akkor az jellemzi majd a következő 40 nap időjárását. Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász a következő napok időjárási hatásaira figyelmeztetett.

időjárás, meleg, nyár, tavasz, napsütés, nő, lány, fiatal, pára, páratartalom,
A párás időben jóval leterheltebbnek érezhetjük magunkat. (Képünk illusztráció) Fotó: Leeloo Thefirst / Pexels.com

– Bár olyan jellegűnek tűnik az idő, nincsenek kettősfrontok, egy magassági légörvény alakult ki. Ezeknek a következményeit tapasztalhatjuk meg. Ugyan csendesnek tűnik az időjárás, mégis változékony helyzet alakul ki – mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

Sok minden történik, ami miatt a szervezetünk komoly terhelés alá kerül. Nem sokan szeretik a borult, csapadékos időt, bár ez a mezőgazdaságnak nagyon jót tesz. Ehhez hozzátartoznak a záporok, zivatarok, illetve a jégeső, mert sokfelé az is kialakulhat. Ezek terhelő következményei már nagyon komplexen jelentkeznek.

– fogalmazott a meteogyógyász, majd hozzátette:

Amikor kisüt a nap, akkor magas páratartalom mellett ennek a fülledtségnek – ami az egyik legmegterhelőbb nyári szituáció – a következményére is számítani kell. Nagyon sokan fogják azt tapasztalni, hogy változó gyakorisággal és erősséggel fordulnak elő a tüneteik.

Arról nem is beszélve, hogy sokan szorongásos, pánikszerű reakciókkal is reagálhatnak a mostani időjárásra – mondta. 

- Sok olyan tünet is jelentkezik, amit nem tudunk mire vélni, melyek ezeknek a változásoknak a következményei - tette hozzá a szakember.

Legtöbben nem is gondolnánk, hogy ebben a borús időben is oda kell figyelnünk a napsugárzásra.

Az UV-sugárzással kapcsolatban nagyon kell vigyázni. A borongós idő miatt azt hihetjük, hogy ezzel most nem kell foglalkozni, ellenben akár fél óra, egy óra időtartam is elég lehet a déli napsütésben ahhoz, hogy kialakuljon a bőrpír, avagy a leégés.

– mondta dr. Pintér Ferenc.

A napokban párás időnk lesz

A kevés napsütés mellett sok lesz felettünk a gomolyfelhő szerdán. A nap nagyobb részében záporokra, zivatarokra kell számítanunk. A délkeleti szél megélénkül majd. A nappali hőmérséklet legfeljebb 20 és 26 Celsius-fok között alakul.

Csütörtökön marad a napsütés mellett gomolyfelhős idő. A nap első felében csak elszórtan, délután már többfelé fordul elő zivatar, zápor. A hőmérséklet minimálisan csökken majd.

Június 9-én pénteken délelőtt néhol, délután sokfelé törhet ki zivatar, alakulhat ki zápor az erősen gomolyfelhős égből. Megélénkülnek majd a zivatarok, melyek környezetében viharossá fokozódik a déli, délkeleti szél. Marad a 25 Celsius-fok körüli nappali maximum hőmérséklet.

Júniusban párás idővel kell számoljunk

Júniusra a szárazföld belső területei már fölmelegednek, a meleg levegő felfelé áramlik, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Ezért jellemző a május végi, június eleji változékony, záporos, zivataros időjárás, ami persze nem köthető egyetlen naphoz.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek