Erasmus

Kovács Péter: A magyar fiatalok ne legyenek politikai vita áldozatai

KN

Létrehozva: 2023.06.05.

Tiltakoznak az Európai Bizottság döntése ellen az egyetemek és diákjaik. Továbbra is szeretnének részt venni az Erasmus programban. A Nemzeti Ifjúsági Tanács is megszólalt az ügyben.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács nem ért egyet az Európai Bizottság azon döntésével, hogy kizárja az alapítványi fenntartású egyetemeket az EU által finanszírozott Erasmus és Horizont Európa programból, ezért petíciót indítottak, hogy az egyetemek hallgatói továbbra is részt vehessenek a programban. A Ripost a petícióról kérdezte Kovács Pétert, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökét és néhány diák véleményét.

erasmus program
A Nemzeti Ifjúsági Tanács petíciót indított Fotó: Facebook

"Először áprilisban indított kampányt önállóan a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az aláírásgyűjtésnek az volt a célja, hogy felhívjuk az uniós döntéshozók figyelmét arra, hogy ezzel a döntéssel 200 ezer fiatal, illetve fiatal oktató eshet el az európai tapasztalatszerzési, tanulási lehetőségektől”

mondta a Ripostnak a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke.

Nemzeti-Ifjusagi-Tanacs-elnok-Kovacs-Peter
Kovács Péter szerint az összefogás eredményre vezethet Fotó: Facebook

"Eljuttatjuk az Európai Parlamenthez a magyar fiatalok hangját"

Amikor az első nagyobb kampányhullám lezajlott, utána szövetségbe hívtuk és együttműködést kezdtünk a tagszervezeteink közül a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, a Doktoranduszok Szövetségével, illetve a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével. Arról beszélgettünk, hogyan és milyen módon tudnánk továbblépni és arra jutottunk, hogy hivatalos formában is eljuttatjuk az Európai Parlamenthez a magyar fiatalok hangját. 

A Nemzeti Ifjúsági Tanács május 12-én megkereste a Petíciós Bizottságot. "Mi azt szeretnénk, hogyha a magyar fiatalok nem esnének egy politikai vita áldozatául"-tette hozzá Kovács Péter.

"Nagyon jó lenne, ha kijuthatnék az Erasmus-szal külföldre tanulni"

Balogh Zsófia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója az agráriumban szeretne majd elhelyezkedni.

Ahhoz, hogy hatékony legyek abban, amit csinálok, nagyon jó lenne, ha kijuthatnék az Erasmus-szal külföldre tanulni. Azt vettem észre, hogy elvesztettük a motivációnkat a diáktársaimmal; eddig megvolt ez a lehetőség és mindenkit ösztönzött, hogy lesz majd egy félév, amikor elmehetünk. Örülnék, ha végül sikerülne visszakapnunk ezt a lehetőséget 

- fejtette ki véleményét.

Balogh Zsófia szeretne részt venni az Erasmus programban Fotó: Balogh Zsófia

182.000 hallgató esne el a nemzetközi tapasztalatszerzéstől

Az Erasmus+ felsőoktatási programjai a legnépszerűbb külföldi tapasztalatszerzési és tanulási lehetőségek közé tartoznak. Tavaly közel 10 ezer diák vett részt a magyarországi Erasmus+ programokban. A programok befagyasztása elsődlegesen azokat az intézményeket sújtja, amelyek az e programokban résztvevők 62%-át adnák, vagyis közel 182.000 hallgatót, köztük 30.000 külföldi hallgatót és 18.000 oktatót zárnak el a nemzetközi tapasztalatszerzés esélyétől. 

 

Magyar rektorok, kutatók és hallgatók szólalnak fel az Európai Parlamentben

Június 7-én felszólalnak az Európai Parlamentben a magyar felsőoktatási intézmények rektorai, kutatói és hallgatói az Európai Bizottság azon intézkedésével szemben, amely kizárja az alapítványi fenntartású egyetemeket az EU által finanszírozott Erasmus és Horizont Európa programból. A kizárás 180 ezer, az Erasmus ösztöndíjat igénybe vevő hallgatót, 300 ezer magyar és 42 ezer külföldi egyetemi hallgatót érint.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek