Infláció

Kötelező lesz a boltoknak akciózni - itt vannak a részletek!

M.Z.

Létrehozva: 2023.05.01.

Június 1-től legalább háromszáz, hazánkban elérhető élelmiszerüzletnek kötelező lesz akciókat tartania. A kormányrendelet-tervezet már meg is jelent, íme a részletek!

Már megjelent a legújabb kormányrendelet-tervezet a csökkentett árú élelmiszerekről: a kormány úgy döntött, hogy új inflációellenes eszközt vet be. Ennek a lényege, hogy a nagyobb bevétellel rendelkező üzleteknek rendszeresen akciókat kell hirdetniük. A kormány ettől azt várja, hogy megállítható a túlárazás, és tovább csökken az infláció - olvasható a GFM közleményében.

Kötelezőek lesznek az akciók Fotó: Vaskó Tamás

Hol lesznek kötelező akciók?

A  kötelező akciózás a TEÁOR szerinti 4711 - Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem megjelöléssel feltüntetett tevékenységet folytató kereskedőkre vonatkozik, amik 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. Ez nagyjából 300 cégre igaz, akik közösen több ezer boltot üzemeltetnek.

 Biztos, hogy kötelező akciók lesznek többek között az Lidlben, a Sparban, a Tescóban, az Auchanban, a Pennyben, az Aldiban, a Coopban, a CBA-ban, a Prímában és a Reál üzletek jelentős részében is, összesen nagyjából 3000 üzletben.

A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kötelező akciókat kell, hogy tartsanak az olyan piaci szereplők is, mint a Kifli.hu, a Wolt Market és a hozzájuk hasonló, házhoz szállítást végző cégek, így végső soron az online rendelt élelmiszerek között is lesznek kötelezően leárazottak.

A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni. A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.

 

Milyen termékeket kell leakciózni?

20 akcióköteles termékkategóriát határoztak meg, ezek többek közt a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre.

A fenti termékkategóriákból egy-egy, a boltok által szabadon választott terméket legalább 10 százalékkal kötelesek olcsóbban adni, mint amennyiért az azt megelőző 30 napban árulták. A kereskedő az akciózás időtartama alatt az érintett termékből köteles megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani - áll a közleményben. A kereskedő köteles a kötelező akciózással összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan kiadott nyomtatott termékein és online felületén feltüntetni. Az akcióköteles termékkategóriákba tartozó termékekre vonatkozó tájékoztatási segédletet az Agrárminisztérium a honlapján teszi majd közzé.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek