Szívszorító

"Nem adhatom fel, hiszen az egyetlen támasza vagyok!" – a kis Szofikának a csípőműtét az egyetlen esélye

F.I.

2023. március 29. szerda 18:00

Az 5 éves Szofi számtalan műtéten van már túl. Szülei most azért gyűjtenek, hogy a kislány megkapja az esélyt arra, hogy járni tanuljon.

Forrás: Bors

A csupán 5 éves Gondár Szófia születése óta küzd az életben maradásért. Szofi koraszülött volt, a terhesség 27. hetében született meg, egészségesen. Azonban a koraszülöttség legsúlyosabb szövődménye, az agyvérzés, nem kerülte el. A kislány halmozottan sérült, ám sosem adta fel a harcot, hatalmas benne az élni akarás. Jelenleg szülei egy 20 millió forintos varsói csípőműtétre gyűjtenek, hiszen ez az egyetlen esély, hogy kislányuk járni tanulhasson.

Szofika és édesanyja, Beatrix  Fotó: Bors

Édesanyja, Beresnyák Beatrix mesélt nekünk arról, milyen nehezen indult kislányuk élete, illetve a mai napig milyen kihívásokkal találják szembe magukat a mindennapi életben. 

Szofit 2 naposan tüdővérzéssel és agyvérzéssel diagnosztizálták, állapota kritikus volt nem sok esélyt adtak a túlélésre. Szerencsére a kis tündérem harcolt az életéért, így életben maradt 

 – kezdte Beatrix a Borsnak.

Szofinak az agyvérzés miatt már nem volt meg az agyvízkeringése, ezért folyamatos agynyomás kínozta. Az első shunt beültetése után pár nappal súlyos agyvelőgyulladása lett. 

– Egy enterococcus faecalis baktérium óriási pusztítást végzett az agyállományában, aminek következtében újra nagyon kritikus állapotba került, de hála az égnek, ebből is felépült – mondta.

Viszont emiatt a baktérium miatt az elhalt agyszövet helyén óriási agyvízzel teli tályogok keletkeztek, amit már nem volt egyszerű kezelni, hiszen 15 shuntöt nem lehet beültetni minden ilyen tályogba, hogy elvezesse az agyvizet és ne legyen agynyomása. 

Szofikának a varsói műtét az egyetlen esélye arra, hogy járni tanuljon  Fotó: Bors

Volt olyan orvos, aki lemondott róla, aki azt mondta, hogy nem lehet megmenteni. De volt egy, aki mindent megtett azért, mégha kockázatos is volt, hogy az agynyomást csökkentse és egyszer végre hazamehessünk

– árulta el.

Szofi folyamatosan hányt az agynyomás miatt, szinte lehetetlen volt táplálni. A kis harcos viszont a legnagyobb türelemmel és alázattal viselte a hosszú hónapok megpróbáltatásait.

– Végtelenül megviselt minket ez a bizonytalan időszak, minden pillanatban attól rettegtünk vajon túléli-e, sikerülni fog-e a műtét. Végül 11 hónap után mehettünk először haza. Addig intenzív osztályon voltam vele Budapesten és Debrecenben. Szofinak 13 agyműtét után lett egy azóta is működő shuntje – részletezte az édesanya. 

A kislánynak mindeközben két szemműtétje is volt, viszont sajnálatos módon a bal szemén levált a retina, így azt már nem tudták megmenteni. A jobb szemével is csupán fényt és árnyékot képes észlelni.

– Amikor már azt hittük, hogy a nehezén túl vagyunk, west szindróma diagnózissal tértünk haza. Ez a legsúlyosabb epilepszia, ami mentális retardációval és folyamatos rohamokkal jár. Több száz rohamot csináltam vele végig, régen kétségbeesve, ma már elfogadva, ezzel együttélve, hogy a mindennapjaink része. Többször volt már, hogy az autóban menetközben vagy a piroslámpánál állva jött rá a roham, amikor azonnal görcsoldót kellett adnom neki. Borzasztó látni ezeket a rohamokat – mesélte szomorúan.

Varsói műtét segíthet az ötéves kislányon

A kislánynál 2 éve csípőficamot diagnosztizáltak, ami miatt nem tud terpeszteni a lábával, az izmok pedig tovább rövidülnek.

– Eddig ezt a műtétet halasztanunk kellett mert az elmúlt másfél évben napi szinten megszámlálhatatlan rohama volt. Szerencsére az egy évvel ezelőtti barcelonai izomlazítós műtéte óta a nagyon erős rángatózós rohamok teljesen megszűntek, pár enyhébb maradt meg. Így belevághatunk a műtétbe – tette hozzá reményekkel telve Beatrix.

Az 5 éves kislány a kezdetek óta harcol az életbenmaradásért   Fotó: Bors

Szofi szülei lehetőséget kaptak egy varsói klinikával való konzultációra. Itt egy speciális eljárással egyszerre építenék újra a két oldali csípőt. Fekvőgipsz nélkül, már másnap fokozatos rehabilitációval, speciális segédeszközökkel tornáztatnák a minél gyorsabb és hatékonyabb felépülés érdekében.

– Összesen 15 hetet kell Varsóban lennünk. Hazaérve itthon folytatjuk az ott megkezdett rehabilitációt. Szofika így esélyt kapna egy élhetőbb életre, fájdalmak nélkül és arra, hogy járni tanuljon! – magyarázta.

Édesanyja elmondása szerint 2 éve nem lehet állítani a kislányt a csípőficam miatt, pedig az is elengedhetetlen a csontok, izmok fejlődéséért. 

– Szofi nagyon szereti a gyerekek és felnőttek társaságát egyaránt. Mindenkit elfogad, barátságosan, mosolyogva, félelem nélkül el van mindenkivel. Kitartó, türelmes és végtelenül erős kislány, aki nekem is minden nap erőt ad! 

A leküzdött akadályok helyére mindig újak jönnek, de nem adjuk fel soha sem! Nem hagyhatom cserben, hiszen egyetlen támasza vagyok

 – mondta könnyeivel küszködve az anyuka.

Ha Ön is szeretne Szofika mellé állni és segíteni neki ezen a borzasztóan nehéz úton, ezen a számlaszámon megteheti. 

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/WU-8pqiidEEy8fmGt6PlJm_sqOoA-1vbB1dnjySZqLQ/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M1NmUyNjYxZDExMTQ3ODViOWRhOTg2ZWYxNWIxODkx.jpg
Ezt ne hagyd ki!

"Mi még mindig bízunk a csodában!"- Súlyosan beteg fiuk életéért küzdenek a borsodi szülők

Rikárdó két és fél évesen vakult meg.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16033307_auto_resized.jpg
origo.hu

Suhajda Szilárd drámája: itt vannak a legújabb hírek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15523_resized.jpg?avcount=1685246711
origo.hu

Eddig tarthat el, míg Gálvölgyi János fel nem épül betegségéből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16034263_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrendítő vallomást tett a népszerű műsorvezető: végstádiumú rákban szenved

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16035207_auto_resized.jpg
vg.hu

Jól muzsikált az orosz légvédelem: nyugati szuperrakétákat sikerült kivédeni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16036235_auto_resized.jpg
metropol.hu

Bikini nélkül feküdt ki, megmutatta óriási melleit a bombanő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16035869_auto_resized.png
hirtv.hu

Novák Katalin: a békéért fohászkodni az Úristenhez, egészen más értelmet nyert

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15532_resized.jpg?avcount=1685246711
origo.hu

Suhajda Szilárd édesapja szívfacsaró üzenettel búcsúzik fiától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16034687_auto_resized.jpg
travelo.hu

Zöldellő béke szigete a 9. kerületben - Nagyvárosi csodák nyomában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16035743_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vége a mosolyszünetnek: L.L. Junior kibékült volt kedvesével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15445_resized.jpg?avcount=1685246711
origo.hu

Így változik a hazai borfogyasztás a meleg idő beköszöntével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15440_resized.jpg?avcount=1685246711
life.hu

Ahogy beköszönt a nyári szezon, az emberek borfogyasztási szokásai is változnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16034510_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nyomorúságos állapotban van" - nem kerteltek a serpák, Suhajda Szilárd állapotáról beszéltek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/05/whs2cwqAJ9_g6U4KJfqK64bybi8zihCqQoTGlZtVR40/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFhODg4ODBkMzQzYTQ2ZjViZTUxNmFiZTU2MzlhYjcw.jpg
Csíksomlyó

Novák Katalin: felemelő megtapasztalni, amikor együtt a nemzet

https://cdn.borsonline.hu/2023/05/RJhXgS7AnVkYnDTAk-nhk4y_F7B0IHXhZhUrPCYEyCc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUzMWFlNzYyMzc2NjRhMzFiY2UxZDkyNjg3NzgzNjFm.jpg
Elismerés

Csillagot kapott Koltai Lajos az Egri Csillagok Sétányán