Januárban több alapvető élelmiszer ára is csökkent

csökkenés
PUBLIKÁLÁS: 2023. február 05. 17:30
Míg a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor ára csökkent januárban, a gabonafélék és a hús ára stagnál.
H.Á.

A 2022. márciusi csúcshoz képest egyes alapvető élelmiszerek világpiaci árában folyamatos változás tapasztalható. A növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexeinek csökkenése, míg a gabonafélék és a hús árának stabilitása jellemzi a világpiaci árak indexét. Az adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) felhívta a figyelmet, hogy ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

vásárlás, bevásárlás, nagybevásárlás, szupermarket, bolt, bevásárló kocsi, Pexels
Kevesebbe kerül néhány termék. (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

A januári csökkenéssel együtt az index már 28,6 pontot (17,9 százalékot) esett a 2022 márciusában elért csúcshoz képest.

Az index januári gyengülését a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexeinek csökkenése okozta, míg a gabonafélék és a hús ára nagyjából stabil maradt.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindexe januárban átlagosan 147,4 pont volt, ami 0,1 százalékkal magasabb a decemberinél, és 6,7 ponttal (4,8 százalékkal) magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A főbb gabonafélék közül a rizs és a kukorica világpiaci ára emelkedett, az árpáé és a búzáé csökkent januárban.

A növényi olajárindex januárban átlagosan 140,4 pont volt, ami 4,2 pontos (2,9 százalékos) havi csökkenés, közel 25 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől. Januárban elsősorban a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj világpiaci ára süllyedt.

A tejtermékek árindexe januárban átlagosan 136,2 pont volt, 2,0 ponttal (1,4 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, és ezzel 12 hónapja a legalacsonyabb. Januárban különösen a vaj és a tejpor nemzetközi ára csökkent.

A FAO húsárindexe januárban átlagosan 113,6 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél. Januárban hetedik hónapja tartott az árcsökkenés, de így is 1,5 ponttal (1,3 százalékkal) magasabban állt a tavaly januárinál. Idén januárban elsősorban a szárnyas-, a szarvasmarha- és a sertéshús világpiaci ára csökkent.

A FAO cukorárindexe átlagosan 115,8 pont volt januárban, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) alacsonyabb a decemberinél, ami az első csökkenés az előző két hónapban regisztrált jelentős drágulást követően – mutatott rá az MTI.

Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb 2021-hez képest.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.