Karrier

Senki sem hitt a roma pék sikerében: ő lehet az év embere

Kóré Károly

Létrehozva: 2023.02.05.

Rangos díjra jelölték az ország kedvenc roma pékjét. A Hernádnémetiben élő Galamb Alex a pandémia óta foglalkozik a hátrányos helyzetű gyerekek mentorálásával.

Galamb Alex lehet az év embere egy internetes szavazás alapján. A roma családapa a felesége előző kapcsolatából származó nevelt lánya mellett a saját, egyéves kisfiáról is gondoskodik, de hamarosan újra apai örömök elé néz, hiszen a nyár végén születik meg a második vér szerinti gyermeke. A fiatal pék úszik a boldogságban, miközben rengeteget dolgozik, és a munkája mellett hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával is foglalkozik.

Gyerekeket tanít roma pék  Fotó: Bujdos Tibor / Eszak-Magyarorszag

Mint arról a Bors beszámolt, a Hernádnémetiben élő fiatalember a világjárvány idején döntött úgy, hogy nem nézi tovább a falujában lakó cigány gyerekek kallódását, és a házába invitálja őket, hogy megmutassa nekik, hogyan készül a kifli, a briós, vagy a pizza.

– Ha valaki, én aztán tudom, milyen egy céltalan gyermekkor. Senki nem hitt bennem, ennek megfelelően nem is tanultam, hiszen motivációt sem kaptam a környezetemben. Egy idő után valamiért mégis késztetést éreztem, hogy kitörjek a mélyszegénységből. Az édesanyám sajnos nem tudta ellátni a szülői feladatait, ráadásul tiltott is az iskolától. A saját elhatározásomból bekéredzkedtem a miskolci gyermekvárosba, ez a döntés pedig az újraszületésemet jelentette. Ekkor voltam 14 éves – mesélte Alex. A fiatal férfi fontosnak tartja elmesélni, milyen komoly különbségek mutatkoznak az egykori és a jelenlegi énje között.

Szégyellhetném a múltamat, de azzal senkinek sem mutatnék példát. Alapvető dolgokkal nem voltam tisztában. 

Mosdatlanul jártam, csúnyám beszéltem, nem tanultam, ezek miatt pedig kiközösítettek. Ha az ugyanilyen helyzetben levő gyerekeknek senki nem mondja el, hogy máshogy is lehet élni, csak nagyon nagy szerencsével van esélyük arra, hogy szebb jövő várjon rájuk – mondta a Borsnak.

Alex az intézetben kitanulta a pékszakmát, aztán elhelyezkedett egy cukrászdában. Leérettségizett, májusban pedig megszerzi a technikusi bizonyítványt is.

Velem is megesett, hogy szembe kellett néznem az előítéletekkel.

Ilyenkor mindig azt mondtam, hogy adjanak nekem öt percet, egy napot, egy hetet, és a tapasztalataik alapján döntsék el, hogy milyen ember vagyok – fejezte be a a családapa, aki már az egyetemi tanulmányira készül. Tervei szerint szeptemberben kezdi a tanítóképző szakot.

Alexnek szenvedélye a szakmája  Fotó: Bors

„Az Észak-Magyarország és a boon.hu kiemelt figyelmet fordít arra, hogy beszámoljon a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyei emberekről, azok munkásságáról. Legyen szó közéletről, kultúráról, tudományról, nagyszerű teljesítményekben bővelkedik szűkebb pátriánk. Hírportálunkon folyamatosan olvashatnak mindennapi emberek kivételes tetteiről, vagy éppen nem mindennapi emberek példamutató tevékenységéről” – olvasható a Boon.hu-n. Az olvasók itt adhatják le szavazatukat.

– Már a jelölés is megtiszteltetés számomra, hiszen jelképesen több neves, köztiszteletben álló emberrel kerültem egy társaságba. Ilyen Béres Attila, rendező, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Illetve Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatója is. A jelöltek között én vagyok a legfiatalabb, ráadásul az egyetlen cigány. Úgy vélem, megnyerném a díjat, azt nem Galamb Alex kapná, hanem a teljes roma, illetve cigány közösség. Mindegy hova születünk, kellő kitartással példaképpé válhatunk – mondta a Borsnak Alex.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27386_resized.jpg?avcount=1713958509
origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158224_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149944_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27381_resized.jpg?avcount=1713958509
origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152522_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezt eszi a Dűne sztárja, Zendaya egy nap – mutatjuk a mintaétrendet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713958509
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/61GZnFaSflFFH4w1hFsP_4C2RQjgHMMQccQLuN0g_PE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y1ZDA3ZDQxMWY1NTQzNzhhYWFjM2Q2ZGM5NGQ4ZDZm.jpg
Elszabadult ló

Elszabadult, véres lovak keltettek óriási riadalmat a Buckingham-palotánál - Videó!