Adathalászok

Leleplező fotó: OTP-sekre vadásznak a csalók – Ezek ellenük a legfontosabb lépések

Létrehozva: 2023.01.20.

Most épp telefonon keresik áldozataikat az adathalászok.

Ahogy fejlődik a technológia, és egyre többen használnak okos eszközöket, úgy jelennek meg újabb és újabb adathalász szélhámosok. Jól ismert cégek nevében lépnek fel, s próbálnak meg olyan érzékeny, személyes adatokra szert tenni, melyekkel meg tudják károsítani az ártatlan embereket. A jó hír, hogy néhány egyszerű tipp segítségével elkerülheted, hogy átverés áldozata légy! Most a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és maga a hivatalos OTP Bank is jó tanácsokkal látta el az embereket, hogy el tudják kerülni a felültetést.

adathalászat, telefonos csalók, bűnelkövetés, rablás, csalás
Az adatainkon keresztül a bankszámlánkhoz, vagy a fiókjainkhoz is hozzáférhetnek a csalók /Fotó: Pixabay

Legutóbb szerdán érkezett hír egy csalási kísérletről: a XVI. kerületben élő András mesélte el:

felhívták egy idegen telefonszámról és értesítették, hogy az OTP-s számlaszámán furcsa mozgást tapasztaltak. Igen ám, de András nem náluk bankol így egyből lebuktak a csalók, akik továbbra is győzködték, hogy pedig probléma van a kártyájával. A férfi azonban még inkább kíváncsi lett, ezért egy másik telefonról visszahívta a számot, majd megkérdezte, hogy ki van a vonalban. A szélhámos itt már nem OTP-ügyintézőként, hanem Attilaként mutatkozott be, így duplán lebukott...

Az OTP-bank hasznos tanácsai hasonló esetekre

  1. A hívás során az adathalászok nemcsak a személyes adatokat, hanem bankkártyaadatokat és internetbanki belépési azonosítókat is elkérnek. Ezeket az adatokat egy bank sosem kéri el.
  2. A telefonáló „munkatárs” olyan hamis dolgokra hivatkozik, hogy például egy gyanús tranzakciót észlelt a bank, és ezért az ügyfél számláján lévő összeget biztonságba kell helyezni, amihez átmozgatás, egy ún. „biztonsági számlára történő átutalás” szükséges.
  3. A megkeresés során olyan szoftver vagy alkalmazás letöltésére szólítanak fel, amelynek telepítésénél a telefonod azt jelzi ki, hogy nem megbízható vagy jóváhagyást kér.
  4. A telefonáló sürget, nem hagy időt arra, hogy alaposan átgondold, hogy mit kellene tenned, vagy utánanézz annak, amiről szó van.

Az OTP bank hivatalos weboldalán bővebben is kifejti, hogyan lehet felismerni a szélhámosokat!

Adathalász kísérlettel próbálkoznak a csalók.
A bankkártya adatainkra pályáznak a szélhámosok /Fotó: Pixabay

+1 Tipp lapunktól!

Az Andrást zaklató hívószám a 0630-4886286-os szám volt. Egy egyszerű Google kereséssel megtaláltuk, hogy egy csalót takar a telefonszám, ugyanis már 2021-ben is más cégek nevében próbált meg csibészkedni – derült ki egy nyilvános fórumról.

OTP-s csaló telefonszám keresés
Az első Google keresés egyből megmutatta, hogy egy csaló telefonszámáról van szó /Fotó: Metropol

Hogyan védekezzünk, hogyha SMS-ben vagy e-mailben támadnak a csalók

Egyre gyakoribb, hogy nem csak telefonon, hanem SMS-ben érkezik olyan levél az emberekhez, amelyben például a Netflix nevében szólítanak fel adatfrissítésre, vagy előfizetéssel kapcsolatos problémákra. Lapunk felkereste a Nemzeti Kibervédelmi Intézetet, hogy megtudja: hogyan védekezzenek az átlag emberek az adathalászokkal szemben. Rengeteg hasznos gyakorlati tanáccsal látták el olvasóinkat:

  • Amennyiben gyanút keltő e-mail vagy SMS üzenet érkezik az adatok biztonságának megőrzése érdekében, ellenőrizzük a feladó címét, telefonszámát és az üzenet tartalmát! Többségében a telefonszám jól láthatóan nem megfelelő formátummal kezdődik, de a szövegben is lehetnek árulkodó jelek. Az üzenet a magyar nyelvezeti formáktól eltérő lehet, tartalmazhat helyesírási hibákat, például az „Ő” betű teljes hiánya vagy más karakterrel történő helyettesítése.
  •  Ha az üzenet olyan linkre mutat, amelyet nem ismerünk fel, ne nyissuk meg! A hivatalos weboldaltól eltérő elérhetőségen keresztül ne fizessünk! Amennyiben az e-mail üzenethez mellékletet csatoltak, ne nyissuk meg anélkül, hogy megbizonyosodnánk róla, hogy a feladó megbízható!  Ne adjunk meg semmilyen információt a megnyitott webhelyen!
  •  Fontos, hogy sem SMS üzenetben, sem pedig e-mailben ne adjuk ki személyes adatainkat. Ilyen adatok például a bankszámla adatai, hitel- vagy bankszámlaszámok, továbbá egyéb szolgáltatások jelszavai és PIN kódjai.
  •  A készüléken elengedhetetlen, hogy naprakész biztonsági rendszer működjön. Telepítsünk víruskereső szoftvert az eszközök és a személyes adatok védelme érdekében! Használjuk a készülékekbe beépített hívóazonosítást és spamszűrő alkalmazásokat, amelyek telefonon és számítógépen egyaránt elérhetőek.
  •  A készülékeken ezenkívül blokkolás és tiltás lehetősége is elérhető. Ellenőrizzük a kapott üzenet telefonszámát! Különösen legyünk óvatosak akkor, ha olyan külföldi számról hívnak, ahol nem él ismerősünk, és nem várunk onnan hívást. Egy internetes kereséssel utánajárhatunk annak, hogy az adott telefonszámmal kapcsolatban felmerül(t)-e a csalás gyanúja. Amennyiben a telefonszámra mások is rákerestek, nagy valószínűséggel található ezzel kapcsolatos információ a világhálón. Az ismeretlen előhívószámokról érkező külföldi hívások egyedileg és csoportosan is letilthatók. Az egyedi hívószámokat a készülék beállításaiban lehet letiltani, míg az előhívószámok csoportos letiltása a szolgáltató ügyfélszolgálatán kérhető.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141981_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas tengeri szörny vetődött partra Angliában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713492310
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142083_auto_resized.png
metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141579_auto_resized.png
metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141360_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713492310
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713492310
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713492310
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze