Csalás

Karácsonyi csalás terjed! Ha te is kaptál ilyen SMS-t, áldozat lehetsz

Létrehozva: 2022.12.19.

A karácsonyi ajándékokat egyre többen az online térben szerzik be. De nagyon kell vigyázni, mert az adathalászok újabb és újabb trükkel igyekeznek adatokat és pénzt is szerezni. Most éppen átverős sms-csalássorozattal próbálkoznak.

A karácsonyi időszakban még jobban kell figyelni az adathalász trükkökre. Az emberek az ajándékok beszerzése közben hajlamosabbak a figyelmetlenségre és épp ezt használják ki a hackerek. Futárszolgálatnak adják ki magukat, azt állítva, hogy rendelt csomagjuk kézbesítése meghiúsult. 

Rengetegen vásárolnak online karácsonyi ajándékot, nagyon óvatosnak kell lenni Fotó: Pixabay

Az ismételt kézbesítést az sms-ben csatolt linken keresztül kérik, a weboldalra beírt adatok megadása után azonban visszaélnek azokkal. Célozzák a hitelkártya számokat és más személyes adatokat, könnyen átverés áldozata lehet bárki, akinek a pénze is bánja a könnyelműséget. Ez főleg azoknál azoknál, akik sok csomagot várnak. 

átverős sms
Futárszolgálatnak adják ki magukat Fotó: Facebook
Még a Magyar Post nevében is próbálkoznak Fotó: FacebookKülföldi és magyar telefonszámokról is érkezhet az SMS arról, hogy egy bizonyos rendelt csomag kézbesítése meghiúsult, melynek ismételt kézbesítését egy csatolt linken keresztül kérhetik – különben a csomagot visszaküldik – írja a portfolio.hu. A linkre kattintva olyan weboldal nyílik meg, ahol a pontos cím megadása után az újbóli kézbesítés minimális díját is meg kell téríteni, amire „természetesen” csak bankkártyával van lehetőség. Az adatok megadása után azonban semmilyen csomag nem fog érkezni, helyette az adathalász weboldal mögött álló bűnszervezet fogja elkölteni a kártyához társított bankszámlán fellelhető összegeket.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek