Fáradtság

Ezért vagy sokkal fáradtabb mostanában, mint eddig bármikor!

H.Á.

Létrehozva: 2023.01.27.

Természetes lehet, ha időnként jóval fáradtabbnak érezzük magunkat. Összeszedtük, hogy mik azok a tényezők, melyekre érdemes odafigyelni, nem mindegy ugyanis, hogy mi áll a dolgok hátterében.

Az időjárás, a fényviszonyok, az alvás rutin, a táplálkozás, a folyadékbevitel és a szabadidős tevékenység olyan tényezők, melyek nagyban befolyásolják a mindennapi kedélyállapotunkat és energiaszintünket. Összeszedtük a szerintünk legfontosabb tudnivalókat.

depresszió, fáradtság, levertség, stressz, időjárás, hangulat,
(Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

Ezért fontos az időjárás hatása

Az időjárás miatt az emberi szervezet számára nagyon megterhelő ez az időszak

– tudtuk meg dr. Pintér Ferenc meteogyógyásztól, a Meteo Klinika igazgatójától. A téli időjárás jellemzői ugyanis az emberekre is hatnak.

– A lehűlés és a tartósan hideg idő befolyásolja a keringési rendszer állapotát. Az emberek többségére jellemző, hogy a perifériális ereik beszűkülnek, aminek következtében magasabb lesz a vérnyomásuk. Ezen kívül az időjárásra érzékeny emberek jobban ki vannak téve a sztrók, az infarktus és a keringési panaszok fokozott kockázatainak ebben a néhány hónapban – hívta fel a figyelmet a meteogyógyász.

Erre számíts a napokban

Pénteken növekszik majd a felhőzet, melyet követően az ország déli felén szórványosan számíthatunk majd esőre, havas esőre és havas szitálásra. Az átlaghőmérséklet kevéssel fagypont felett alakul majd. Ezt követően szombaton gyenge havazás, hószállingózás, esetleg havas eső várható. Az északi országrész felé haladva egyre inkább növekszik majd a napsütéses órák száma. Vasárnap a reggeli -5 és 0 közé tehető hőmérséklet után +5 Celsius-fok körüli nappali hőmérséklet várható majd, sok napsütéssel – olvasható a Köpönyegen.

Így hatnak rád a megváltozó fényviszonyok

Az egyre hosszabb nappalok az élővilág minden képviselőjére kihatnak.

– Az ébredés és az elalvás fázisai, a napi fényviszonyok váltakozása mind meghatározó. Ha ezek a megszokott napi ritmusunkhoz képest eltolódnak, azt bizony megérzi a szervezetünk – jegyezte meg a Meteo Klinika igazgatója, majd hozzátette: A rövidülő nappalok és a zártabb öltözködés miatt ez egy nagyon fényszegény időszaka szervezetünknek a D-vitamin termelődés szempontjából.

A D-vitamin-hiányos állapotot ellensúlyozni kell.

– Ilyenkor kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű D-vitamin mellett a C-vitamin, a magnézium és a különféle táplálékkiegészítők bevitele a szervezetbe – folytatta a meteogyógyász.

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász. Fotó: Pintér Ádám

Így függ össze az időjárás, a fényviszony és az alvászavar

A téli csapadék és a légköri nyomás az, ami első sorban kihat azok alvásszakaszaira, akik sokkal rosszabbul és nehezebben tudják kipihenni magukat.

Azok az emberek, akik hóesésben rosszul vagy egyáltalán nem tudnak aludni, nem konkrétan magát a hóesést érzik meg, hanem a csapadékot eredményező légköri folyamatok hatásait. Például az éjszakai szokatlan fényviszonyok is hatnak rájuk, hiszen a megszokott éjszakai sötétséghez képest jóval világosabb van hóesésben.

Fontos tisztában lenni tehát azzal is, hogy a szervezetünket érő időjárási és egyéb hatások hogyan függenek össze egymással.

Megoldási javaslat

Az utóbbi 1-2 hétben, nem beszélve az utóbbi 1-2 évről, olyan hatások érték az embereket, melyek miatt sokkal nagyobb energiát kell fordítsanak a testi és a lelki egyensúlyuk megőrzésére. Az elmúlt évek eseményei, a koronavírus, a háborús helyzet, a gazdasági helyzet, az infláció, a mindennapi stressz hozzájárult ahhoz, hogy érzékenyebbé váljunk – mondta.

Így még fontosabb, hogy átalakítsuk hétköznapi rutinunkat, kerüljük a stresszt és törekedjünk a kiegyensúlyozott, optimista szemléletű életre. Érdemes például vidámabb színekbe öltöznünk, többet találkoznunk a barátainkkal, kimozdulnunk és sportolnunk

– javasolja dr. Pintér Ferenc.

Fontos tudnod!

Ha a fáradtság folyamatos vagy gyakran visszatérő problémákat okoz és hétköznapi rutinunk elvégzésére is kihat, mindenképpen érdemes felkeresni egy orvost, aki a hátterében álló okokat is segíthet feltérképezni, ezzel megelőzve a komolyabb problémák kialakulását.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089161_auto_resized.png
origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711714214
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088721_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085773_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711714214
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711714214
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét