Szilveszter

Petárda, tűzijáték: Egyszer és mindenkorra tisztázzuk, mit szabad és mit tilos!

MZ

Létrehozva: 2022.12.30.

Nagyon körültekintőnek kell lennie annak, aki házi tűzijátékkal akarja köszönteni az új évet. Számos szabályt kell betartania, hogy elkerülje a bírságot.

Forrás: Pixabay

Régen állati hólyagok kidurrantgatásával űzték el a gonoszt és a balszerencsét szilveszterkor, ma már inkább a csillagszóró, a fényjátékok, a rakéták és a tűzijáték van divatban. Ki és milyen pirotechnikai eszközt használhat szilveszterkor legálisan? Íme a lista!

Négy skálára osztják a tűzijátékokat  Fotó: Nagy Balázs

Mi az, ami illegális?

A pirotechnikai eszközöket több kategóriába sorolják attól függően, hogy mennyire veszélyesek, kell-e a használatukhoz engedély vagy speciális végzettség. Ezek az osztályzatok a csomagoláson vannak feltüntetve, a skála 1-4-ig terjed. Aki idén mindenképp tűzijátékozni szeretne, annak érdemes figyelnie, milyen terméket vesz, ugyanis a hatóságok akár 150.000 forintra is büntethetik azt, akit szabálytalan eszközzel kapnak el. 

A legfontosabb szabály, hogy 2005 óta Magyarországon tilos petárdázni, sőt még a birtoklása is szabálysértésnek minősül.

 A másik, amit ne vegyünk és használjunk, azok a 4. osztályba sorolt pirotechnikai eszközök. Ezek azok a nagy tűzijátékok, amiket kizárólag pirotechnikus szakember használhat. További fontos szabály, hogy 14 év alatt sehol és semmilyen tűzijáték használata sem megengedett felnőtt felügyelete nélkül.

Mi az, ami legális?

Ha a pirotechnikai eszköz csomagolásán

 1, 2 vagy 3-as osztály szerepel, bizonyos feltételek mellett használhatók szilveszterkor.

 Ezek a számok a következőt jelentik:

 • 1. osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár a használata,
 • 2. osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban való használatra szánták ezeket,
 • 3. osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra szánták, de zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

Miből mennyit vásárolhatunk?

14 év felettiek az 1. osztályba sorolt termékeket engedély nélkül megvásárolhatják, de tárolni csak háztartásonként 1 kg nettó hatóanyag-tartalmú pirotechnikai eszközt szabad. 16 éves kor felett engedély nélkül lehet megvásárolni és használni a 2. osztályba tartozó terméket is, kivétel ez alól természetesen a petárda! A tárolásra itt is az 1 kg nettó hatóanyag-tartalom a mennyiségi határ. A harmadik osztályba tartozó tűzijátékokat pedig csak nagykorú személyek vehetik meg és tárolhatják. A vásárlás kizárólag december 28. és 31. között engedélyezett! 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet eldurrogtatni ezeket, egy időben és helyen összesen 3 kiló összes nettó hatóanyag-tartalom mennyiséget tárolhatunk.

tűzijáték,petárda,szilveszter
A petárda tiltott eszköznek számít  Fotó: LP2 Studio / Shutterstock

Így kell szabályosan tárolni a tűzijátékot

 • Nem tárolható a pirotechnikai termék más, tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben.
 • Tilos a termékeket tetőtérben, alagsorban vagy pincében tartani.
 • Csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és mindennemű károsító tevékenységtől védve kell tárolni őket, a sérült burkolatú, átnedvesedett, szagot kibocsájtó vagy melegedő pirotechnikai eszközöket azonnal el kell különíteni az ép termékektől, amiket a későbbiekben is tilos felhasználni.
 • A hibás termékeket az árusító helyre kell visszavinni!
 • A termék nem bontható szét, eredeti formája nem bontható meg.
 • A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk az autóban!

További hasznos tanácsok

 • Tűzijátékot kizárólag engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk.
 • Úgy tároljuk a pirotechnikai eszközöket, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá.
 • Kézben tartva ne működtessünk semmilyen tűzijátékot és ne hajoljunk fölé sem.
 • Az esetlegesen keletkező tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz.
 • Ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre az eszközöket!

Minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár egy biztonsági útmutató, ami tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell tartani. Olvassuk el és tartsuk be az utasításokat!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek