Életveszélyes

Komoly veszélyre figyelmeztet az orvosok: Hirtelen szívhalált is okozhat a fiataloknál az energiaital

Létrehozva: 2022.12.11.

Csaknem félezer bejelentés érkezett 2011 óta olyan mérgezésről, amelyet energiaital okozott. Itthon minden ötödik fiatalkorú rendszeresen fogyaszt ilyen magas koffein- és cukortartalmú italt, ami hosszabb távon akár életveszélyes is lehet.

Minden főiskolás és egyetemista legnagyobb "örömére" lassan beköszönt a vizsgaidőszak, ami nem jelent mást, mint hogy kezdetét veszi a véget nem érő magolás és éjszakázás. De vajon ki milyen trükköket vet be annak érdekében, hogy minden tárgyát teljesíteni tudja?

energiaital
Az energiaital veszélyeit sokan alábecsülik.  Fotó: Pixabay

Roskadoznak a boltok polcai az energiaitaloktól. Narancsos, epres, karamellás, különböző ízben és kiszerelésben kaphatók. A dobozokon fel van tüntetve, hogy a magas koffeintartalom miatt nem ajánlott a várandós vagy szoptató nőknek, valamint a gyerekeknek. De egyébként bárki korlátlan mennyiségben megveheti. 

A Magyar Kardiológusok Társasága elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy semmiképpen se akarjuk így pótolni az alvást és figyeljünk szervezetünk jelzéseire. 

Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyre rázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. 

Nekem is volt olyan betegem, aki megitta éhgyomorra a reggeli kávéját, majd délelőtt az energiaitalt, se nem evett, se nem ivott mást, majd olyan szívdobogása lett, hogy órákat feküdt az osztályunkon. Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá. –  figyelmezteti az embereket dr. Vértes András, kardiológus. 

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolása azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegséggel élő felnőtteknél életveszélyes szívritmuszavart okozhat

Mindezek ellenére az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy korábbi, 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint  a 10 év alatti gyermekek 18 százaléka, a 10–18 éves korosztály 68 százaléka, míg a felnőttek 30 százaléka fogyaszt energiaitalt.

Júniusban az egyik hatvani iskolában egy diák minden előjel nélkül összeesett és meghalt. Felmerült a gyanúja, hogy azért, mert túl sok energiaitalt fogyasztott. Sajnos nem ez volt az egyetlen eset: 

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz 2011 óta csaknem félezer bejelentés érkezett olyan mérgezésről, amelyet energiaital okozott. Az esetek több mint 70 százalékában orvosi ellátásra is szükség volt.

 

Akár szívhalált is okozhatnak az erős koffeintartalmú italok.  Fotó: drbense.hu

Keringési, légzési problémák is jelentkezhetnek, amelyek egy múló rosszulléttől kezdve akár azonnali szívhalált is okozhatnak 

– mondta lapunk kérdésére Bense Tamás gyermekháziorvos.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban a mértékletességre és a körültekintésre hívta fel a figyelmet. 

Ezek 23 százaléka iskolai, 40 százaléka otthoni bejelentés volt. A bejelentett esetek 26 százalékában lányok, 74 százalékában fiúk voltak az érintettek, és a bejelentések kétharmadánál 18 évesnél fiatalabb volt az illető

 – ismertette a szakember.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek