Temető

Őzek és borzok látogatják csak Soós Lajost – Örökre meghagyják a sorozatgyilkos sírját

Kóré Károly

Létrehozva: 2022.11.02.

Borzok és őzek látogatják a sorozatgyilkosságért halálra ítélt és kivégzett Soós Lajos sírját. Az Új Köztemetőben fekvő bűnöző nyughelyét a jelenlegi állás szerint az idők végezetéig meghagyják, ugyanis a már elerdősödött parcellát kivonták a használatból, így az ottani sírhelyek újraváltása sem szükséges és lehetséges.

Ha Soós Lajos még élne, már egy 79 éves öregember lenne. A Bors megtalálta a bűnöző sírhelyét a 252-es parcellában. Mellette pihen egykori bűntársa, György József is. A sírokra kifejezetten nehéz rábukkanni, ugyanis a temető egy olyan részlegén helyezkednek el, ahova már évtizedek óta nem temetnek halottakat. A növényzet elburjánzott, a talajt borostán borítja, rengeteg a cserje és a fa. Csak itt-ott tűnik ki néhány sírkő. Miközben a parcellában jártunk, megjelent egy idős házaspár is.

Alig lehet a sírokat látni

– Itt fekszik a szeretett dédanyám. 

Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs már, hogy mi a sírszáma, csak egy kidőlt fáról ismerem meg a nyughelyet. A halottak napja alkalmából hoztam mécsest. A sírhelyeket itt nem szükséges újraváltani, viszont nézzenek csak körbe, hogy néz ki a környezhet!

 – mondta a Borsnak a férfi. János dédanyjától nem messze nyugszik a két többszörös gyilkos. Sírkövet kettejük közül csak Soós Lajos kapott. Még édesanyja állította neki, aki a szörnyű tettei ellenére sem tagadta meg gyermekét. Ha ma bemenne a temetkezési intézet irodájába, hogy fia sírhelyét újra megváltsa, csak annyit mondanának neki, hogy erre se lehetősége, se szüksége. A gyilkos sírja megmarad örök mementónak.

252-es parcella, Új Köztemető
Benőtte a parcellát a növényzet

Az azóta eltelt évtizedek alatt a parcella megtelt, és kivonták a használatból. 

Most teljesen gondozatlan, a sírokat is csak elvétve keresik fel hozzátartozók. A természet által visszahódított területen viszont megjelentek a vadállatok. Ezt egy az ünnep miatt a temetőben járőröző mezőőrtől tudjuk.

– Esténként sok borz és őz szaladgál itt, hiszen senki sem zavarja azokat, az őzeknek ráadásuk bőven van mit legelniük – magyarázta az egyenruhás. 

Soós Lajos
Soós Lajost 1980-ban végezték ki Fotó: Friedmann Endre

 

Hosszú a bűnlajstrom 

Soós Lajos és tettestársai a rendszerváltás előtti idők legrettegettebb bűnözőinek számítottak. A banda vezérét György Józseffel és Németh Istvánnak együtt összesen négy ember meggyilkolásában találták bűnösnek, noha ő maga egy ötödik áldozat megölését is bevallotta. Németh István a bűncselekmények elkövetésének idejében még fiatalabb volt húsz évesnél, ezért őt az akkori szabályozások szerint nem ítélhették halálra. A két másik elkövetőt 1980. október 1-jén a Kozma utcai börtönben felakasztották, majd a holttestüket a szomszédos temetőbe vitték.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek