Aktuális

Senki sem látogatja Soós Lajos, a kivégzett rendőrgyilkos sírját

Dulai Péter

Létrehozva: 2019.03.18.

<p>Megtalálta a Bors a halálra ítélt Soós Lajos nyughelyét. Olvasónk gyerekként találkozott „Lajos bácsival”, akkor még nem tudta, hogy ő Magyarország egyik legveszélyesebb köztörvényes bűnözője.</p>

Forrás: Móricz István

„Két kifli sétál az utcán, melyikük a rendőrgyilkos? Hát a sós” – hangzott a nem túl ízléses vicc a nyolcvanas években a Gyulai Károly rendőr megöléséért is halálra ítélt Soós Lajosról. Akiről vicc születik, azt egy egész ország ismeri. Így volt ez a piti gazemberből lett hidegvérű gyilkossal is. Soóst négy emberölésben találták bűnösnek és társával, György Józseffel együtt kötél általi halálra ítélték.

Rokonai temethették el

Amikor még volt halálbüntetés hazánkban, gyakran olvashattuk, hogy a kivégzett testét jeltelen sírba temették, azonban a hozzátartozók emelhettek neki sírkövet. A Bors olvasója, Gyula évekkel ezelőtt, a budapesti Új köztemetőben bukkant rá a rendőrgyilkos sírkövére. A csaknem negyven éve eltemetett Soós nyughelye a beláthatatlan méretű temető egy eldugott helyén van. A sűrű növényzet miatt szinte megközelíthetetlen, de ha az ember áthatol a rengetegen, olvashatja: itt nyugszik Soós Lajos.

– Évtizedek óta nem látogathatják – kezdi Gyula, akinek gyerekkori emlékei fűződnek a rendőrgyilkoshoz. – Tízéves voltam, amikor a házunk harmadik emeletére költözött egy család. Kiderült, hogy bűnözők. Velük lakott Soós Lajos felesége, így többször is láttam. Nem tudtam, hogy egy többszörös gyilkosról van szó. Robusztus alkata volt, velem úgy beszélt, mint bármelyik felnőtt. Csókolom, Lajos bácsi – mondtam neki, amire szevasz, öcsi volt a válasz. Ekkor persze még nem tudtuk, ki is ö. Amikor megfogták a rendőrgyilkosság miatt, elkezdett érdekelni a dolog – mondja Gyula. Soós Lajos egyébként nem egyedül nyugszik a bokrok között, mellette fekszik bűntársa, György József, de neki senki sem emelt sírkövet, pedig több gyermeke és felesége is volt.

Vadászpuska az oroszoktól

A vecsési őrbódéjánál 1979 júliusában brutális kegyetlenséggel megölt főtörzsőrmester gyilkosai után átfogó nyomozás indult.

Az országban akkor fellelhető összes Wartburgot és Skodát ellenőrizték – mint később kiderült, Soósnak egy Polski Fiatja volt –, hogy megtalálják az egyik gyilkos eszközként azonosított féltengely gazdáját.

A többszörös gyilkos egy részeg férfinak köszönhetően került komolyabban a nyomozók látókörébe. A vecsési gyilkosság helyszínéhez közel, taxiból szállt ki egy ugyancsak börtönviselt férfi, aki azt mondta, ô tudja, hogy Soós végzett Gyulai Károllyal. Soós megkérte, hogy szerezzen neki egy vadászpuskát az oroszoktól. Az üzletet nyélbe is ütötték egy Iván nevű fickóval, de a puskát végül visszavitték, mert használhatatlan vacak volt. Ez a szál végül nem kapcsolódott Gyulai megöléséhez, viszont növelte a rendőrök érdeklődését Soós iránt.

Imádta a János vitézt

Ha nagyobbat ütöttek nekem, akkor én rúgtam is, szóval, nem voltam sportszerű – jellemezte gyerekkorát elfogása után Soós. Kerülte az iskolát, de a János vitézt nagyon szerette. Iskola helyett egy fővárosi piacon lógott, lopkodott. De aztán bedurvult a társaival: a 65 éves Farkas Józsefnét alig több mint 500 forintért és egy zsebrádióért ölték meg, a gyermeke születését ünneplő Borai Lajosnak pedig 300 forintért és egy óráért vágta el a torkát. Soós tudta, mi a betyárbecsület, de csalódnia kellett bűntársaiban. Őt és társát, György Józsefet 1980. október 1-jén akasztották fel a Kozma utcai börtönben. Társuk, a kora miatt életfogytiglanra ítélt N. István 2000-ben szabadult, de tavaly gyerekmolesztálással vádolták meg. A negyedrendű vádlott Varga László 15 évet kapott.

Hasonló történetekért kattintson a szerző oldalára:

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144653_auto_resized.png
metropol.hu

Körtvélyessy felfedte Tordy Géza halálának okát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142083_auto_resized.png
metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27218_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713545411
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot