Mentés

Megszökött a luxusszállodából a megmentett magyar turista

Létrehozva: 2022.11.22.

Segítségre szorult a hegyekben szombat este egy magyar turista, aki a Magas-Tátrában letért a kijelölt turista útvonalról, és a Velický-vízesés feletti területen ragadt. A bajba jutott férfit egy helyi hotel alkalmazottai mentették meg. Szerencsésnek mondhatja magát, mivel ha a mentőakció nem sikerül, ez a szabálysértés az életébe is kerülhetett volna. Mindezek után megszökött a következmények elől.

Forrás: Hegyi Mentőszolgálat (HZS)

Egy magyarországi férfi sétálni indult a Magas-Tátrában, ám letért a kijelölt turista ösvényről és egy lezártra tért át. Időközben azonban besötétedett és eltévedt, ezért segítségért kezdett el kiabálni angol nyelven.

tábla, Tátra
Tábla is jelzi a lezárt turista útvonalat  Fotó: Hegyi Mentőszolgálat (HZS) 

Egy turistacsoport értesítette a Sziléziai Menedékház recepciósát, hogy segélykérő kiáltásokat hallottak a vízesés közelében. Azt azonban nem tudták pontosan megállapítani, hogy van-e ott valaki, akinek ténylegesen segítségre lenne szüksége.

Három szállodai alkalmazotta biztonság kedvéért elindult leellenőrizni a helyzetet. Az 'Örök eső' területén egy angolul beszélő turistát találtak. A bajba jutott férfi teljesen átfagyott, de szerencsére tudott mozogni. Egy másik kollégájuk forró teával és takaróval követte őket 

– mondta el a Borsnak Živčák Miroslav, a Hegyi Mentőszolgálat szóvivője.

Felmelegítés után a férfival együtt lassan ereszkedni kezdtek lefelé, már a hegyimentők segítségével. A mentést késő este fél 11-kor sikeresen véget ért. Ezután a Sziléziai Ház nevű szállóba vitték őt, ahol megvizsgálták a 30 éves magyarországi férfit. Szerencsére további orvosi ellátásra nem volt szüksége.

– Köszönettel tartozunk a szálloda személyzetének, akik jelentős mértékben segítettek a mentésben. Elsősegélyben részesítették az ott rekedt férfit, és segítettek leereszkedni a mentők elé – összegzi a szóvivő.

Sziléziai Menedékház
Megszökött a szállodából a megmentett turista  Fotó: Youtube/Sliezsky Dom

A Hegyi Mentőszolgálat egyik munkatársától megtudtuk, hogy a férfi megfelelő öltözék nélkül vágott neki a hegyvidéki sétának, és hatalmas szerencséje volt, hogy meghallották kiáltásait, hiszen az éjszakai órákban halálra fagyott volna.

A Menedékház nagylelkűen felajánlotta neki, hogy ott töltheti az éjszakát, viszont a fiatal férfi nagy valószínűséggel a pénzbírságtól tartva ragaszkodott hozzá, hogy inkább távozna a helyszínről, hiszen a Tátra egyes turista ösvényei már idén is zárva tartanak, a szabálysértésért pedig magas pénzbírságot kell fizetni. A magaslati ösvények június közepén nyitnak újra. 

Ha egy turistát elkapnak valamelyik lezárt turistaútvonalon a szezonális zárva tartás alatt, akár 70 eurós pénzbírságra is számíthat.

 Kérését teljesítve, mindezek után autóval Tátralomnicra szállították, ahonnan a személyazonosságának igazolását elkerülve távozott.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek