Rezsi

Mutatjuk, mennyit spórolhat, ha LED-esre cseréli régi izzóit

Létrehozva: 2022.09.24.

A hagyományos izzókhoz képest sokkal modernebbnek számítanak a LED-es égők. Most elárulunk nyolc érvet, amiért megéri otthon az összes égőt lecserélni újakra.

Számítások szerint a magyar otthonokban nagyjából 110 millió égőt használnak, amelynek csak töredéke modern, LED-es fényforrás. Pedig, aki ilyet használ, annak többszörösen is megéri. Hogy miért? Mutatjuk!

LED-es égők
A modern, LED-es villanykörtéknek nagyobb a fényereje és jóval kevesebb áramot fogyasztanak Fotó: Iuliia Mikhalitskaia

1. Kevesebb energiát használnak

Azt tudjuk, hogy a LED-es izzók 85 százalékkal kevesebb energiát használnak fel. Ez azért van, mert amíg a régi villanykörtékben lévő izzószál felmelegszik, rengeteg energiát zabál. Ezzel szemben a modern égőkben nincs izzószál, ezért sokkal kevésbé melegednek fel. Az otthonokban leggyakrabban 100W-os izzót használnak. Ha ebből öt darab van otthon, és átlag négy óra hosszáig égnek, akkor az napi 2000 Watt, azaz 2 kilowatt energiafelhasználással jár. Ennek díja kerekítve 70 forint, így egy nap 140, egy hónapban 4.200, egy évben 51.100 forintba kerül a működtetésük. Ezeket az izzókat 16W-os LED-es fényforrással lehet kiváltani, ha azonos fényességet szeretnénk a lakásban. Így az új villanykörték ugyanilyen feltételekkel 320 Watt áramot fogyasztanak, amely egy nap 22,4 forintba, egy hónap alatt 672 forintba, egy évben 8.176 forintba kerül. Egyszeri beruházással közel 43 ezer forintot is megtakaríthatunk évente! Nem rossz!

2. Hosszabb az élettartamuk

A hagyományos izzók a wolfram-szál miatt gyakran kiégnek, nem mindig bírják a strapát. A LED-es égők ezzel szemben sokkal ritkábban égnek ki. Ameddig ugyanis a régi fajta villanykörte nagyjából 1000 óráig világít, a modern LED-es körték 15-25-ször tovább is bírják, 15000-25000 óráig világítanak.

3. Nem forrósodnak fel

A LED-es égők akkor sem hevülnek fel, ha folyamatosan, sokáig használatban vannak. Épp emiatt sokkal több helyen használható, mint a régi fajta égő. Gyerekszobában pedig kifejezetten ajánlott, hisz így a kicsik sem égetik meg a kezüket.

4. Bírják a kapcsolgatást

Amíg a kompakt fénycsövek kifejezetten érzékenyek, ha sűrűn fel-le kapcsolják őket, a LED-es izzóknak ez meg se kottyan. Egy jó minőségű villanykörte legalább 15000 kapcsolást kibír, ami napi átlag 5 kapcsolással is 8 évet jelent.

LED-es égő
Strapabíró szerkezetek, bírják a kapcsolgatást és rögtön felkapcsolódnak, nem kell rájuk várni Fotó: romaset

5. Azonnal kellő fényt adnak

További előnye a LED-nek, hogy nem vibrál, ezáltal nem bántja a szemet, és azonnal felkapcsol, nem kell rá várni, hogy bevilágítsa a szobát.

6. 100W-os izzót is helyettesíthet

Ugyan a modern izzók teljesítményét már nem wattban, hanem lumenben számítják, a legújabb izzók a régi, hagyományos, 100 W-os körtéket is kiváltják, ráadásul normális, elérhető áron kaphatók.

7. Erősebb világítás érhető el

Mivel a LED kevesebbet fogyaszt a régi izzóknál, akár erősebb fényerejű égőre is cserélhetjük a régieket. Ha egy 60 W-os villanykörte túl kevés fényt adott, nyugodtan kísérletezzünk 75 vagy 100 W-nak megfelelő (1055 vagy 1521 lumennel egyenértékű) izzóval. Arra kell csak figyelnünk, hogy a villanykörte beleférjen a lámpa búrájába.

8. Jótékony hatása van a fénynek

A természetes fénynek jótékony hatása van a szervezetre, ami a megfelelően kiválasztott mesterséges fénnyel is elérhető. Ráadásul ma már többféle színhőmérsékletű LED kapható, így a fényt a napszakokhoz, az életritmusunkhoz, a tevékenységünkhöz, vagy akár a hangulatunkhoz is igazíthatjuk. Ezáltal kedvező élettani hatást gyakorolhatunk szervezetünkre!

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek