Ünnepség

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

Létrehozva: 2022.08.05.

Módosítva: 2022.08.07.

Már csak két hét, és itt a négynapos ünnep! Összegyűjtöttük mindazt, amiről jó tudni a programokkal és a tűzijátékkal kapcsolatban.

Augusztus 20. az államalapítás és Szent István király ünnepe, ami idén is négynapos lesz augusztus 18. csütörtök és 21. vasárnap között. Számos vidéki településen és a Balatonnál is rengeteg program várja az érdeklődőket, a legnagyobb rendezvénysorozat mégis Budapesten lesz. 

A program 20-án szokás szerint zászlófelvonással és tisztavatással kezdődik a Parlamentnél, majd ünnepi szentmisét tartanak a Bazilikában és elindul a Szent Jobb körmenet. A Duna felett izgalmas légiparádét rendeznek.

A Duna felett ismét izgalmas légiparádét láthatnak a kilátogatók Fotó: Dömötör Csaba / MediaWorks

A négy nap során folyamatosan programok százai közül válogathatnak az érdeklődők, ezek közül emelünk ki néhány különösen érdekeset.

  • Sporthősök címmel egyedülálló sporttörténeti kiállítás és interaktív sportjátékok lesznek 20-án 9 órától 21-én 21 óráig a Március 15. téren, ahol a nemzet sporthőseivel is találkozhatnak a látogatók.
  • Az Aranyvonat kiállítás során megcsodálhatjuk azt az impozáns kocsiszerelvényt, amely 1938-ban Szent István király 900. évfordulójára készült nemzeti kincsünk.
  • A Csárdafesztiválon különleges gasztronómiai élményekben lehet részünk, amelyet a színes zenei kínálat egészít ki.
  • A Vajdahunyad várának közelében Varázsliget lesz, ahol gyerekprogramok, mesekiállítás, herceg- és hercegnőképző programok, óriás cirkusz és még sok meglepetés várja a kicsiket.
  • A piknik hangulatú Szabadrét Fesztivál elsősorban a fiatalok közkedvelt programja, ahol elektronikus zenével és nagyszerű hangulattal várják az érdeklődőket 19-én délután 16 órától 20-án este 23 óráig. Az Erzsébet téren garantált lesz a jókedv: a zenén kívül 360 fokos fotózás, silent disco, tűzzsonglőrök és festőprogram várja a helyszínre kilátogatókat. Emellett lehetőség nyílik természetközeli környezetben piknikre kora délutántól estig.
  • Az ország egyik legnagyobb ingyenesen látogatható zenei rendezvénye a népszerű Utcazene Fesztivál a Szabadság téren, ahol a széleskörű zenei kínálat mellett Food Truck Show is várja az érdeklődőket, tehát gasztronómiai élvezetekből sem lesz hiány.
  • Ismét megnyílik a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt, ahol a Magyarország Tortája mellett a Szent István-napi kenyér is bemutatkozik.
  • Hazai rock és pop zenekarok lépnek fel a hagyományos tabáni koncerten és a Műegyetem Rakparton a Road Movie Live zenei rendezvényen.
  • A Gellérthegyen, a Filozófusok kertjében a komolyzene kedvelőit várják a Panoráma Classical programsorozaton.
  • A Kapisztrán téren a különleges erők, katonai rendészek és a tűzszerészek közelharc bemutatóval, katonazenekarral, és egész napos kiállításokkal várják az érdeklődőket. Augusztus 20-án a Budai Várban található Tóth Árpád sétányon rendezik meg a Hősök útját, ahol a hagyományőrző csoportok és a színészek játékos formában mutatják be a magyar történelem hősies pillanatait.
  • Az Antall József rakparton a különleges, 1927-ben épült Pannónia Hajó lesz megtekinthető, amely a dunai hajózás békebeli idejének hangulatát idézi fel a látogatóknak.
  • Augusztus 19-én este 19 órakor kezdődik a Szentháromság téren a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates 30 éves jubileumi koncertje. Az érdeklődők találkozhatnak a világhírű magyar zenész-producer Leslie Mandokival és olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Randy Brecker, Till Brönner vagy Tony Carey. A nemzetközi sztárok mellett a közönség hazai kedvenceket is kiszúrhat a színpadon: Szakcsi Lakatos Béla, Keresztes Ildikó, valamint Deák Bill Gyula is közreműködik majd. A koncert ingyenes.
  • A Vörösmarty téren Csárdafesztivált tartanak mind a négy napon.
  • A Parlamentben ingyenesen megtekinthető a Szent Korona augusztus 20-án.

Az ünnepi kenyér a Gulyás

Az év kenyere a Gulyás kenyér lett, melyet Fülep Zsolt és fia, Ádám álmodtak meg a balmazújvárosi Balmaz sütödében.

– Hajdúságban hagyománya van az ilyen kenyérnek. Négyféle lisztből készül és tíz napig eltartható. Nincs titka, tudás, szorgalom és akarat van benne. Aki megkóstolja, visszaidézheti a nagymama által jól átsült kenyér ízét - árulta el Fülep Zsolt.

Az év tortája a Huncut szilva herceg és a Nagyi kedvence

Karikó Orsolya, a Nagykőrösi Vanília és Gelarto kézműves cukrászda munkatársa alkotta meg az idei Ország tortáját, amit Huncut szilva herceg névre keresztelt.

Az idei ország tortája
Karikó Orsolya készítette el az idei Ország tortáját Fotó: Illyés Tibor / MTI

– A tortám titka az ízek harmóniája. Az összetevői mogyorós felvert, karamellás ropogós fahéjas réteg, fűszeres boros áfonyás mézzel szilvazselé, egy tejcsokoládés szilvás mousse, a tetején szilvás áthúzóval. A dédnagymamám szilvás derelyéje és lekvárja óriási kedvencem volt, innen jött az ötlet. Már két éve dolgozom ezen a tortán – mondta el a Borsnak.

Az év cukormentes tortája címet a Nagyi kedvence nevű sütemény érdemelte ki, melyet Gyuris László, a Szeged Virág cukrászda munkatársa álmodott meg. Körülbelül négyszáz munkaórát dolgoztak a torta kialakításán, rengeteget finomítottak rajta.

– Van benne pisztácia, magyar málna, és mascarpone és tejszín – mondta el Gyuris László. – A legnehezebb az volt, hogy ne legyen benne cukor, de az édességét cukorhelyettesítőkkel pótolni kellett, olyanokkal, amiknek nincs utóíze.

Mindkét torta kapható lesz az állami ünnepségek helyszínén. 

Változik a közlekedés

A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV – az ünnephez igazítják a járatok közlekedési rendjét, aki utazást tervez, mindenképpen tájékozódjon a menetrendről. Érdemes előre megváltani a jegyet és helyjegyet vásárolni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ünnepel idején sokan kelnek útra.

Budapesten a felszíni járatok augusztus 20-án vasárnapi menetrend szerint közlekednek majd. Az esti tűzijátékra este 18 órától a belváros felé a járatok többsége sűrítve fog közlekedni és néhány munkanapon közlekedő járat és rendkívüli járat is 18 óra után beindul, segítve a kényelmes bejutást a belváros felé. A tűzijáték után a hazaszállításnál is a metró, valamint a felszíni járatok sűrűbben fognak közlekednek a megszokottnál. A tűzijáték biztonságos megrendezése miatt a Duna vonalában a Margit híd és a Petőfi híd közötti szakaszon 17 órától várhatóan 23 óráig nem fognak közlekedni a BKV járatai. 

Nyáriasnak ígérkezik az ünnepi időjárás

A négynapos hosszú hétvégén nyárias időjárásra lehet számítani. Augusztus 18-án és 19-én még napos időt és 30 fokos nappali hőmérsékletet ígérnek az előrejelzések, de 20-án és 21-én záporra, zivatarra is lehet számítani – reméljük, ez nem éppen 20-án este köszönt ránk. A hőmérséklet 20-21-én kissé mérsékeltebb lesz, 27-28 fok, ami még mindig kellemesen meleg, és éjszakára sem hűl 16-18 fok alá a hőmérséklet, vagyis a tűzijáték idejére is elég lesz egy könnyű pulóver vagy kardigán. 

Csodálatos volt a tavalyi tűzijáték Fotó: Bors

Honnan szép a tűzijáték?

Este 21 órakor az ünnepi hangulat megkoronázása lesz Európa legnagyobb tűzijátéka Budapesten, gyönyörű tűzijátékkal, látványos fényjátékkal, illetve az Országház, a Gellért-hegy és a Nemzeti Galéria épületfestésével. A tűzijáték a Margit hídtól a Petőfi hídig a Duna mindkét partjáról jól látható lesz. 

  • Számos vendéglátóhely kínál tűzijáték panorámával egybekötött vacsorát vagy koktélozást, ezeknek általában borsos áruk van.
  • Tűzijáték-néző különvonatot indít a Gyermekvasút, a fények a Nagy-Hárs-hegy oldalában, az úgynevezett panoráma ívben megálló különvonatból tekinthetők meg. A tűzijáték-néző vonat 20:15-kor indul Hűvösvölgy állomásról és ide is érkezik vissza. Jegyet kizárólag személyesen lehet váltani a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeumában augusztus 14-étől 9-17 óra között, a készlet erejéig.
  • Számos tűzijáték-néző hajót indítanak a Dunán, van, amelyiken vacsorázni is lehet, van, amelyiken egy pohár pezsgőt kínálnak és van, ahol azt sem, viszont az ár is kedvezőbb. A Mahart is indít hajót, pezsgős és séta program közül választhatnak az érdeklődők. Az “Esti sétahajózás és tűzijáték” program alatt az utasok a Dunán ringatózva csodálhatják meg a tűzijátékot, valamint felejthetetlen hajós élményben lehet részük, melyet az esti fényekben úszó Budapest látványképe nyújt. Beszállás a Vigadó téren vagy a Szent István parkban.
  • A Balatonnál is számos helyen tartanak tűzijátékot.

Maradtak a tavalyi árak

Idén ugyanolyan árakkal találkozhatunk az állami rendezvények büféiben, mint a 2021-es Szent István Napon – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. A csapolt és a dobozos sör ára sem változik a tavalyihoz képest, így azokat 350 forintért vásárolhatják meg a négynapos ingyenes rendezvény ideje alatt. A kisüzemi főzdék egyik legismertebb sörfajtája, az IPA, szintén kezdeményes áron, mindössze 400 forintért lesz kapható az ünnepség alatt. Az ásványvíz 190, az üdítő 350 forint lesz, a bor decijét 200 forintért mérik. A szervezők azt szeretnék, hogy a Szent István Napi étel- és italkínálat mindenki számára megfizethető legyen. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136258_auto_resized.jpg
origo.hu

Dráma Sopron felett: villám csapott egy utasszállítóba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27170_resized.jpg?avcount=1713405910
origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137205_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító vallomást tett Király Viktor: "A gyerekem és a feleségem agyára megyek"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139202_auto_resized.jpg
vg.hu

Traffipax: a rendőrség elmondta, hol számíthatunk sebességmérése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17127323_auto_resized.jpg
life.hu

Mennyire emlékszel az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134259_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27171_resized.jpg?avcount=1713405910
origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138392_auto_resized.jpg
travelo.hu

Egy falatnyi kelet: Ázsiai street food fesztivált rendeznek Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713405910
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713405910
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Tökéletesen passzol” – Szoboszlai váratlan helyről kapott segítséget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27169_resized.jpg?avcount=1713405910
magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UVRAEPj92Rde_reGPCrh9iaTrDIK_5_6dA-lS3Set-0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1MGEzMWU5ODljMTRlNTg4MTE3ZmYyMjI4ZjBlOTk3.jpg
Házborzongató

Rommá égett a fiatal szerelmesek háza - Nyolcadik hónapban lévő kismama és párja maradt otthon nélkül

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/unOv5ayKkWjYdvGJze0GYnDOOo7N4uZBfbD7h8RnrKc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzYWUyMzBkYzFmNzRhYzRiN2EwZWM0NjM4ZWRmMThm.jpg
dugó

Kilométeres torlódás Budapestnél - ma sem könnyű munkába jutni