Rezsicsökkentés

Így lesz nulla a rezsiköltség: Sörösdobozokkal fűtik a pécsi filléres házat

Bors

2022. augusztus 6. szombat 15:00

Egy nemzetközi versenyen kellett olcsó rezsiköltséggel és környezettudatos megoldásokkal fenntartható házat tervezni és felépíteni a Pécsi Tudományegyetem csapatának. A hallgatók ezt sikerrel teljesítették, ráadásul még egy rangos különdíjat is hazahoztak!

Forrás: Marion Wittfeld (SolarDecathlonEurope)

Az energiaválság idején talán soha nem volt aktuálisabb a nulla forintból, vagy minimális rezsiköltségből fenntartható ökoházak építése. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata a németországi SolarDecathlonEurope 2022 nemzetközi, környezettudatos házépítő versenyén vett részt, ahol egyedüli magyar indulóként az emberközpontú belsőépítészet kategóriában első helyezést szereztek. Kondor Tamás, a csapat oktatói vezetője és Juhász Hajnalka, a csoport hallgatói vezetője a Világgazdaság Podcastban meséltek a verseny részleteiről.

– 42 pályázóból 18 jutott a nemzetközi döntőbe. Mellettünk többek között német, holland, román és thaiföldi egyetemek csapatai is felépítették a saját házukat – mondta Kondor Tamás. A pécsi egyetemisták egy kétszintes, fecskeháznak nevezett épülettel jutottak a legjobbak közé. – Nemcsak építészekre, hanem más mérnökökre is szükség volt, a teljes csapatban több, mint húszan dolgoztunk – tette hozzá Juhász Hajnalka.

fecskeház, ökoház, fenntartható, környezettudatos, PTE
A fecskeház felülnézetből. Rengeteg feltételnek kellett megfelelni a verseny kiírásánál, de ezt a PTE csapata sikerrel vette Fotó: Marion Wittfeld (SolarDecathlonEurope)

Szinte mindent a napra bíznak

Az energiaellátás alapját a nap adja, ezt pedig annyira sikerült kiaknázni a hallgatóknak, hogy a ház több energiát termel, mint amennyit elhasznál, azaz pénzt is lehetne vele keresni, vagy más eszközöket feltölteni a maradék kilowattórákkal. Az emeleten semmilyen fűtőberendezés (pl. radiátor) nincs. Sörösdobozokból épített, úgynevezett légkollektor biztosítja a levegő áramlását, amely ugyancsak a napenergiától működik, és teljesen ingyen fűti fel a helyiséget. A földszinti belső, zöld felületek pedig friss, tiszta levegőt biztosítanak a házban. Emellett egyedi megoldás a vízkörforgás beépítése az épületbe, amely iránt a többi csapat is lelkesen érdeklődött.

A ház déli végébe egy kis tavat építettünk. Ez a fényvisszaverődés hatására természetes fénnyel látja el a belső tereket, télen pedig még némi hő is kinyerhető ezzel. A tóban össze tudjuk gyűjteni az esővizet, amit aztán mosásra vagy vécéöblítésre használjunk fel. A keletkező szennyvizet pedig a tó alatt, a tavi növények gyökerei tisztítják meg, és csak ezután engedjük vissza a tisztított vizet a „közösségi kertbe”. Így egyrészt spórolunk azzal, hogy kevésbé terheljük a közműveket, másrészt akkor is tudunk vizet használni, amikor az máshol nincs – magyarázta Kondor Tamás.

PTE, pécsi egyetemisták, emberközpontú belsőépítészet különdíj
A csapat az Emberközpontú belsőépítészet kategóriában ért el 1. helyezést  Fotó: Marion Wittfeld (SolarDecathlonEurope)

Elővették a száz éves praktikát

A beszélgetésen szó esett arról is, hogy a mai ember mennyire pazarló a száz évvel ezelőtt élt felmenőihez képest. A hallgatók pedig egy régi, ma már elavultnak számító módszert is alkalmaztak a ház felépítésekor.

– Ugyan ma már rendelkezésre állnak olyan megoldások, amik környezettudatosak – gondoljunk csak a geotermikus energiával történő fűtésre vagy szellőztetésre, mégis azt kell mondanunk, hogy

a mai ember borzasztó mértékben pazarol azzal, hogy a világ bármely pontjáról származó építőanyagot különböző áruházakban veszi meg.

A száz évvel ezelőtti ember természetes vagy újrahasznosított alapanyagokat használt, és abból építkezett, ami számára helyben elérhető volt. Mi a fecskeházat belülről, úgynevezett vályogrostlapokkal szigeteltük. A vályog széles körben ismert, hiszen kiválóan tartja a hőt télen-nyáron, ráadásul ha túl nedves a levegő, akkor a pára egy részét felveszi, míg ha túl száraz, akkor a felvett párát leadja – mondta a csapat oktatói vezetője. 

Ezt ne hagyd ki!

Nem hiszed el, mennyit fogyasztanak a kikapcsolt, de bedugva hagyott eszközök

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fának ütközött és meghalt egy autós Bakonysárkány és Mór között

origo.hu

Egereit simogatta és nyalogatta egy férfi a 4-es 6-os villamoson - videó

magyarnemzet.hu

Kína szankciókkal válaszolt a litván delegáció tajvani látogatására

ripost.hu

Októberig ontja virágját a muskátli, ha így gondozod nyár végén

hirtv.hu

Lassú, de biztos orosz előrehaladás Ukrajnában

borsonline.hu

15-ször robbant a kéj, mielőtt a szülők rájöttek, hogy diákjával szexel a tanársegéd

borsonline.hu

Ismét megtörtént a tragédia, fiatal pár fulladt a tóba

borsonline.hu

Riasztást adtak ki, mindjárt lecsap a jégeső ezeken a területeken

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

borsonline.hu

Megható, vőlegénye reagált Hosszú Katinka nagyszerű sikerére

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: Tetőablakcserével jelentősen csökkenthető a fűtésszámla, támogatás is van rá