Rezsicsökkentés

Rezsicsökkentés: Uniós átlag felett van a hazai gáztárolók töltöttsége

2022. augusztus 10. szerda 10:30

A jelenlegi rezsihelyzetben bizonyára sokan kíváncsiak arra, hogy mégis hogyan áll Magyarország az elraktározott gázzal: mennyi van, jön-e még, illetve mennyi lesz belőle – a Bors ezeknek járt utána a Magyar Földgáztároló Zrt. munkatársának segítségével.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a hazai gáztároló létesítmények porózus geológiai szerkezetűek, ami a pontos kőzetet illetően az esetek zömében, vagyis Hajdúszoboszlón, Pusztaedericsen és Kardoskúton homokkövet, míg Zsanán mészkövet jelent: miután ezen geológiai képződményekből részben, illetve teljesen kitermelték a földgázt, valamint megalapozott bizonyítást nyert, hogy annak tárolására alkalmasak is, föld alatti gáztárolókká alakították őket.

 

Ha kellett még, fúrtak

A folyamat során az eredetileg gázkitermelés céljából használt kutakat átalakították, szükség esetén pedig újakat is fúrtak; a földgázt gyűjtő és elosztó rendszert, illetve megfelelő távvezetéki kapcsolatokat építettek ki, továbbá telepítésre kerültek az ehhez kapcsolódó betárolási és gázelőkészítő berendezések. A föld alatti gáztárolást szolgáló első magyarországi létesítményt Őrszentmiklós közelében építették ki, méghozzá az adott régióban termelt földgáz elraktározására.

Sőt, 1960-tól kezdődően az itt tárolt földgáz a téli időszakokban Budapesten jelentkező csúcsigények kielégítéséhez is hozzájárult. Persze a földgáz iránti folyamatosan növekvő igény további létesítmények kialakítását is szükségessé tette. A program 1978-ban indult a Kardoskút térségében részben leművelt földgázmezők átalakításával, majd a következő évben további két tározó üzembe helyezésével folytatódott – Hajdúszoboszlón és Pusztaedericsen, így jelenleg is négy földalatti gáztároló létesítmény üzemel Magyarországon.

Mennyi az annyi?

A Magyar Földgáztároló Zrt. létesítményeinek összessége mintegy 4,43 milliárd köbméternyi mobilgáz tárolói kapacitással rendelkezik. Pulai Fruzsina, a cég marketing munkatársa szerint a betárolás zökkenőmentesen és folyamatosan zajlik társaságuknál.

– Jelenleg a gáztárolók töltöttségi szintje 45%, amely az éves hazai fogyasztás 27 %-át jelenti, ez magasan az uniós átlag felett van – emelte ki a Borsnak a cég marketing munkatársa.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti tárolója raktározza a földgázt. Erre a célra azonban kizárólag az olyan rétegek jöhetnek számításba, amelyeknek zártsága bizonyított a későbbi tároló üzemeltetéshez; ahol maga a tároló kőzet rendelkezik a szükséges tárolási tulajdonságokkal, mindemellett pedig kellőképpen állékony is, illetve ahova a földgáz viszonylag könnyen besajtolható, tárolható, valamint gazdaságosan és maradéktalanul visszanyerhető a tároló rétegből.

Tudni kell, hogy mintegy 100 leművelt mezőnek csupán a töredéke tesz eleget ezeknek az elvárásoknak – igaz, a tárolási hely kiválasztásában a műszaki megfontolások mellett természetesen gazdaságossági számítások is szerepet játszanak.

A zsanai tároló Fotó: MTI

Nem terveznek új kutat

Ennek következtében alapvető elvárás például, hogy a földgáz viszonylag alacsony, 60–80 bar, legfeljebb 210 bar nyomással legyen besajtolható, mely paraméter akkor teljesül, amennyiben a telep nincs mélyebben, mint 2000–2500 méter, illetve ha a tároló kőzet áteresztőképessége kielégítőnek bizonyul.

– A kereskedelmi igényeket ki tudjuk elégíteni a jelenlegi kútállománnyal, így nincsen tervben új kút fúrása – fogalmazott Pulai Fruzsina.

Tárolói ciklusok Betárolási időszak kezdete: április 1., betárolási időszak vége: szeptember 30., kitárolási időszak kezdete: október 1., kitárolási időszak vége: március 31.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15166066_auto_resized.jpg
origo.hu

Szex és meztelenség a Róma sorozatban - képgaléria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15166492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiadták az előrejelzést a meteorológusok: Esős kezdés után visszakacsint az indián nyár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15167749_auto_resized.jpg
vg.hu

A budapesti postákat is utolérte a bezárási hullám

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15166316_auto_resized.jpg
ripost.hu

Felakasztotta magát egy budapesti gimnazista: megrázó részletek derültek ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15166714_auto_resized.jpg
vg.hu

Ezért vásároljon hazai terméket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15167045_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Október a Griff Pagonyban: faldekorációk, képek és a nagy televízió kérdés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8958_resized.jpg?avcount=1664540709
vg.hu

Az elmúlt 250 év híreit olvashatod, most ingyen! (X)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15163787_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb részletek a halálos bagi gázolásról: Zenét hallgathatott a kocsi elé lépő áldozat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8965_resized.jpg?avcount=1664540709
life.hu

Teszt: ennyire vagy hajlamos a felfázásra

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/CKN9GfqDIsZwI3ffFB4xq7Y2SmjPHdxGbu-FpWXwpRE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RmZmNmN2VjZWMzNzRlYWFiNThkNjJmYTBjNzdjOTUz.jpg
Tragédia

Újabb diáktragédia Budapesten: meghalt egy 15 éves fiú, barátai egymást váltva küzdöttek az életéért

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/Z2mIBHhK3EoB6XXjpD5bHK_wQuxwuxWsjLRVVixJhrw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3M2YxOTI0YTU2ZDQzOWFhNWZlZWM2ZTI5NjU0YjEz.jpg
Dráma

Dráma a bölcsődében, küzdenek egy kislány életéért – a pedagógust bilincsben vitték el