Utazás

Családi nyaralás: Így tegyük izgalmassá az utazást a gyereknek

Létrehozva: 2022.08.09.

Módosítva: 2022.08.09.

Autós, buszos, vonatos utazásoknál, de akár repülésnél is előfordul, hogy elfogy a gyerek türelme és előbb utóbb a szülőé is, ha nem készül fel előre, hogyan kösse le a csemetét. Nem túl gyerekbarát a hosszú, egyhelyben ücsörgés egyik életkorban sem. De ha menni kell, akkor menni kell és valamit a szülőnek kell kitalálni, hogy a család minden tagja túlélje az 1-2 órás vagy akár tizenórás utazást.

Forrás: Pixabay

A hosszú utazás rányomhatja a bélyegét egy vidám családi nyaralásra. Mindenki várja, hogy szabadságra menjen, de az utazás, főleg egy kisgyerekkel, félelemmel tölti el a szülőket. Megjelenik a szülőkben a szorongás, elkezdünk azon fantáziálni, hogy hogy is fogja a gyermek bírni az utat? Ez viszont egy öngerjesztő folyamat, ami rögtön rányomja a bélyeget az utazás hangulatára.

Happy,Excited,Family,And,Daughter,Children,Buying,Payment,For,Flight
Kérdezzük meg, mit csinálna a gyerek szívesen az út alatt.  Fotó: Shutterstock

Sokszor túlaggódják a szülők 

Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus elmondta lapunknak, hogyan is kezeljük helyesen ezeket a helyzeteket, illetve hogyan tudjuk lefoglalni a gyerekeket egy hosszabb autó vagy vonat út alatt. 

Fontos kiemelnünk, hogy tapasztalataim szerint egy ilyen helyzetben a szülő az, aki elkezd rettegni és mumusokat gyártani a fejében. A gyerek izgatottan várja a nyaralást és nyitott az új helyzetre - kezd bele mondandójába a szakember.

Makai Gábor szerint fontos, hogy megengedjük a gyereknek, hogy nyűgös legyen.  Fotó: TV2

Az első és legfontosabb lépés a szülők részéről, ha leülnek és higgadtan végiggondolják az egész utazást. Ebbe bevonhatjuk a gyermeket is, megmutathatjuk neki mennyi idő alatt érünk oda, hova is megyünk pontosan és milyen programok várják őt, ha megérkeznek.

Sokszínűvé kell tenni az utazást

Ha már értelmesebb korba lépett, akár előre megbeszélhetjük vele azt is, hogy neki mihez lenne kedve az út alatt. Ezzel is érzi azt, hogy a szülei bevonják és része az egész tervezési folyamatnak.

Digitális korban élünk, amit nem baj, hogyha néha kihasználnak a kisgyermekes szülők is, nincs azzal semmi baj, ha digitális eszközzel kötjük le a kiskorút, viszont fontos az eszközváltás. Ne végig a tabletet nyomkodja a gyerek, hanem próbáljuk meg sokszínűvé tenni az utazást.

A kisgyerekek figyelme nagyon könnyen terelhető. Beszélgessünk a gyerekkel, vagy próbáljunk ki velük különböző verbális játékokat, barkóbázzunk vagy szóláncozzunk. Ezáltal játékosan a szókincsüket is fejlesztik, de akár számolhatjuk azt is, hogy hány piros autó mellett haladunk el útközben.

Nem szabad a szülőknek túlaggódni az utazást. Fotó: Shutterstock

Fontos pihenőt tartani hosszú úton

Ha nagyon hosszú az út érdemes másfél óránként megállni egy kis pihenőre. A gyerekek sem bírnak sokáig egy helyben maradni. Ilyenkor esetleg lehet velük a parkolóban labdázni kicsit, hogy megmozgassuk őket. 

 Tudatosítanunk kell viszont, hogy bizonyára lesznek hullámvölgyek az utazás alatt. Mi, felnőttek is elfáradunk. Engedjük meg, hogy a gyerek is elfáradjon, nyűgös legyen, hisztizzen.

– magyarázza a pszichológus.

Az agy egyik leglenyűgözőbb funkciója, hogy képesek vagyunk egymás érzelmeire ráhangolódni. De nem csak felidegesíteni tudjuk egymást, hanem le is nyugtatni. A gyerekek az első pillanattól tudattalanul másolják érzelmi állapotunkat, mintha csak tükröt tartanánk magunk elé. Pont ezért próbáljunk meg megnyugodni, kapcsolódni, legyünk figyelmesek a gyerek érzései iránt. Így ha a szülő nyugodt, előbb-utóbb ő is az lesz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek